Οικονομία

16 Μαρτίου 2020 08:07 Τελευταία ενημέρωση : 16 Μαρτίου 2020 11:06

Κορονοϊός: σε ισχύ τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ - με κάρτα η είσοδος των πελατών

Διάβασέ μου το...

Πώς θα μπαίνουν στο εξής στα σούπερ μάρκετ οι πολίτες. Έλεγχος από το πρωί από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Πλαφόν από σήμερα στα αντισηπτικά.

Κορονοϊός: σε ισχύ τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ - με κάρτα η είσοδος των πελατών
-

Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα από σήμερα, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί - σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα - και υπηρεσία delivery και επιπλέον, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σημειώνοντας ότι τα ντελίβερι θα κάνουν παραδόσεις κατ οίκον ακόμη και Κυριακές, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθει το ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Η είσοδος των πολιτών στα σούπερ μάρκετ θα γίνεται με ειδική κάρτα που θα λαμβάνουν οι ίδιοι από υπάλληλο του καταστήματος, ο οποίος θα ελέγχει τη ροή των πελατών. Μετά τις αγορές τους θα παραδίδουν την εν λόγω κάρτα στο ταμείο και στη συνέχεια, αφού απολυμαίνεται, θα δίδεται στον επόμενο πελάτη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, βρέθηκε το πρωί σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας, προκειμένου να ελέγξει ότι τηρούνται τα νέα μέτρα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κάρτα εισόδου και στον τρόπο χρήσης της, ενώ σημείωσε ότι όλα τα ράφια είναι γεμάτα, ακόμα και τα αντισηπτικά. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός. "Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ - ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

 Άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, ότι θα αποφεύγεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και ότι οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα αποθέματά τους σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.

Μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", ο Υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχοκέρδιας, προειδοποιώντας όμως ότι οι τιμές στα εν λόγω προϊόντα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Εξάλλου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση βάζει όριο στα αντισηπτικά ανά αγορά στα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα, στις λαϊκές αγορές, μετά από απόφαση των ίδιων των παραγωγών, διανέμονται γάντια τόσο στους παραγωγούς -πωλητές, όσο και στους πελάτες, ενώ οι πάγκοι καθαρίζονται με αντισηπτικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ