Υγεία

24 Ιουλίου 2024 19:27

Ελλείψεις στο ΕΣΥ: “Μετωπική” Υπουργείου Υγείας - Γιατρών

Διάβασέ μου το...

Ποιες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι γιατροί σε περίπτωση επίταξης και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους ασθενείς τι λέει σε δηλώσεις του ο Άφωνις Γεωργιάδης.

Ελλείψεις στο ΕΣΥ: “Μετωπική” Υπουργείου Υγείας - Γιατρών
-

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό σε αρκετές περιοχές της χώρας. Παράλληλα όμως, η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας να μπλοκάρει τη συνταγογράφηση ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση που δεν στηρίξουν το ΕΣΥ, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος σχολίασε σχετικά: «Εάν τυχόν δε, αυτή η διάταξη ενεργοποιηθεί, δηλαδή αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχουν ιδιώτες οι οποίοι να μπορούν ή που να θέλουν –ή και τα δύο– τότε αυτό το οποίο θα συμβεί θα είναι το απόλυτο blackout με ευθύνη της πολιτείας, νομοθετημένο από την ίδια την κυβέρνηση».

Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι έχει αδικηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. «Δηλαδή αν κάνουμε μπλόκο στη συνταγογράφηση στους γιατρούς που δεν πάνε να βοηθήσουν το ΕΣΥ στην Κω, πλήττουμε τους ασθενείς και στρεφόμαστε κατά των ασθενών, αλλά αν ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος καταφέρει να πεισει όλους τους γιατρούς στην επικράτεια να μη γράφουν φάρμακα για δύο μέρες, αυτοί δεν πλήττουν τους ασθενείς, πλήττουν τον υπουργό», δήλωσε.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται νέες κινητοποιήσεις από τους ιδιώτες γιατρούς.

Και… λιποθυμία στην συνεδρίαση της επιτροπής

Υπήρξαν αντιδράσεις για τις «ασφυκτικές» συνθήκες υπό τις οποίες συνεδριάζει η επιτροπή, τόσο ως προς τον χώρο ο οποίος επελέγη (πολύ μικρή αίθουσα) όσο και ως προς τον χρόνο, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα.  Είχαμε ένταση, κάποιοι βουλευτές αποχώρησαν, ενώ είχαμε κι ένα επεισόδιο όταν ένας εκ των φορέων που είχαν κληθεί, λιποθύμησε.

Προκλήθηκε αναστάτωση, διακόπηκε η συνεδρίαση και όλοι έσπευσαν να βοηθήσουν τον άνθρωπο που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Οι περισσότεροι άλλωστε, ήταν γιατροί. Κλήθηκε ασθενοφόρο, ο άνθρωπος μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν για αρκετή ώρα δίπλα του ακολουθώντας το φορείο μέχρι το ιατρείο της ενώ συνομίλησε και με τους γιατρούς της Βουλής.

Αισιοδοξία για γεφύρωση του χάσματος

Αργότερα την Τετάρτη ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους ιδιώτες γιατρούς για τις «ποινές» σε όσους αρνούνται να συνδράμουν σε δημόσια νοσοκομεία με συνεχείς «άγονες» προκηρύξεις. «Σήμερα για πρώτη φορά, έχουμε σοβαρή προσπάθεια από τους ιατρικούς συλλόγους που βρήκαν εθελοντές γιατρούς», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: 104 φαναράκια στην θάλασσα για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες)

Ρεύμα: Το “ηλεκτροσόκ” και η επιδότηση του Αυγούστου

Γήπεδα: Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό εισιτήριο η είσοδος των φιλάθλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ