Κλίμα

26 Οκτωβρίου 2024 09:16

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας

Διάβασέ μου το...

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στη χειμερινή ώρα. Γυρίζουμε κατά μία ώρα τους δείκτες των ρολογιών. Πότε θα γίνει η αλλαγή.

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας
-

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα γίνει η τελευταία αλλαγή της ώρας για το 2024.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Οκτωβρίου.

Οι δείκτες των χειροκίνητων και οι ενδείξεις των ηλεκτρονικών ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω στις 04:00 και θα δείξουν 03:00.

Με ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Η αλλαγή της ώρας σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Αίθριος με λίγες νεφώσεις το Σάββατο

Σαχάρα: Βίντεο από drone καταγράφει τις πλημμυρισμένες περιοχές (εικόνες)

Ιράν: Ολονύχτιο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Τεχεράνη (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO