Καιρός

07 Φεβρουαρίου 2023 06:07

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Τρίτη: Χιόνια, βοριάδες και κρύο

Διάβασέ μου το...

Πότε και που αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα. Πότε θα αρχίσει η σταδιακή ύφεση τους. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την Τρίτη, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας "Μπάρμπαρα", στα ανατολικά ηπειρωτικά, στα νησιά του Αιγαίου, πρόσκαιρα στη δυτική Πελοπόννησο και στα νότια νησιά του Ιονίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και με χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στην ανατολική Μαγνησία, στην Εύβοια, στην ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα ανατολικά, 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ, ενώ στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 5 με 8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με χιονόνερο και κατά διαστήματα με χιονοπτώσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου για λίγο το απόγευμα. Σταδιακή ύφεση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από το μηδέν έως τους 05 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με χιονόνερο και κατά περιόδους με χιονοπτώσεις. Σταδιακή ύφεση από το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 6 με 7 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από το μηδέν έως τους 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα νότια τμήματα της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας. Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 5 μποφόρ, με εξασθένηση το μεσημέρι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -02 έως 04 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 5-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις, 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 5-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 βαθμό έως 07 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά με χιονοπτώσεις, στις Κυκλάδες (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και στην Κρήτη κυρίως στα δυτικά τμήματα και κεντρικά τμήματα. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένεται χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 6 με 7 μποφόρ, πρόσκαιρα στα βόρεια το πρωί τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Τετάρτη

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, εκτός των Δωδεκανήσων, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και με χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί στα ανατολικά, 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί-βορειοανατολικοί. 4 με 6 και από τις βραδινές ώρες στο νότιο Ιόνιο 7 βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: γκρεμίστηκε κάστρο 2200 ετών (εικόνες)

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Σχολεία: Ποια θα μείνουν κλειστά την Τρίτη

Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη




ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ