Πολιτική

24 Ιουλίου 2024 13:21 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιουλίου 2024 15:09

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο των 50 χρόνων

Διάβασέ μου το...

Με μηνύματά τους από το βήμα της Βουλής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αναφέρθηκαν στην επέτειο 50 χρόνων Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο των 50 χρόνων
-

Βουλή - Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

«Αυτή την ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθω στο Κοινοβούλιο, στο χώρο που η δικτατορία βεβήλωσε για 7 χρόνια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός είπε πώς είναι ευκαιρία αναστοχασμού, με τη Μεταπολίτευση να αναδεικνύεται σε κομβικό σταθμό που σφράγισε την ιστορία του τόπου. «Πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχε. Η Ελλάδα ασφυκτιούσε κάτω από τη μπότα της χούντας», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανθεκτικότητα του λαού ο οποίος κράτησε ζωντανή την πίστη του στα δημοκρατικά ιδανικά και στην τόλμη και σοφία όσων υλοποίησαν τη μετάβαση, με κορυφαίο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Τον ηγέτη που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να ανατάξει τη χώρα και να διαχειριστεί την τραγωδία της Κύπρου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνη την περίοδο. Για το σύνταγμα του 1975 είπε ότι ήταν εξαιρετικά καινοτόμο κείμενο, με διατάξεις προχωρημένες, με πρωτοπόρες ρυθμίσεις.

«Καθόλου τυχαία τα γενέθλια της Δημοκρατίας συμπίπτουν με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Πυξίδα της παράταξης που δείχνει κατεύθυνση μόνο μπροστά. Αυτή τη θεμελιακή εντολή ακολουθούμε εδώ και πέντε δεκαετίες βαδίζοντας δίπλα- δίπλα με την Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πάλι με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», συνέχισε.

«Πέτυχε να μεταπείσει πολλούς και να αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό εθνικό κεκτημένο. Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών δυνάμεων. Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε. Διαφορετικά κόμματα μπορούν να εναλλάσσονται στην εξουσία. Ο πατριωτισμός παρά τις όποιες ακραίες φωνές επανήλθε στις γνήσιες διαστάσεις του. Η οικονομία αναπτύχθηκε, με τη συνδρομή της Ευρώπης κρίσιμες υποδομές κατασκευάστηκαν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε για την ένταξη στην ΟΝΕ και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη ενώ η χώρα συναντήθηκε ξανά με τον πολιτισμό της. «Η Ελλάδα προχώρησε αναμφισβήτητα. Όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες. Σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι οι οποίοι προοριζόντουσαν για παραγωγικές επενδύσεις. Αναγκαίες αλλαγές συχνά έμειναν μισές. Ένα κράτος που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. «Πρόκειται για μία μάχη τολμηρών μεταρρυθμίσεων που ήδη δίνει η Ελλάδα για να απαλλαγεί από τα φρένα που την κράτησαν πίσω εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μιλάει για προβλήματα που απαιτούν χρόνο καθώς η λύση τους υπερβαίνει και τους εκλογικούς κύκλους ενώ απαιτούν και επιμονή. «Πολύ περισσότερο όταν τα τελευταία 15 χρόνια ο τόπος απέδειξε ότι έχει αστείρευτες δυνάμεις», τόνισε. «Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία στο μεταπολιτευτικό τόξο το οποίο τέμνει το στίγμα της χρεοκοπίας. Τα 50 χρόνια χωρίζονται σε 40 συν 10», συμπλήρωσε.

«Στις μέρες μας φαίνεται να ενώνεται ξανά το νήμα των κεντρικών εθνικών στόχων», επαναλαμβάνοντας το ζητούμενο της γρήγορης ευρωπαϊκής σύγκλισης.

«Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από το χθες. Και όπως το 2023 η χώρα ήταν καλύτερη από το 2019 έτσι και το 2027 θα είναι καλύτερη από σήμερα. Σε αυτή την τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις καθόλου εύκολες και αυτονόητες», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε μία σειρά από πολιτικές σε όλους τους τομείς και μίλησε για τις ανάγκες του σήμερα.

Βουλή - Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

«Ένα πολύπλοκο παρόν μας καλεί να κλείσουμε λογαριασμούς από το παρελθόν και να αντιμετωπίσουμε και τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Με νομιμότητα παντού», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό το εγχείρημα αποτελεί μονόδρομο και πως αυτό το συνειδητοποιούν αθόρυβα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που διαπιστώνουν ότι πολλά από τα δόγματα της μεταπολίτευσης ήταν σκιάχτρα εναντίον της προόδου.

«Πρόκειται για πρόοδο που διατρέχει τους θεσμούς και τη στάση των ψηφοφόρων. Θυμίζω ότι τα προγράμματα των κομμάτων επιβάλλεται πλέον να κοστολογούνται και η κοινή γνώμη αφήνει πίσω ιδεολογήματα αναζητώντας χειροπιαστά αποτελέσματα», επισήμανε.

«Συνιστούν βήματα ωριμότητας που μας δίνει πρόσθετη αισιοδοξία για το αύριο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχει έρθει ο καιρός της αναμέτρησης με όσα υπονόμευαν την πορεία μας. Σε αυτό το σταυροδρόμι των 50 ετών το ισοζύγιο κατακτήσεων και αδυναμιών πρέπει να είναι δίκαιο», συνέχισε.

«Θα ήταν λάθος τη σημερινή ημέρα οι επιμέρους σκιές να κρύψουν τη συνολική εικόνα μιας συγκεκριμένης διαδρομής. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1974», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Το πολίτευμα μας βάθυνε και αυτό στρέφοντας περισσότερο στην προστασία των πιο ευάλωτων. Ομάδες που ζούσαν στο περιθώριο έχουν πια όλα τα δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες μεταξύ των 27 με τις λιγότερες συστάσεις σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι η Βουλή λειτουργεί καλά επί πέντε δεκαετίες και ότι έδειξε ότι ξέρει και μπορεί να περιφρουρεί τις διαδικασίες του και ανοίχτηκε στους πολίτες δίνοντας έμπρακτο παρόν.

«Η κυβέρνηση ήδη προωθεί μια σειρά από αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Η σημερινή ημέρα δεν είναι μια μέρα που ενδείκνυται για άγονες αντιπαραθέσεις. Αυτό ωστόσο δεν με εμποδίζει να απευθυνθώ στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης ζητώντας πάντα σαφείς προτάσεις. Η μεταπολίτευση μπορεί να μοιάζει με μια περίοδο σχετικά μικρή σε σχέση με τον ιστορικό χρόνο, όμως παράλληλα δεν παυει να αποτελεί το ? της ζωής του ελεύθερου κράτους», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι μεγάλες εθνικές επιλογές συμπίπτουν με τις διαχρονικές θέσεις της ΝΔ.

«Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υποδεχόμαστε το μισό αιώνα της Γ' ελληνικής Δημοκρατίας με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Κρατώντας στέρεους τους δεσμούς μας με τη κοινωνία. Παρακολουθούμε τις μεταβολές, αυξάνουμε τις ταχύτητες του έργου μας. Η εποχή που έρχεται θα είναι δύσκολη. Καθώς πληρώσαμε την αχρείαστη πόλωση, έχουμε χρέος να αποδείξουμε ότι ναι, είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε «χρόνια πολλά στη Δημοκρατία μας».

Βουλή - Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Φάμελλος : Η σημερινή επέτειος είναι και μία διαρκής υπενθύμιση των κινδύνων του φασισμού

«Σήμερα τιμούμε πρώτα απ' όλα όλες και όλους που πάλεψαν ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών και αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για τη δημοκρατία», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Σημείωσε ότι οι πράξεις τους θα είναι πάντα φωτεινό παράδειγμα για μία κοινωνία δίκαιη ελεύθερη και ανθρώπινη.

Επισήμανε ότι παράλληλα «η σημερινή επέτειος όμως είναι και μία διαρκής υπενθύμιση των κινδύνων του φασισμού, των απειλών κατά της δημοκρατίας». Σχολίασε ότι βλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, «την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζί, τις ιαχές του μίσους και του φόβου και της βίας, οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε και να υπενθυμίσουμε προς όλη την κοινωνία ότι ο αγώνας για την δημοκρατία και την ελευθερία δεν σταματάει ποτέ».

Υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα είναι και γιορτή της αντίστασης, η οποία «αποτέλεσε την προϋπόθεση της προόδου και αυτό οφείλουμε να το υπενθυμίζουμε σήμερα που το σύστημα εξουσίας καλεί τους πολίτες και την νέα γενιά σε συμβιβασμό, περιορισμένες προσδοκίες, σε υπόκλιση σε πελατειακές σχέσεις και ατομική λύση». «Οφείλουμε να αναδεικνύουμε τους μαρτυρικούς τόπους της Γυάρου και της Μακρονήσου και να μην επιτρέπουμε την απώλεια της ιστορικής μνήμης και την αποϊδεολογικοποίηση της αντιδικτατορικής πάλης», τόνισε.

Ο κ.Φάμελλος σημείωσε ότι «50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτελεί χρέος μας να μη λησμονούμε τους αγώνες του λαού για ψωμί-παιδεία-ελευθερία». Είπε ειδικότερα ότι η Μεταπολίτευση «παράλληλα αποτέλεσε και την πολιτική στιγμή κατοχύρωση της αξίας και του ρόλου των δημόσιων αγαθών του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου αλλά και της αξίας της πολιτικής». Είπε ότι τα πρώτα χρόνια μετά την Μεταπολίτευση οι κυβερνήσεις εκφράζοντας το παλλαϊκό κοινωνικό αίσθημα συναγωνίστηκαν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων κράτους δικαίου, φέρνοντας μας πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πολύ πριν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στα θέματα θεσμών.

Επισήμανε ακόμη ότι η Μεταπολίτευση χαρακτηρίστηκε από μεγάλες τομές όπως το προοδευτικό Σύνταγμα του ‘75, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, αλλά και η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, χαρακτηρίστηκε από την ένταξη αλλά και από την ευρωπαΐκή πορεία της χώρας, από την μεγάλη πολιτική αλλαγή του ‘81 που κατοχύρωσε την επικράτηση του τρίπτυχου εθνική ανεξαρτησία-λαϊκή κυριαρχία-κοινωνική απελευθέρωση. «Αλλά και με τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους με κεντρικό υπόδειγμα το ΕΣΥ που ξαναγίνεται επίκαιρο στις μέρες μας, αλλά και της βασικής αξίας της κοινωνικής δικαιοσύνης για την Ελλάδα των μη προνομιούχων», είπε. «Αλλά και πρόσφατα», συνέχισε, «η έξοδος από τα μνημόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσαν μεγάλες πολιτικές τομές που επιβεβαίωσαν και κατοχύρωσαν την αξία της πολιτικής».

Επισήμανε ότι από την άλλη μεριά «η μεταπολίτευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια διπλή τραγωδία του ελληνισμού, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού που παραμένει 50 χρόνια, που αποτελεί αποτύπωμα της χούντας». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα όμως κηλίδωσαν την Δημοκρατία μας οι πελατειακές σχέσεις η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η επικράτηση της κομματοκρατίας, η διαφθορά, η οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία που ζήσαμε». Σχολίασε ότι πρέπει να αναρωτηθούμε αν σημαίνει κάτι η Μεταπολίτευση για τους νέους μας, αν συνεχίζει να συνδέεται με τις αξίες της προόδους και της Δημοκρατίας, «γιατί η κοινωνία βιώνει μια ύφεση και ως προς την πρόσβαση στα αγαθά της προόδου αλλά και ύφεση προσδοκιών».

Υποστήριξε ότι «το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο στις μεγάλες τομές που εισήγαγε η Μεταπολίτευση, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της, τη διαφάνεια, το κράτους δικαίου, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά και στο δικαίωμα στην ευημερία. Η κοινωνία εμφανίζει μια επικίνδυνη υποχώρηση αξιών…». Σχολίασε ότι «δυστυχώς έχουμε πολλά στοιχεία ότι η Δημοκρατία μας αδυνατίζει, απομακρυνόμαστε από το κράτους δικαίου, η πολιτική βρίσκεται στο ναδίρ της αξιοπιστίας». Ειδικότερα ανέφερε ότι «οι πολλαπλές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, η απαξίωση του Συντάγματος που καταγράφονται και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και σε πλείστες άλλες αποφάσεις, τροφοδοτούν την περαιτέρω απαξίωση των λειτουργιών της πολιτείας αλλά και απολίτικες σκοταδιστικές και ακροδεξιές στάσεις και συμπεριφορές». Τόνισε ότι «η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της ιδιαίτερα σήμερα που γεωπολιτικές αλλαγές,η δημογραφική κρίση αλλά και η επερχόμενη κλιματική καταστροφή, θέτουν νέες υψηλότερες απαιτήσεις για ενίσχυση της πολιτείας και της επάρκειας της. Ταυτόχρονα οι συνθήκες απαιτούν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο». Σημείωσε ο κ. Φάμελλος ότι «η πολιτική οφείλει να εμπνεύσει την κοινωνία, να πατήσουμε γερά στις αξίες της μεταπολίτευσης, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, την προστασία των δημοσίων κοινωνικών αγαθών», προσθέτοντας ότι αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για κοινωνικά δίκαιο και ισχυρό κράτος.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «σήμερα το κράτος δικαίου εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την τραγωδία των Τεμπών, την έλλειψη πολυφωνίας των ΜΜΕ, την βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, τις επιθέσεις των ανεξάρτητων αρχών, την διαρροή προσωπικών δεδομένων και την χρήση τους για ψηφοθηρικούς σκοπούς». «Το σκάνδαλο των υποκλοπών στιγματίζει τη δημοκρατία μας όσο δεν αποδίδονται ευθύνες», τόνισε.

Καταληκτικά είπε ότι μπροστά στις νέες μεγάλες προκλήσεις αλλά και στις απαιτήσεις που έχει και η χώρα και η οικονομία οφείλουμε όλοι και όλες να εργαστούμε για μια προοδευτική διέξοδο της χώρας μας.

Βουλή - Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Ανδρουλάκης:Έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του , στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, για την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η 24η Ιουλίου του 1974 σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη λυτρωτική έξοδο της χώρας από την επταετή στρατιωτική δικτατορία των Συνταγματαρχών και την έναρξη μιας πορείας προς ένα μέλλον ευημερίας, ισότητας και ελευθερίας.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει «τις τραγωδίες που γέννησαν την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία», όπως είπε, «την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον «Αττίλα», τη βάρβαρη εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου, μια ανοιχτή πληγή, που ακόμα δεν έχει επουλωθεί και αποτελεί την προδοτική κληρονομιά που μας άφησε η επταετής δικτατορία».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι σήμερα πρέπει « να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ειδικά σε μια περίοδο που αναθεωρητές ηγέτες, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένουν στη διχοτόμηση και την ίδρυση δύο κρατών στη Κύπρο…..Να μη δεχθούμε καμιά πολιτική διχοτόμησης του νησιού από μια χώρα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφερόμενος στην πορεία των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ καθόρισε το κοινωνικό κεκτημένο όλης της περιόδου. «Οι πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου εγκαινίασαν μια περίοδο επέκτασης του κοινωνικού κράτους που ενίσχυσε το αίσθημα της απελευθέρωσης του πολίτη, με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Εμπεδώθηκε για πρώτη φορά, μεταπολεμικά, η ραγδαία ανοδική κοινωνική κινητικότητα, με αποτέλεσμα τη μείωση των ανισοτήτων», όπως τόνισε κι απαρίθμησε τις σημαντικές αλλαγές και τα εθνικά επιτεύγματα που έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" .

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση, μια ωέα ουσιαστική Αλλαγή που θα ανοίξει νέα σελίδα στον τόπο έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων. Που θα ξαναδώσει πίστη και όραμα στον ελληνικό λαό, με τη νέα γενιά και τους μη προνομιούχους στο επίκεντρο».

Τόνισε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με θάρρος τα προβλήματα του ελληνικού κράτους , να διατυπωθούν πολιτικές που θωρακίζουν το κράτος δικαίου και εγγυώνται την ενίσχυση των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών.

«Πρέπει να κρίνουμε αυστηρά πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, επιταχύνουν την κλιματική κρίση, υποβαθμίζουν το κράτος δικαίου και απομακρύνουν τους πολίτες από την ενεργό συμμετοχή», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Είναι ιστορικό μας καθήκον να αντικρίσουμε με θάρρος και σοβαρότητα τις προκλήσεις του σήμερα και την ποιότητα της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επιστολή του Δ. Κουτσούμπα προς το προεδρείο της Βουλής σχετικά με τη συζήτηση για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής την εξής επιστολή, σχετικά με τη συζήτηση για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης:

«Προς: Προεδρείο της Βουλής

Αθήνα 24/7/2024

Επειδή δεν ενημερώθηκα από το Προεδρείο της Βουλής ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης θα διεξαγόταν και σε επίπεδο Πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών, με αποτέλεσμα να έχω άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις ως ΓΓ της ΚΕ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και να μην μπορώ να παραστώ, (αναθέτοντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο να τοποθετηθεί), καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής την ομιλία μου - παρέμβαση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που έγινε στον χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ σε σχετική εκδήλωση, ως συμβολή στη σχετική συζήτηση σήμερα στη Βουλή.

Δημήτρης Κουτσούμπας,

Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής & Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους ΚΚΕ».

Βουλή - Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Βελόπουλος: Δημοκρατία σημαίνει σταθερός εκλογικός νόμος

«Όταν μιλάμε για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας, δεν αρκεί μια ιστορική αναδρομή γιατί κάθε χρόνο το κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των αγώνων των ανθρώπων εκείνης της γενιάς εάν ευοδώθηκαν και αν οι αξίες που ήθελαν να μεταλαμπαδεύσουν, υλοποιήθηκαν», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για αριθμητικό έλλειμμα της Δημοκρατίας τη σημερινή εποχή, επισημαίνοντας: «Στη Δημοκρατία πρέπει να κυβερνάει η πλειοψηφία. Εσείς λάβατε το 41% του ελληνικού λαού, αν αφαιρέσουμε από το 60, μένει το 20, άρα έχουμε ένα έλλειμμα, αριθμητικό Δημοκρατίας. Δεν λέω δεν έχουμε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει κυρίαρχη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πόσους εκλογικούς νόμους έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια; Διότι Δημοκρατία σημαίνει ένα σταθερό πολίτευμα στο οποίο κάνουμε έναν εκλογικό νόμο, τον εφαρμόζουμε και με αυτό πορευόμαστε, δεν τον αλλάζουμε κάθε φορά που μας βολεύει. Οκτώ εκλογικοί νόμοι από το 1974 μέχρι το 2019».

Ο κ. Βελόπουλος τόνισε ότι «στη Δημοκρατία αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός» καθώς και ότι «Δημοκρατία σημαίνει σταθερός εκλογικός νόμος». «Θέλετε απόδειξη ότι δεν αποφασίζει ο ελληνικός λαός;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Κανένα δημοψήφισμα από το '74 μέχρι και σήμερα πραγματικά δεν έγινε στη χώρα αυτή που αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Ένα έγινε και το παραβίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, το άλλαξε το βράδυ. Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δημοψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική ζωή, ενός λαού, δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, ότι έχει φέρει 12 νομοθετικές παρεμβάσεις στον τελευταίο εκλογικό νόμο με την ενισχυμένη αναλογική «γιατί δεν σας βολεύουν τα κουκιά». Παράλληλα, ανέφερε ότι «η Ελλάδα κυβερνάται από χρεοκοπημένα κόμματα και αυτά τα κόμματα θα λύσουν το πρόβλημα της χρεοκοπημένης Ελλάδας όταν τα ίδια έχουν χρεοκοπήσει; Για ποια Δημοκρατία μιλάμε;», ρώτησε απευθυνόμενος στην Ολομέλεια.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, επισήμανε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κυβερνάται προς το συμφέρον του λαού της και όχι των ολιγαρχών», κάνοντας λόγο για «φοβική Δημοκρατία». «Πρέπει να βρούμε τρόπους να διορθώσουμε τη Δημοκρατία που φτιάξαμε. Είμαστε η χώρα του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Το μέγα ερώτημα είναι τι κάνουμε για να μη σβήσει η ίδια η Δημοκρατία. Γιατί τι πρωθυπουργικό σύστημα της χώρας οδηγεί στα φαυλοκρατία», σημείωσε.

Υπεμθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της 50ής επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στον μνημειακό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, τιμώντας όσες και όσους αγωνίστηκαν για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος.

Κωνσταντοπούλου: Η επέτειος των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπενθυμίζει ότι αφαιρέθηκαν διά της βίας και των όπλων τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων

«Οι επέτειοι έχουν πάντα τη σημασία τους ως υπομνήσεις και αφυπνίσεις. Έχουν την αξία τους για να κρατούν ζωντανή τη σχέση μας με την ιστορία και με τη ταυτότητά μας. Η φετινή επέτειος των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει ότι στο πολύ κοντινό παρελθόν στη χώρα μας αφαιρέθηκαν διά της βίας και των όπλων η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

«Κάποιοι θέλησαν να βάλουν στον γύψο την ελεύθερη έκφραση, την πολιτική και κοινωνική ζωή και δημιουργία. Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι, πρωτίστως νέοι, δεν συμβιβάστηκαν και δεν υπέκυψαν, αλλά αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και πλήρωσαν τους αγώνες τους με τη ζωή τους, με την υγεία τους, με τη σωματική τους ακεραιότητα και την προσωπική ελευθερία τους. Η φετινή επέτειος μας υπενθυμίζει ακόμη ότι χρειάστηκαν χρόνια και κόπος μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας για να αφαιρεθούν από τις δομές του κράτους πρόσωπα και νοοτροπίες που υπηρετούσαν τη χούντα και την απολυταρχία, για να εντοπιστούν και να αποπεμφθούν τα χουντικά σταγονίδια και να φτάσουμε πιο κοντά στον εκδημοκρατισμό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο θέμα της δικαιοσύνης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε: «Η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει ακόμη ότι η δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των χουντικών και του δικτατορικού καθεστώτος αποδόθηκε μόνο σε έναν βαθμό. Ακόμη και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επιχειρήθηκε η δικαστική παραποίηση της ιστορίας, η υποβάθμιση της προδοσίας και πως η επιβολή της χούντας επί επτά χρόνια και τρεις μήνες ήταν δήθεν στιγμιαίο έγκλημα».

«Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Κύπρος μέχρι και σήμερα πληρώνει το τίμημα της επταετούς δικτατορίας που εξαφανίστηκε όταν εκπλήρωσε τον σκοπό της, το πραξικόπημα στη Μεγαλόνησο, που άνοξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή», σημείωσε για την Κύπρο.

Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε ορισμένα ερωτήματα: «Πενήντα χρόνια μετά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για τη δημοκρατία και για τη Βουλή. Πώς κύλησε μισός αιώνας χωρίς να εμπεδωθούν έμπρακτα στην Ελλάδα εγγυήσεις που να εδραιώνουν την πραγματική δημοκρατική λειτουργία της δικαιοσύνης, την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων, το τέλος των διακρίσεων, την ισότητα και την ισονομία, την εξάλειψη κάθε εμποδίου στην άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων; Πώς φτάσαμε στην Ελλάδα των μνημονίων, των περικοπών μισθών και συντάξεων, δημοσίων δαπανών για ζωτικές λειτουργίες, όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση; Πώς φτάσαμε στην Ελλάδα της επιβολής ενός παράνομου χρέους που δεν ανήκε στους πολίτες, της επιβολής εξουθενωτικών μέτρων για τη δήθεν αποπληρωμή αυτού του χρέους, στην ωμή παραβίαση της ηχηρής πλειοψηφικής δημοκρατικής εντολής του μοναδικού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας μετά το 1974, του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, του 62% "όχι"»;

Επίσης, διατύπωσε και τα εξής ερωτήματα: «Πώς φτάσαμε τη σημερινή Ελλάδα, του εγκλήματος στο Μάτι, του εγκλήματος στα Τέμπη, στην ανοχύρωτη πολιτεία που αφήνει πολίτες, περιβάλλον, οικοσυστήματα και κάθε ζωντανή ύπαρξη στο έλεος της φωτιάς, της πλημμύρας, της θεομηνίας, της ανικανότητας και της ανευθυνότητας, του ρουσφετιού και της συναλλαγής, στη χώρα του "πάμε και όπου βγει"; Πώς φτάσαμε στη μονίμως άδεια Βουλή; Πώς φτάσαμε στις τροπολογίες της ντροπής, με εξυπηρετήσεις σε ημέτερους και με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη σε βάρος των αδυνάτων και των εργαζομένων και υπέρ τραπεζών και οικονομικών συμφερόντων; Πώς φτάσαμε στην αδικία, την ανισονομία, ως καθημερινές συνθήκες που σπρώχνουν την κοινωνία στο περιθώριο και την απελπισία;».


Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: 104 φαναράκια στην θάλασσα για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες)

Ρεύμα: Το “ηλεκτροσόκ” και η επιδότηση του Αυγούστου

Γήπεδα: Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό εισιτήριο η είσοδος των φιλάθλων



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ