Πολιτισμός

12 Οκτωβρίου 2024 08:37

Εορτολόγιο - 12 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Διάβασέ μου το...

Την μνήμη ποιων αγίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε "Χρόνια Πολλά".

Εορτολόγιο - 12 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με το εορτολόγιο, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμώνται οι:

  • Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος οι Μάρτυρες
  • Η Αγία Δομνίνη η Μάρτυς. 
  • Ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος
  • Η Σύναξη πάντων των εν Αθήναις Αγίων
  • Ο Άγιος Βαλάντιος ο Ασκητής εν Κύπρω 
  • Οι Άγιοι Ανδρομάχος και Διόδωρος οι Μάρτυρες
Σήμερα γιορτάζουν τα ονόματα: Ανδρομάχη, Μάχη, Μαχούλα, Ανδρόμαχος, Μάχος, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη, Βαλάντης, Βαλάντιος.
Η ανατολή του ήλιου έγινε στις 07:31 και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 18:51

Η Σελήνη είναι 9 ημερών.

Η 12η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως:

  • Παγκόσμια Ημέρα Αυγού
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Βίοι Αγίων 

Οι Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος μαρτύρησαν στο διωγμό κατά της Εκκλησίας, επί Διοκλητιανού και Φλαβιανού ηγεμόνα Κιλικίας. Ο Πρόβος ήταν από την Παμφυλία, ο Ανδρόνικος από την Έφεσο και ο Τάραχος από την Ιλλυρία. Και οι τρεις ήταν στρατιώτες, πραγματικά ευσεβέστατοι και άρτια καταρτισμένοι στην Αγία Γραφή. Συνελήφθησαν από τον έπαρχο της Ταρσού Μαξέντιο, τον καιρό που βρίσκονταν στην έρημο. Όταν, λοιπόν, παρουσιάστηκαν μπροστά του, και οι τρεις θαρραλέοι στρατιώτες Χριστού έδωσαν γενναίες απαντήσεις. Πρώτος ο γέρων Τάραχος είπε: «Μη βλέπεις, βασιλιά, τα γηρατειά μου. Οι σωματικές μου δυνάμεις μπορεί να υποχώρησαν, αλλά η ακμή της ψυχής παραμένει ακέραια. Γι’ αυτό, όλα τα βάσανα και μύριοι θάνατοι δε θα καταισχύνουν και τον πιο μικρό στρατιώτη του Χριστού». Έπειτα, με τη σειρά του ο Πρόβος, είπε και αυτός: «Χριστιανός είμαι και τίποτα δε με τραβά τόσο, όσο να πάθω για το Χριστό μύρια βάσανα και να χύσω το αίμα μου γι’ Αυτόν».

Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, γεννήθηκε το έτος 949 μ.Χ. στη Γαλάτη της Παφλαγονίας από γονείς ευσεβείς και εύπορους, τον Βασίλειο και την Θεοφανώ. Ο θείος του Βασίλειος, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση στον αυτοκρατορικό οίκο της Κωνσταντινουπόλεως, προσέλαβε νωρίς τον ανεψιό του κοντά του, όπου, όπως ήταν φυσικό, έτυχε καλής παιδείας. Όμως ο Όσιος δεν έδινε προσοχή και δεν έδειχνε ενδιαφέρον για μάθηση. Κατά την εποχή αυτή ο Συμεών γνωρίστηκε με έναν μοναχό της περιωνύμου μονής Στουδίου, ο οποίος ονομαζόταν, επίσης, Συμεών. Ο μοναχός αυτός έγινε από την αρχή ο πνευματικός του πατέρας. Όταν κατά το έτος 963 μ.Χ. πέθανε ο θείος του, ο Συμεών προσήλθε στη μονή του Στουδίου, όπου ζητούσε «τ?ν ?κ νεότητος α?το? χρηματίσαντα πατέρα πνευματικ?ν κα? διδάσκαλον». Ο ίδιος ο Όσιος Συμεών παρομοιάζει τον θείο του με τον Φαραώ, τη διαμονή του στον αυτοκρατορικό οίκο με την αιχμαλωσία των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο και τον πνευματικό του πατέρα με τον Μωυσή.

Ειδήσεις σήμερα:

Προϋπολογισμός 2025: Ανάπτυξη και αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις

Κέρκυρα - Εκβιασμοί από εφοριακούς: Πως δρούσε η σπείρα (βίντεο)

Καιρός: Συννεφιά, βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σάββατο


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ