Celebrity

25 Ιουνίου 2024 08:18

Θεόδωρος Παπακώστας: Η Ελένη Τοσίτσα και ο απίστευτος τρόπος που ξόρκιζαν οι αρχαίοι Έλληνες το κακό μάτι

Διάβασέ μου το...

Θεόδωρος Παπακώστας: Η Ελένη Τοσίτσα και ο απίστευτος τρόπος που ξόρκιζαν οι αρχαίοι Έλληνες το κακό μάτι

-

O Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχτηκε στο πλατό του "The 2Night Show" το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου τον Θεόδωρο Παπακώστα. Ο αγαπημένος αρχαιολόγος μίλησε, μεταξύ άλλων, για το μάτι στην αρχαία Ελλάδα και εξήγησε τον τρόπο που το ξόρκιζαν οι αρχαίοι Έλληνες.

"Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πάρα πολύ στο κακό μάτι και ήταν πολύ δεισιδαίμονες. Ένας τρόπος για να ξορκίσουν το κακό μάτι ήταν τα γεννητικά όργανα. Γιατί δεν ντρέπονταν οι αρχαίοι.

Τα επιδείκνυαν ούτως ή άλλως. Αφόδευαν και ουρούσαν δημοσίως, δεν είχαν θέματα ντροπής. Γυμνάζονταν γυμνοί! Τα κάκαλα ήταν φυλαχτό. Έβαζαν φαλλούς να τιμωρούν το κακό μάτι! Και έχουμε αυτό το υπέροχο εύρημα με δύο φαλλούς να πριονίζουν το κακό μάτι" αποκάλυψε ο Θεόδωρος Παπακώστας.

Μιλώντας για την ιστορία της Ελένης Τοσίτσα, την αναλφάβητη ευεργέτιδα της Ελλάδας, ο ίδιος εξήγησε: "Αυτή τη γυναίκα πρέπει να την έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας. Όπως μου έγραψαν σε ένα σχόλιο στα social media, δεν έγραφε με το χέρι αλλά με την καρδιά.

Δεν ξέρουμε το πατρικό της όνομα, μια αγράμματη κοπελίτσα από το Μέτσοβο, λίγο μετά από την ελληνική επανάσταση. Παντρεύτηκε με τον Τοσίτσα, την πήρε στην Αίγυπτο που έγινε ζάμπλουτος. Γύρισαν στην Αθήνα μετά την επανάσταση και εκεί πέθανε ο Τοσίτσας.

Την άφησε κληρονόμο μιας αμύθητης περιουσίας. Την ξόδεψε όλη κάνοντας αγαθοεργίες. Όταν χρειάστηκε το ελληνικό κράτος έναν χώρο για να φτιάξει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έδωσε το οικόπεδό της. Για αυτό ονομάστηκε Μετσόβιο, από την καταγωγή της.

Και μετά χρειάστηκε ένα οικόπεδο το ελληνικό κράτος για το Αρχαιοελληνικό Μουσείο. Και το υπέγραψε λίγο πριν πεθάνει με σταυρό. Δεν ήξερε καν να υπογράψει. Αλλά ήξερε να καταλάβει την αξία του πολιτισμού. Ελένη Τοσίτσα. Πολλά παραπάνω, αλλά αναφέρω αυτά".