Πολιτική

08 Δεκεμβρίου 2019 22:09

“Βόμβα” Ακάρ: να μοιραστούμε τον πλούτο σε Αιγαίο και Κύπρο

Διάβασέ μου το...

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ήταν ο τελευταίος που έσυρε το γαϊτανάκι των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Βόμβα” Ακάρ: να μοιραστούμε τον πλούτο σε Αιγαίο και Κύπρο
-

«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών», δήλωσε σήμερα στην Άγκυρα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο», δήλωσε επίσης ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ακάρ.

Γιαβούζ - Yavuz - τουρκικά πολεμικά πλοία - φρεγάτες

Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος ανοικτά της Κρήτης

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις και τις αντοχές της Αθήνας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της κυπριακής ιστοσελίδας philenews.com, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε εξάλλου σήμερα πως η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως. Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.

Γιαβούζ - Yavuz - τουρκικά πολεμικά πλοία - φρεγάτες

Η Άγκυρα, πέραν από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.

Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει. Όταν, μάλιστα, δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί.

Αλλά και να μην εντοπίσει φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί εξαρχής: Θα πιέσει για να αρχίσει ένας διάλογος-πακέτο για όλες τις «εκκρεμότητες», περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Δένδιας στον ΑΝΤ1: κενή περιεχομένου η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Ψυχραιμία και ομοψυχία συστήνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μπροστά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει.

Από τις Βρυξέλλες ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις, με στόχο τη διεθνοποίηση των αυθαιρεσιών της Άγκυρας. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει τη Δευτέρα, στη βελγική πρωτεύουσα, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα θα είναι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Παναγιωτόπουλος: το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, έχει και “γεράκια”

Στη δήλωση ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι περιστερώνας, αλλά έχει και “γεράκια’’, προχώρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

«Σε μια Κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα “γεράκια’’ που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα ‘’γεράκια’’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η Κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Μητσοτάκης - Ερντογάν - Τουρκία - Λιβύη - ΑΟΖ

Αποκλείει “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία ο Διακόπουλος

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στην ΕΡΤ και εξέφρασε την άποψη ότι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα οδηγήσει σε κάποιο “θερμό επεισόδιο”. Όπως σημείωσε, οι κινήσεις της Τουρκίας, που επικύρωσε το μνημόνιο και το απέστειλε στον ΟΗΕ, έχουν λογική συνέχεια. «Έκαναν τη συμφωνία για να την επικυρώσουν γιατί θεωρούν ότι ο Σαράζ δεν έχει πάρα πολύ καιρό μπροστά του για να μείνει στη θέση του, για αυτό πιέζονται να πετύχουν μία συμφωνία με τον Σαράζ όσο είναι ακόμα εκεί και μπορεί να δηλώνει πρόεδρος της Λιβύης. Γι αυτό το λόγο το μνημόνιο συμφωνίας είναι μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Σαράζ, δεν είναι μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, απάντησε ότι «κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιείς ανά περίπτωση. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα εάν χρειάζεσαι μυγοσκοτώστρα, γιατί αντί να σκοτώσεις την μύγα, θα σπάσεις τον τοίχο. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείς την βαριοπούλα για άλλες δουλειές».

Ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε «φαιδρή» τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράφει από το κοινοβούλιο και οτιδήποτε την καθιστά άκυρη και διάτρητη. Έχουν παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου».

Όσον αφορά στις πιθανές συνέπειες, πως μπορεί να υπάρχει ένταση με την Τουρκία, όμως δεν δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο εξαιτίας του μνημονίου. «Είναι τόσο παράνομο και έωλο που θα γυρίσει εις βάρος αυτού που το ξεκίνησε. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Δεν υπήρχε πριν τη συνάντηση και δεν υπάρχει και μετά τη συνάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ