EU GROWTHΣήραγγες Τεμπών: Μοναδικό επίτευγμα από ελληνικά χέρια

Το έργο-πρόκληση για μηχανικούς και κατασκευαστές, που αποτέλεσε μέρος της ριζικής αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε.

Growht25 Νοεμβρίου 2019 15:44
Σήραγγες Τεμπών: Μοναδικό επίτευγμα από ελληνικά χέρια
-

Οι σήραγγες των Τεμπών ολοκλήρωσαν ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο που ξεχώρισε για τις τεχνικές του προκλήσεις.

Οι οδικές σήραγγες που μελετήθηκαν και δημιουργήθηκαν από ελληνικά χέρια, αποτελούν μοναδικό επίτευγμα, δίνοντας πολύτιμη εμπειρία στον εγχώριο κλάδο. Ειδικότερα η σήραγγα των Τεμπών (η λεγόμενη Τ2) με μήκος σχεδόν 6 χλμ., όχι μόνο είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, αλλά και η μεγαλύτερη στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Μαζί με την Τ1 (την μικρή Σήραγγα Τεμπών μήκους 2χλμ) δημιουργούν ένα υπόγειο οδικό πέρασμα 8 χλμ.

Το έργο περιλαμβάνεται στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.).

GRowth - Τέμπη - Σήραγγες Τεμπών

GRowth - Τέμπη - Σήραγγες Τεμπών

GRowth - Τέμπη - Σήραγγες Τεμπών

GRowth - Τέμπη - Σήραγγες Τεμπών

GRowth - Τέμπη - Σήραγγες Τεμπών

GRowth - Τέμπη - Σήραγγες Τεμπών

Η συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε την ριζική αναβάθμιση 230 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομου του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών που εκτείνεται από το Κλειδί στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το Μαλιακό Κόλπο στην Κεντρική Ελλάδα.

Στο έργο συμπεριελήφθησαν η μελέτη και η κατασκευή νέων τμημάτων αυτοκινητοδρόμου, μήκους 25χλμ., 3 σηράγγων διπλής κατεύθυνσης μήκους 10,7χλμ. στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα, 2 μεγάλων γεφυρών, μήκους μεγαλύτερου των 200μ., και 2 ανισόπεδων κόμβων στη Ραψάνη και στον Πλαταμώνα.

Οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου ξεκίνησαν το 2008 και ολοκληρώθηκαν το 2017.

FACT BOX

Κάρτες - GRοwth - Τέμπη - Σήραγγες Τεμπών

Κάρτες - GRοwth - Τέμπη - Σήραγγες Τεμπών

Σχετικά:

https://ec.europa.eu/regional_policy/el/projects/greece/safe-modern-motorway-cuts-journey-time-from-athens-to-thessaloniki  

https://www.espa.gr/el/Pages/BestPracticesFS.aspx?item=1242

EU GROWTH Photo Gallery