Οικονομία

10 Αυγούστου 2024 21:58

Η παραγωγή της πατάτας μειώνεται και η τιμή της αυξάνεται

Διάβασέ μου το...

Η ανομβρία και η κλιματική κρίση έχει στείλει φέτος στα "τάρταρα" την παραγωγή πατάτας στην χώρα μας , που έχει μειωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια κατά 40%.

Η παραγωγή της πατάτας μειώνεται και η τιμή της αυξάνεται
-

Της Φωτεινής Νάσσου 

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές της ελληνικής πατάτα η οποία φαίνεται να τείνει προς εξαφάνιση σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες και ειδικά η ανομβρία έχουν πλήξει την παραγωγή, με αποτέλεσμα η τιμή της σε ορισμένες ποικιλίες να φτάνει ακόμα και τα 1,6 ευρώ το κιλό.

Στη χώρα μας από τους 560 .000 τόνους το 2015 η παραγωγή έπεσε στις 333.000 τόνους το 2023. Δηλαδή μειώθηκε κατά 40%.

Πατάτες

 Η έλλειψη βροχοπτώσεων αλλά και διάφορες ασθένειες που έκαναν το προϊόν ευάλωτο, οδήγησαν σε μείωση των αποδόσεων. Ενδεικτικά στην Πελοπόννησο η απόδοση ανά στρέμμα ξεπερνούσε ακόμα και τους τρεις τόνους, ενώ φέτος έχει πέσει στον ένα τόνο.

Τις τελευταίες μέρες η χονδρική τιμή της εγχώριας πατάτας είναι αυξημένη κατά 15,4%, στα 0,75 ευρώ το κιλό, όταν την ίδια περίοδο τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν σταθερή στα 0,65 ευρώ το κιλό. (Πηγή ΟΚΑΑ)

Ωστόσο, στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, η τιμή της πατάτας έχει αυξηθεί κατά 39,5% σε σχέση με το 2021, καθώς από τα 0,86 λεπτά το κιλό έχει εκτιναχθεί στα 1,20 ευρώ.

Πατάτες

Η πατάτα Νάξου, που έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης αγγίζει στα ράφια τα 1,60 ευρώ το κιλό. Βγαίνει δύο φορές τον χρόνο. Η παραγωγή όμως δεν πήγε καλά, καθώς από τη μία ήταν μειωμένος ο πατατόσπορος και από την άλλη μεγάλο ρόλο έπαιξε η ανομβρία.

Σε επίπεδο χωρών, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ το 2023 και ακολουθεί η Γαλλία.

Το επίπεδο της παραγωγής το 2023 ήταν 27,9 εκατομμύρια τόνοι λιγότεροι από ό,τι το 2000, που ισοδυναμεί με πτώση 36,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στη μισή χώρα την Κυριακή (χάρτης)

Ιαπωνία: Ο φόβος “μεγασεισμού” αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Γάζα - Πολύνεκρος βομβαρδισμός σχολείου: Διεξαγωγή "επείγουσας διεθνούς έρευνας" ζητά το Κατάρ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ