ΤΣΙΠΤΣΕ ΣΟΦΙΑ
ΤΣΙΠΤΣΕ ΣΟΦΙΑ

22 Αυγούστου 2019 12:22

Οικονομική κρίση και καλοκαιρινές διακοπές

Διάβασέ μου το...

*Η Σοφία Τσιπτσέ είναι δικηγόρος παρ' Εφέταις, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ.

-

Σαν αυτές τις μέρες, ακριβώς ένα έτος πριν, βγήκαμε από τα μνημόνια. Άλλοι το γεγονός αυτό το πιστεύουν, άλλοι το ειρωνεύονται. Σε κάθε όμως περίπτωση μία είναι η πραγματικότητα που ζούμε: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται..

Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν ένα φλέγον άλυτο πολιτικό ζήτημα, που μετά την δεκαετή κρίση, ανάγεται πλέον σε κοινωνικό ζήτημα, καθότι εκατοντάδες Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στην υπερχρέωσή τους, μην μπορώντας με τα υπάρχοντα νομικά εργαλεία και τις βιοτικές τους συνθήκες να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε ρύθμιση. Αποτέλεσμα των ανωτέρω: η ακίνητη περιουσία τους να κινδυνεύει να χαθεί και οι πλειστηριασμοί να κάνουν την «επανεμφάνισή» τους. Οι οφειλές στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά Ταμεία είναι τεράστιες, σε βαθμό που οι 120 δόσεις δεν είναι ικανές να βοηθήσουν ένα ευρύ φάσμα οφειλετών Δημοσίου. Πολλοί οφειλέτες, μάλιστα, δεν δύνανται να βγουν σε σύνταξη καθότι οφείλουν πάνω από το επιτρεπτό όριο στα ασφαλιστικά τους Ταμεία.

Η ανεργία παραμένει επίσης ένα ζήτημα που δεν δύναται να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Χιλιάδες νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας δηλώνουν άνεργοι, τη στιγμή που αγροτικές και χειρωνακτικές εργασίες αναζητούν «χέρια» για μεροκάματο.

Η μεγαλύτερη όμως αντίφαση παρατηρείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Ενώ η πραγματικότητα είναι όπως περιγράφεται συνοπτικά ανωτέρω και μάλιστα ακόμα πιο ζοφερή, τα κοσμικά νησιά κατακλύζονται από κόσμο, οι παραλίες οι εγγύτερες είναι γεμάτες, με ξαπλώστρες που η ενοικίαση τους για λίγες ώρες κάτω από τον ήλιο, στοιχίζουν πάνω από 20 ευρώ κι έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να κάνεις κράτηση 2 μέρες πριν για να μπορέσεις να βρεις διαθέσιμη.

Τα νυχτερινά μαγαζιά είναι γεμάτα από νέους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φοιτητές (μελλοντικοί άνεργοι) ή και ήδη άνεργοι, που παρά ταύτα δεν το βάζουν κάτω και κατακλύζουν τη βραδινή ζωή του καλοκαιριού. Ο δε καφές, αξίας έως και 6 ευρώ για τρεις γουλιές, έχει γίνει ανάρπαστος στις ειδυλλιακές καφετέριες της ελληνικής επικράτειας.

Και φυσικά η διασκέδαση είναι απαραίτητη. Και η φυσικά ο Έλληνας ποτέ δεν το βάζει κάτω και αντέχει στις οικονομικές αντιξοότητες, και πρέπει να αντέχει και να διασφαλίζει συνάμα την γαλήνη και την ηρεμία του μέσα από διακοπές και αποδράσεις. Όμως, η ακραία ανέχεια με την ακραία «κραιπάλη» δεν συμβαδίζουν και αν κάποια στιγμή συμβαδίσουν, τότε θα δημιουργηθούν αδιέξοδα, τα οποία θα βρούμε σύντομα μπροστά μας.

Ίσως τελικά οι λεγόμενοι και διάσημοι πλέον «στρατηγικοί κακοπληρωτές» να είναι περισσότεροι, από όσους αρχικά πιστεύαμε. Ίσως τελικά να πρέπει να εστιάσουν οι υπεύθυνοι φορείς επίλυσης του ιδιωτικού χρέους στον άμεσο εντοπισμό τους, προκειμένου να απεμπλακεί σε ένα βαθμό το σύστημα. Ίσως να είναι πιο εύκολος από ότι νομίζουμε ο εντοπισμός τους, αρκεί να θέλουμε να εντοπίσουμε.. Αρκεί να παρατηρήσουμε.. Ίσως!

Καλές διακοπές σε όσους συνεχίζουν και καλό Σεπτέμβρη.. με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιφάσεις και λιγότερους .. κακοπληρωτές!

VIDEO