Πολιτισμός

Σήμερα18:55

Δάνης Κατρανίδης: Οι συνεργασίες, οι γάμοι και οι μεγάλες του αγάπες (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου ηθοποιού τον αποχαιρετούν μέσω του ΑΝΤ1. Η συνεργασία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που του άλλαξε την πορεία.

Δάνης Κατρανίδης: Οι συνεργασίες, οι γάμοι και οι μεγάλες του αγάπες (βίντεο)
-

Της Μαρίας Θέμελη

Τα.. παπούτσια του ηθοποιού δεν στένεψαν ποτέ τον Δάνη Κατρανίδη, τα οποία φόρεσε πιστά και με αφοσίωση για πάνω από 50 χρόνια.

Ο σπουδαίος πρωταγωνιστής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών αφήνοντας πιο φτωχό το θεατρικό σανίδι, το οποίο στερήθηκε τα τελευταία χρόνια για να δώσει τη μάχη για τη ζωή του.

Ο Δάνης Κατρανίδης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1949 στο Αιγάλεω. Μία παράσταση που είδε μικρός με τον Αλέκο Αλεξανδράκη τον συγκλόνισε και τον ώθησε να ασχοληθεί με το θέατρο. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου από το 1971.

«Σπουδαίος άνθρωπος. Σπουδαίος καλλιτέχνης, σπουδαίος φίλος , αλτρουιστής, εξαιρετική προσωπικότητα  στον χώρο μας, παιδεύτηκε πάρα πολύ  δυστυχώς, δεν του άξιζε  του Δάνη αυτό το τέλος με μία δημιουργικότητα στο ζενίθ της κλίμακας, κρατάμε όλοι μας τις εξαιρετικές συνεργασίες που είχαμε», λέει στον ΑΝΤ1 ο Γιάννης Βούρος.

Η συνάντηση του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν εκείνη που το έδωσε το πιο ουσιαστικό λάκτισμα για να φτάσει ψηλά.

Για την ερμηνεία του δίπλα της, στη θρυλική παράσταση «Cabaret» τη σεζον 78/79 απέσπασε αποθεωτικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Έκτοτε με την Αλίκη έχτισαν  μια φιλία και συνεργασία που κράτησε χρόνια. «Ευθύμη χήρα», «Πονηρό θηλυκό», «Μiss Pepsi» και πολλές ακόμη παραστάσεις και ταινίες. Τη δεκαετία εκείνη ο Δάνης Κατρανίδης έδειξε ότι ήταν γεννημένος πρωταγωνιστής.

 Η συνεργάτιδα του μεγάλου ηθοποιού, Βίκυ Βολιώτη, τον περιγράφει: «Ο Δάνης ήταν καταρχάς ένας υπέροχος άνθρωπος .Υπέροχος συνεργάτης. Όταν είχαμε δουλέψει μαζί ήμουν τρομερά περήφανη που μπορούσα να δουλεύω δίπλα του και μου έκανε την τιμή να με τιμήσει και με την φιλία του με τις συμβουλές του , είχε και πολύ χιούμορ».

Η βραχνή φωνή, η επιβλητική του παρουσία, ήταν έμφυτα εφόδια για να γοητεύσει τους θεατές. Ως ηθοποιός παλιάς κοπής όμως γνώριζε πως η διαχρονικότητα έρχεται μόνο με συνεχή δουλειά και με το πάθος πρωτοεμφανιζόμενου.

«Το ταλέντο είναι να μπορείς να κάνεις κάτι ευκολότερα από έναν άλλο», είχε πει σε συνέντευξή του το 2019.

Η Ελένη Ράντου αποχαιρέτισε τον φίλο της με μία ενδεικτική της δύναμής του ανάρτηση.

Οι τρεις γάμοι και τα τρία διαζύγια

Στη ζωή του είχε δηλώσει ότι αγαπήθηκε όσο δεν φανταζόταν. Παντρεύτηκε και χώρισε 3 φορές. Με την πρώην σύζυγο του Μίρκα Παπακωνσταντίνου θα συμφωνούσαν ότι είχαν έναν υπέροχο γάμο και ένα ακόμη πιο υπέροχο διαζύγιο και θα έμεναν αγαπημένοι για πάντα, όπως είπε η ίδια σε συνέντευξή της λίγο καιρό πριν.

 «Ήταν ο άνθρωπος της ζωής μου και αυτό είναι το σημαντικό», δήλωσε πρόσφατα η ηθοποιός.

Δάνης Κατρανίδης - Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία «Ταξίδι στα Αστέρια» το 2021, όπου υποδύθηκε τον αείμνηστο ιδρυτή της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Παύλο Γιαννακόπουλο.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού, Δάνη Κατρανίδη.

Ο Δάνης Κατρανίδης έπαιξε από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση. Στην τηλεόραση τα περάσματα του, ήταν επιλεκτικά. Ήθελε να συμμετέχει σε δουλειές με ποιότητα. Ξεχώρισε για την ερμηνεία του στις σειρές "Βέρα στο δεξί" και "Μυστικά της Εδέμ".

Η Υρώ Μανέ τον θυμάται: «Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και υπέροχος συνάδελφος. με χιούμορ με καλή διάθεση ,ήμουν πολύ πολύ ευτυχής όταν συνεργαστήκαμε  στον «Αστέρα Ραχούλας» έκανε τον δήμαρχο και σύζυγό μου , περάσαμε πραγματικά πάρα πολύ ωραία .Μόνο όμορφες στιγμές έχω να θυμάμαι

Ο Σπύρος Μπιμπίλας δήλωσε ότι, «πάρα πολύ στεναχωρήθηκα με τον Δάνη είχαμε γνωριστεί στο Ανοιχτό θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη θεωρώ ότι είναι από τους πιο ευγενικούς  ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου, ένα πλάσμα υπέροχο πολυτάλαντο και γελαστός άνθρωπος, αξιαγάπητος, είναι πολύ μεγάλο το κενό που αφήνει».

Για χρόνια ήταν καθηγητής στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος». Η μόνη του απιστία προς την υποκριτική τέχνη ήταν η θάλασσα. Υπήρξε δεινός ιστιοπλόος, με δεκάδες συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στο κοιμητήριο Ζωγράφου.


Ειδήσεις σήμερα:

ΚΤΕΛ Κηφισού: Δεκάδες παραβάσεις από οδηγούς ταξί

Νετανιάχου σε Χαμάς: Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε

ΔΕΗ: Οι τιμές στο “πράσινο” τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ