Οικονομία

19 Ιουλίου 2024 20:28

Attica Bank - Παγκρήτια Τράπεζα: Συμφωνία για την συγχώνευσή τους

Διάβασέ μου το...

Οι υπογραφές μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest  έπεσαν θέτοντας τα θεμέλια για την συγκρότηση μιας νέας και επαρκώς κεφαλαιοποιημένης τράπεζας που θα λειτουργήσει ως 5ος πόλος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από τη συγχώνευση της Attica Βank με την Παγκρήτια.

Attica Bank - Παγκρήτια Τράπεζα: Συμφωνία για την συγχώνευσή τους
-

Της Ηρώς Ράντου, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Το μεγάλο τραπεζικό deal είναι πλέον γεγονός. Οι υπογραφές μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest (συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου) έπεσαν θέτοντας τα θεμέλια για την συγκρότηση μιας νέας και επαρκώς κεφαλαιοποιημένης τράπεζας που θα λειτουργήσει ως 5ος πόλος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από τη συγχώνευση της Attica Βank με την Παγκρήτια.

THRIVEST HOLDING

«Η υπογραφή της σημαντικής αυτής συμφωνίας για την πλήρη εξυγίανση των δύο ιστορικών τραπεζικών ιδρυμάτων αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας (…) Μέσω της συμφωνίας αυτής, η Thrivest καθίσταται ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον τραπεζικό χώρο της Ελλάδας».

H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα είναι ύψους περίπου 730 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο ΕΦΚΑ και η Thrivest Holding. Από το ποσό αυτό η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028, το οποίο, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εάν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.

Η Thrivest Holdings θα εισφέρει 200 εκατ. ευρώ συμμετέχοντας μάλιστα στο νέο σχήμα και με το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται με την τράπεζα Αττικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Η λύση στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη καθώς, πρώτον, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, δεύτερον αποτρέπει ζημιές και τρίτον, δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο».

Έτσι, 2 τράπεζες με υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων διασώζονται, το κούρεμα στις καταθέσεις αποτρέπεται ενώ αναμένεται να εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια προς όφελος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.

ATTICA BANK

«Η επένδυση στο νέο πιστωτικό ίδρυμα θα υποστηρίξει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της νέας τράπεζας και θα καλύψει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την υπαγωγή χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙΙ».

O Αντώνης Βαρθολομαίος, Διευθύνων Σύμβουλος Παγκρήτιας Τράπεζας αναφέρει ότι  «η συνένωση δυνάμεων των δύο τραπεζικών οργανισμών είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά από δεκαετίες, και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εάν το δυναμικό μετοχικό σχήμα της Thrivest και συγκεκριμένα οι κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δεν πίστευαν σε αυτόν το μεγάλο στόχο».

Η συμφωνία θα έρθει στη βουλή προς κύρωση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Θανατηφόρο τροχαίο με 3 οχήματα στον ΒΟΑΚ (εικόνες)

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να νικήσει τον Τραμπ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αθλήτρια αποκλείστηκε επειδή... κάπνιζε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ