Υγεία

Σήμερα10:17

Σύλβια Μάρκο: Η “Νοσηλεύτρια της χρονιάς” στην Βρετανία μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Τι είπε απαντώντας στον Άδωνι Γεωργιάδη για τους λόγους που την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το ΕΣΥ και τις διαφορές με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Βρετανία.

Σύλβια Μάρκο: Η “Νοσηλεύτρια της χρονιάς” στην Βρετανία μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)
-

Καλεσμένοι στον ΑΝΤ1 ήταν το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας και η νοσηλεύτρια Σύλβια Μάρκο, που ανακηρύχθηκε ως «Νοσηλεύτρια της χρονιάς» στην Βρετανία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε μεταξύ άλλων για την αποκάλυψη των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις, τους ελέγχους σε γιατρούς με υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, την σύνδεση της συνταγογράφης φαρμάκων με διαγωνιστικές εξετάσεις που να πιστοποιούν το νόσημα και να δικαιολογούν την χορήγηση συγκεκριμένων σκευασμάτων, το Ozempic, την έλλειψη φαρμάκων, την κατάσταση στο ΕΣΥ και τα απογευματινά χειρουργεία.

Στην διάρκεια της παρουσίας του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Γεωργιάδης συνομίλησε και με την Σύλβια Μάρκο, νοσηλεύτρια στο Wexham Park Hospital, η οποία αναδείχθηκε «Νοσηλεύτρια της χρονιάς» στην Βρετανία.

Αναφερόμενη στους λόγους που την ώθησαν να εγκαταλείψει το ΕΣΥ, η νοσηλεύτρια είπε ότι έφυγε από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» τον Αύγουστο του 2020 επειδή «το σύστημα σε χαντάκωνε. Η νοοτροπία δεν σε άφηνε να κάνεις καριέρα και εγώ ήθελα να κάνω καριέρα. Είδα συναδέλφους που έφυγαν πριν από μένα και το έκαναν πράξη. Δεν ήθελα να φύγω από την Ελλάδα και να αφήσω την οικογένεια μου. Είδα ότι αυτό που ήθελα να κάνω, αφού έφυγα, το κατάφερα μέσα σε 4 μήνες!».

Όταν ο κ. Γεωργιάδης της ζήτησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, προσέθεσε ότι «όταν υπάρχει η νοοτροπία του παλιού, το “είμαι ο παλιός” και όχι μόνο στον Ευαγγελισμό, δεν μπορούσα να εξελιχθώ γρήγορα, γιατί προηγούνταν οι παλαιότεροι και όταν μιλούσα για τα κακώς κείμενα έλεγαν ότι κάνω συνδικαλισμό».

Αναφερόμενη στις διαφορές της Ελλάδας με την Βρετανία, η Σύλβια Μάρκο είπε «Τον Μάιο αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δεν πλήρωσα τίποτα, γιατί ήμουν καλή στην δουλειά μου και μου είπαν “είσαι καλή στην δουλειά σου, θα σε ενδιέφερε να σε χρηματοδοτήσουμε;”. Στην Eλλάδα δεν θα συνέβαινε αυτό ή αν συνέβαινε δεν θα γινόταν σε μένα».

Σε διάλογο με τον Άδωνι Γεωργιάδη και απαντώντας σε ερωτήματα του σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Βρετανία, η κ. Μαρκό είπε ότι «επελέγην ως “νοσηλεύτρια της χρονιάς” επειδή υπάρχει αξιολόγηση. Δεν μπορώ να πάω σε ασθενή και να του μιλήσω με αγένεια... Υπάρχει όμως και διαφορετική αντίληψη εδώ. Στον “Ευαγγελισμό” έρχονταν και μου έλεγαν “σε πληρώνουμε για να κάνεις αυτό κι αυτό”, ενώ εδώ οι ασθενείς σου λένε “ευχαριστώ” για το έργο σου».

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν και στην Βρετανία αναμονές ασθενών στα Επείγοντα, αλλά οι συνθήκες εδώ είναι ανθρώπινες. Πολύ σπάνια υπάρχουν ράντσα και μονο σε περιπτώσεις που υπάρχει πχ. κάποιο μεγάλο ατύχημα. Έχεις χάσει την άδεια σου “χθες” αν πιαστείς με φακελάκι, αλλά δεν υπάρχει φακελάκι εδώ», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών και στην Βρετανία, για αυτό και υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση».


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες, κεραυνούς και δυνατούς ανέμους

Χεζμπολάχ: Οι βομβητές που σκόρπισαν τον θάνατο κατασκευάστηκαν στην Βουδαπέστη 

Σχολεία: Πρώτη αποβολή μαθητή για χρήση κινητού μέσα στην τάξη