Γενικά

11 Οκτωβρίου 2016 19:41

45 χρόνια από την κυκλοφορία του “Imagine” του Τζον Λένον (Βίντεο)

Text to Speech

Το αριστούργημα που άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο και έμελλε να γίνει ένας ύμνος για την ειρήνη.

45 χρόνια από την κυκλοφορία του “Imagine” του Τζον Λένον (Βίντεο)

«Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά», τραγουδούσε πριν από 45 χρόνια το πιο εκκεντρικό και διανοούμενο “Σκαθάρι”, πρεσβεύοντας μία ιδέα που σήμερα φαντάζει ασυμβίβαστη με την οργισμένη και πολεμική ατμόσφαιρα που βιώνει ο πλανήτης.

Το τραγούδι, που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971 αποτελεί μέχρι σήμερα το απόλυτο αριστούργημα του Τζον Λένον, μεταξύ πλήθους επιτυχιών που έκανε με τους Beatles. Ο ίδιος ο Λένον αστειευόμενος είχε πει ότι δεν είχε σκοπό να γράψει ένα αντιπολεμικό τραγούδι, αλλά είχε εμπνευσθεί από το “Μανιφέστο” του Καρλ Μαρξ, πιστεύοντας ότι σύντομα το τραγούδι αυτό θα περνούσε από την “πλήξη” στην απόλυτη δυσπιστία.

Όμως οι απλοί στίχοι σε συνδυασμό με την “μαγευτική” μουσική του Imagine άγγιξαν τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ενώ ακόμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έφτασε να πει ότι «το τραγούδι αυτό απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό με τους εθνικούς ύμνους».

Η ιδέα του πασίγνωστου τραγουδιού δεν ήταν του ίδιου του Τζον Λένον, αλλά την δανείστηκε από ένα ποίημα της συντρόφου του Γιόνο Ονο, που συμπεριλαμβανόταν στην ποιητική της συλλογή με τίτλο “Γκρέιπφρουτ”.

Το Imagine παρέμεινε για μήνες Νο1 στη λίστες επιτυχιών, εκφράζοντας τη θλίψη του κόσμου για τα όσα δεινά επέφερε ο πόλεμος στο Βιετνάμ που τερματίσθηκε το 1975.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 όταν ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από τα πυρά ενός διαταραγμένου θαυμαστή του, του Μαρκ Τσάπμαν, οι Queen τραγουδούσαν το Imagine, αποτείοντας φόρο τιμής στον διάσημο δημιουργό του. Το 2001 ο Τζορτζ Μάϊκλ  αγόρασε αντί δύο εκατ. δολαρίων, σε μια δημοπρασία, το λευκό πιάνο στο οποίο ο Λένον συνέθεσε το τραγούδι-ορόσημο και στη συνέχεια το δώρισε στο Μουσείο των Beatles, στο Λίβερπουλ.

VIDEO