EU GROWTHTaxis: Επανάσταση στις συναλλαγές με την εφορία

Η μετάβαση του Δημοσίου στην "ηλεκτρονική εποχή" και τα πολλαπλα οφέλη για τρους πολίτες και το Κράτος.

Growht15 Δεκεμβρίου 2019 10:54
Taxis: Επανάσταση στις συναλλαγές με την εφορία
-

Την είσοδο του ελληνικού Δημοσίου στον 21ο αιώνα σηματοδότησε η λειτουργία του συστήματος Taxis. Αυτοματοποίησε την εσωτερική επικοινωνία των φορολογικών υπηρεσιών, μειώνοντας το κόστος της είσπραξης των εσόδων και της απάτης, αλλά έκανε και πολύ ευκολότερη τη ζωή των πολιτών που συναλλάσσονται με την εφορία και απάλλαξε τις επιχειρήσεις από περιττό κόστος λειτουργίας.

Το σύστημα μηχανογράφησης της εφορίας ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο 1992 - 2001και ενσωματώθηκε στις, τότε, περίπου300 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) της χώρας.

Βασικός στόχος να εξασφαλιστεί η είσπραξη και ο έλεγχος των φόρων, καθώς και η συνολική επεξεργασία των αντίστοιχων πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο.

Η καινοτομία του TAXIS δεν περιορίστηκε μόνο στις τεχνολογικές πτυχές του, αφού συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των ελληνικών και ξένων εταιρειών πληροφορικής.

Η δράση συμπεριέλαβε επίσης την τεχνική κατάρτιση και τη συνολική επαγγελματική επιμόρφωση του προσωπικού των ΔΟΥ και της κεντρικής διοίκησης, καθώς και την πλήρη ανακαίνιση των χώρων και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.

Taxisnet

Σήμερα, όλες οι ΔΟΥ διαθέτουν μηχανογράφηση και είναι συνδεδεμένες με τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Συνδέονται, επίσης, μεταξύ τους γεγονός το οποίο επιτρέπει στον φορολογούμενο να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες ενός γραφείου που βρίσκεται, ενδεχομένως, εκτός της περιφέρειάς του.

Από το 2000 διατίθεται, ακόμα, σε απευθείας σύνδεση η υπηρεσία TAXISnet, με δυνατότητα εξατομικευμένης πρόσβασης από κάθε φορολογούμενο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

FACT BOX

Kάρτες - Growth - 55 - συναλλαγές με την Δ.Ο.Υ.

Kάρτες - Growth - 55 - συναλλαγές με την Δ.Ο.Υ.

Σχετικά:

https://ec.europa.eu/regional_policy/el/projects/greece/taxes-made-easy


EU GROWTH Photo Gallery