Γενικά

18 Μαΐου 2015 22:35

Η ιστορία της Κρήτης έγινε κόμικ

Text to Speech

Η συναρπαστική και… κουζουλή ιστορία του νησιού σε ένα βιβλίο δια χειρός Παναγιώτη Γιάκα.

Από το Μινώταυρο στον Ερωτόκριτο και από τον Καπετάν Μιχάλη στον Αλέξη Ζορμπά... Οι περιπέτειες της Κρήτης ανά τους αιώνες έγιναν κόμικ σε ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Cretancomics". Ένα βιβλίο που υπογράφει ο Παναγιώτης Γιάκας και έχει τίτλο "Η ιστορία της Κρήτης σε κόμιξ".

Πρόκειται για μια «κουζουλή ιστορία» που ξεκινά από τη δημιουργία του νησιού και του τοπίου του, δηλαδή από την εμφάνιση κάποιων βράχων μεταξύ της ευρασιατικής και αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, ως και τις μέρες μας.

Μέσω των τεράστιων δυνατοτήτων έκφρασης που προσφέρει το κόμικ και με την ιστορία δοσμένη λιτά και με χιούμορ, το βιβλίο αυτό γίνεται ο κατάλληλος οδηγός για τον αμύητο αλλά και το μυημένο πάνω στην πορεία του νησιού μέσα στους αιώνες, συνδυάζοντας τη μάθηση με την ψυχαγωγία.

Το χιούμορ και η επιστημονική εγκυρότητα φτιάχνουν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που αποδεικνύει πως η ιστορία είναι πράγματι ικανή να μας ταξιδέψει και να μας συναρπάσει. Τα πέντε μέρη στα οποία χωρίζεται το βιβλίο είναι οι πέντε βασικές περίοδοι της κρητικής ιστορίας, δηλαδή:

-Τα προϊστορικά, μυθικά και αρχαία χρόνια,

-τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά,

-τα χρόνια της Ενετικής Αναγέννησης,

-η οθωμανική κατάκτηση και οι επαναστάσεις που οδήγησαν στην απελευθέρωση, και

-τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στον 20ό αιώνα.

Με κάθε κεφάλαιο να φέρει όχι απλώς την ιστορία αλλά και το εικονογραφικό ύφος κάθε εποχής, η "Ιστορία της Κρήτης σε κόμιξ" μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη περιπέτεια, τη συναρπαστική ιστορία ενός τόπου γεμάτου παραδόσεις, θρύλους και μύθους, με πολλούς απ' αυτούς να ξεπερνούν τα όρια του νησιού και ν' αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αφηγητές της ιστορίας είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες, οι πρωταγωνιστές της, όπως η Μητέρα Φύση, ο Μινώταυρος, ο Δαίδαλος, ο Απόστολος Παύλος, ο Ερωτόκριτος, ο Καπετάν Μιχάλης, ο Αλέξης Ζορμπάς και φυσικά οι ίδιοι οι κάτοικοι, ανυπότακτοι, φιλόξενοι και εκρηκτικοί τόσο στις λύπες όσο και στις χαρές τους.

Με σκοπό να διδάξει, να ψυχαγωγήσει αλλά και να προβληματίσει, η "Ιστορία της Κρήτης σε κόμιξ" είναι πάνω απ' όλα μια συναρπαστική αφήγηση που ξετυλίγεται μέσα στα βάθη των αιώνων, κατάλληλη για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά, κι ανατρεπτική όσο και κάθε αισιόδοξη ιστορία.

Το βιβλίο διατίθεται σε βιβλιοπωλεία και πρακτορεία Τύπου σε όλη την Κρήτη και σύντομα θα βρίσκεται και σε επιλεγμένα σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.cretancomics.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO