Οικονομία

24 Αυγούστου 2024 20:21

Πατάτα Νάξου: Η λειψυδρία φέρνει μειωμένη παραγωγή, ακρίβεια και... νοθεία (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

“Είδος προς εξαφάνιση” τείνει να γίνει η πατάτα της Νάξου, λόγω της λειψυδρίας. Οι αγρότες χτυπούν καμπανάκι λόγω της μειωμένης παραγωγής και ζητούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Πατάτα Νάξου: Η λειψυδρία φέρνει μειωμένη παραγωγή, ακρίβεια και... νοθεία (βίντεο)
-

Του Βασίλη Γιαννούλη, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 

Για εξαφάνιση της πατάτας Νάξου από το ράφι του καταναλωτή  προειδοποιούν οι αγρότες στην Νάξο. Η παρατεταμένη ξηρασία στο νησί, μαζί με τα υπόλοιπα αυξημένα έξοδα, αναγκάζουν τους αγρότες να μειώνουν την παραγωγή τους, με τους ίδιους να λένε «κάθε πέρυσι  και καλυτέρα»,. 

Φέτος, η κατάσταση στην Νάξο είναι δραματική, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα καλλιεργηθεί πατάτα το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να μην την βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι να την αγοράσει. 

«Καλλιέργησα την άνοιξη οχτώ στρέμματα πατάτα, τώρα το φθινόπωρο δεν θα καλλιεργήσω καθόλου και αν πάμε το ‘22 που είχαμε αφθονία νερού, καλλιεργούσα 80 και 90 στρέμματα πατάτα», λέει στον ΑΝΤ1 ένας από τους καλλιεργητές.

Επιπλέον, η μείωση της παραγωγής πατάτας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς η πατάτα Νάξου αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν εξαγωγής. 

Η έλλειψη της από την αγορά βοηθάει αρκετούς επιτήδειους να «βαφτίζουν» άλλες ποικιλίες ως πατάτα Νάξου, λέει ο Δημήτρης Καπούνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, προσθέτοντας ότι «τα αποθέματα εκτιμάμε ότι θα τελειώσουν τον Οκτώβρη. Θα δούμε λοιπόν, όταν δεν υπάρχει πατάτα της Νάξου, θα δούμε να υπάρξει αισχροκέρδεια και νοθεία, νοθεία πατάτας!». 

Πατάτες

Οι αγρότες ζητούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με τον κ. Καπούνη να προτείνει από τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, «να υπάρξει μια τριτοβάθμια επεξεργασία, έτσι ώστε να γυρίζει το νερό πίσω και να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας».

Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα του νησιού αναγκάζουν τους αγρότες είτε να αλλάζουν επάγγελμα είτε να μετατρέπουν καλλιέργειες τους σε οικοδομήματα, με σκοπό την βραχυχρόνια μίσθωση για λόγους επιβίωσης.

Η έλλειψη της πατάτας Νάξου από το καλάθι του καταναλωτή δεν οφείλεται μόνο στην ξηρασία, καθώς όπως λέει ο ιδιοκτήτης ενός μικρού σούπερ μάρκετ «Γενικά, εμπορευόμαστε πατάτα Νάξου, είναι από τις πιο γευστικές πατάτες. Λόγω της λειψυδρίας, αυτό το διάστημα δεν μπορούμε εύκολα να βρούμε πατάτα Νάξου, με αποτέλεσμα και η τιμή να έχει εκτιναχθεί. Μπορεί να φτάσει 1,6 -1,7 ακόμη και μέχρι 2 ευρώ το κιλό στο ράφι. Είναι απαγορευτική τιμή για τον πελάτη».

Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας δεν περιορίζονται μόνο στην παραγωγή της πατάτας. Η έλλειψη νερού επηρεάζει και άλλες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνολική αγροτική παραγωγή του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα:

Χούθι - “Sounion”: Περιβαλλοντική "βομβα" το φλεγόμενο τάνκερ

Αλέν Ντελόν: Η κηδεία του αιώνιου ζεν πρεμιέ και οι τελευταίες του επιθυμίες (βίντεο)

Καιρός: "Ψήθηκαν" Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα - Που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ