Κόσμος

05 Σεπτεμβρίου 2024 15:03 Τελευταία ενημέρωση : 05 Σεπτεμβρίου 2024 15:35

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Τραμπ και Χάρις δίνουν μάχη “στήθος με στήθος”

Διάβασέ μου το...

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται πολύ κοντά μεταξύ τους, με μικρό προβάδισμα να διατηρεί η Κάμαλα Χάρις

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Τραμπ και Χάρις δίνουν μάχη “στήθος με στήθος”
-

Σε μάχη στήθος με στήθος εξελίσσεται η προεκλογική κούρσα των Τραμπ και Χάρις, με τους δύο υποψηφίους να εμφανίζονται πολύ κοντά σε τουλάχιστον τρεις κρίσιμες πολιτείες σε πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στις πολιτείες-κλειδιά από μερικές χιλιάδες ψηφοφόρους, όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Όπως αναφέρει η δημοσκόπηση, τις τελευταίες εβδομάδες η Χάρις και ο Τραμπ δίνουν σκληρή μάχη στη Νεβάδα, τη Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια, ενώ η Πενσιλβάνια φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα κρίνει τον νικητή.

Το 15% των ψηφοφόρων στις κρίσιμες πολιτείες εμφανίζεται στη δημοσκόπηση ως αναποφάσιστο, ενώ παράλληλα η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να κερδίζει στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν ενώ ο Τραμπ στην Αριζόνα.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επισκέφθηκε χθες Τετάρτη την Πενσιλβάνια, και συγκεκριμένα την πρωτεύουσά της Χάρισμπουργκ, και παραχώρησε συνέντευξη, κατά την οποία δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό, με συντονιστή τον παρουσιαστή Σον Χάνιτι από το Fox News.

ΗΠΑ - Ντόναλντ Τραμπ - Ομιλία - Βόρεια Καρολίνα

Η εκπομπή βιντεοσκοπήθηκε χθες το απόγευμα και μεταδόθηκε στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον, 04:00 ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε χθες το Νιού Χάμσαϊρ και επικέντρωσε την επίσκεψή της στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πήγε σε μια μπιραρία την οποία ίδρυσαν δύο γυναίκες.

Η 59χρονη υποψήφια δεσμεύθηκε στους ψηφοφόρους να δεκαπλασιάσει την πίστωση φόρου για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, από 5.000 σε 50.000 δολάρια.

Η Χάρις, την οποία συχνά ο αντίπαλός της χαρακτηρίζει «κομμουνίστρια», προσπαθεί να δείξει στους ψηφοφόρους ότι στηρίζει τη μεσαία και την εργατική τάξη έναντι του αντιπάλου της που τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να προστατεύσει τις μεγάλες περιουσίες και τις πολυεθνικές εταιρείες.

Έπειτα από την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα και το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, η αντιπρόεδρος κινδυνεύει να δει την εκστρατεία της να πέφτει σε τέλμα.

Κάμαλα Χάρις - Ντόναλντ Τραμπ

Πολλοί αρθρογράφοι γνωστών εφημερίδων, που τάσσονται μάλλον υπέρ των Δημοκρατικών, έχουν ζητήσει από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη χώρα, θεωρώντας ότι δεν έδωσε ουσιαστικές απαντήσεις στη συνέντευξή της που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Ουόλς.

«Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε (για την Κάμαλα Χάρις)», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χάσει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις που είχε τον Ιούλιο.

Το μεγάλο διακύβευμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών επιβεβαιώθηκε χθες ότι είναι η ιστορική χαλυβουργία των ΗΠΑ US Steel, καθώς σύμφωνα με τον Τύπο, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπάρχει περίπτωση να εμποδίσει την εξαγορά της από την ιαπωνική ανταγωνίστριά της Nippon Steel.

Σε νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε επίσης χθες από το περιοδικό The Economist, η Χάρις συγκεντρώνει το 47% της πρόθεσης ψήφου σε εθνικό επίπεδο, έναντι 45% για τον Τραμπ.

Κάμαλα Χάρις - Ντόναλντ Τραμπ

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν ο δισεκατομμυριούχος να μειώσει τους τόνους και να επικεντρώσει τις επικρίσεις του στον απολογισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις. Ωστόσο ο 78χρονος φαίνεται να επιμένει στις προσωπικές επιθέσεις εναντίον της αντιπάλου του, λέγοντας την Τετάρτη πως «είναι μια μαρξίστρια, θα καταστρέψει τη χώρα μας».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται να προσελκύει υποστηρικτές και από το αντίπαλο κόμμα, καθώς η Λιζ Τσέινι, πρώην βουλεύτρια των Ρεπουμπλικανών δήλωσε χθες ότι θα ψηφίσει την Χάρις.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών σκοπεύει να επισκεφθεί σήμερα την Πενσιλβάνια, έδρα της US Steel.

NBC: Πού κλίνει η γενιά Ζ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC, oι μισοί ψηφοφόροι της γενιάς Z δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την αντιπρόεδρο Χάρις τον Νοέμβριο, ενώ το ένα τρίτο δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον πρώην πρόεδρο Τράμπ.

Η δημοσκόπηση δείχνει μια μεγαλύτερη διαφορά για την υποψήφια των Δημοκρατικών από ό,τι σε ορισμένες άλλες δημοσκοπήσεις φέτος, αλλά όχι ακριβώς στα επίπεδα του 2020 για το κόμμα. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του NBC News (Stay Tuned Gen Z Poll, που υποστηρίζεται από την SurveyMonkey), διαμορφώνονται καθώς οι νέοι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν νέες οικονομικές και πολιτιστικές προκλήσεις το 2024, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης του κόστους και των ανησυχιών για το χρέος που προκαλούν καθυστερήσεις σε ορισμένα κρίσιμα γεγονότα της ζωής τους, αναφέρει ο ανταποκρτιτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας.

Η Χάρις υποστηρίζεται από το 60% των νέων ψηφοφόρων που δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές. Αναφέρεται επίσης ότι 1 στους 10 ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή: Φονική Ισραηλινή επίθεση στην Δυτική Όχθη

Μεθυσμένος επιβάτης προς την Κω προκάλεσε πανικό και αναγκαστική προσγείωση (βίντεο)

Βόλος: Άνδρας ζει σε... κοτέτσι για να μην έχει επαφή με την γυναίκα και την κόρη του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ