Τεχνολογία

12 Ιουνίου 2024 16:21

Τουρκία: Έτοιμος τους επόμενους μήνες ο πρώτος αντιδραστήρας στο Ακούγιου

Διάβασέ μου το...

Ο Τούρκος Υπουργός  Ενέργειας Αλπαρλσάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε πως η πυρηνική ενέργεια έχει σημαντική θέση στον στόχο της Τουρκίας να γίνει μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα τα επόμενα 30 χρόνια.

Τουρκία: Έτοιμος τους επόμενους μήνες ο πρώτος αντιδραστήρας στο Ακούγιου
-

«Περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται αυτήν τη στιγμή πυρετωδώς Ακούγιου για να θέσουν σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Αλμπαρσλάν Μπαϊρακτάρ αποκαλύπτοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να φτάσει συνολικά σε 12 αντιδραστήρες και 15 χιλιάδες μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.

Σε ομιλία του σε συνέδριο του SPIEF ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι διεξάγουν διαβουλεύσεις με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom για το θέμα αυτό.

‘Σημαντική η πυρηνική για διασφάλιση ασφάλειας’

«Η πυρηνική έχει επίσης σημαντική θέση στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και το όραμα της Τουρκίας. Επειδή είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Τουρκία να αποκτά καθαρή ενέργεια τόσο σε βασικό φορτίο όσο και σε μακροπρόθεσμα, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τον εφοδιασμό της», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε: «Η πυρηνική έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας». 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσαντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ο Αλπαρλσάν Μπαϊρακτάρ είπε ότι η πυρηνική ενέργεια έχει σημαντική θέση στον στόχο της Τουρκίας να γίνει μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα τα επόμενα 30 χρόνια«Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη», ανμέφερε.

Τουρκία - Ακουγιου - Πυρηνικο εργοστάσιο

Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αυξηθεί σημαντικά στην Τουρκία, όπως και στον κόσμο, και είπε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα κτίρια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία θα αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Κέντρο φυσικού αερίου η Τουρκία

Ο Τούρκος Υπουργός επεσήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσαν ως στόχο την ίδρυση κέντρου εμπορίουφυσικού αερίου στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Αξιολογήσαμε τον οδικό χάρτη του τι κάναμε και τι θα κάνουμε στο μέλλον. σχετικά με αυτόν τον στόχοΦυσικά, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το κέντρο φυσικού αερίου είναι η ετοιμότητα της υποδομής, η φυσική υποδομή. Η Τουρκία έχει κάνει επίσης πολύ σημαντικές προσπάθειες από αυτή την άποψη, ειδικά με τις επενδύσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια».

Ο Τούρκος Υπουργός αποκάλυψε ότι τώρα σχεδιάζουν να ιδρύσουν μια εταιρεία σε συνεργασία με την τουρκική ΒOTAS και την ρωσική Gazprom, προσθέτοντας ότι διεξάγουν συνομιλίες για το εν λόγω σχέδιο. Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είπε ότι θέλουν να προωθήσουν συγκεκριμένες εργασίες τους επόμενους μήνες και να ζωντανέψουν το εμπορικό κέντρο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αμοργός: Συναγερμός για την εξαφάνιση Αμερικανού τουρίστα

Γεραπετρίτης: Η Κυβέρνηση πρέπει να συνδεθεί και πάλι με την κοινωνία

Κάτω Κηφισιά: Μεγάλη φωτιά από έκρηξη σε εργοστάσιο


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ