Κόσμος

14 Ιουλίου 2024 11:38 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιουλίου 2024 20:23

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: “Μόνο ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο” (συνεχής ενημέρωση)

Διάβασέ μου το...

Συγκλονισμένος είναι ο πλανήτης από την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ολες οι εξελίξεις.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: “Μόνο ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο” (συνεχής ενημέρωση)
-

Ο 78χρονoς πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιούσε το Σάββατο προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, την τελευταία πριν την έναρξη τη Δευτέρα στο Μιλγουόκι του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος κατά το οποίο θα επικυρωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

Φορώντας λευκό πουκάμισο και σκούρο σακάκι και στο κεφάλι του ένα καπελάκι με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Make America Great Again» ο Τραμπ καταφερόταν κατά της παράνομης μετανάστευσης, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, στις 18:08 (τοπική ώρα, 01:08 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει …», έλεγε όταν τον διέκοψαν τέσσερις πυροβολισμοί.

Ο Τραμπ έφερε το χέρι του στο δεξί αυτί του, την ώρα που ακουγόταν η κραυγή «πέστε κάτω». Ακολούθησαν ένας πέμπτος και ένας έκτος πυροβολισμός.

Ο πρώην πρόεδρος κρύφτηκε πίσω από το πόντιουμ, ενώ μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν γύρω του για να τον καλύψουν.

Ακούστηκαν και άλλοι πυροβολισμοί, οι παρευρισκόμενοι έπεσαν στο έδαφος και άλλοι πράκτορες ανέβηκαν στη σκηνή οπλισμένοι.

Δεκαεπτά δευτερόλεπτα μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, ακούστηκε ένας τελευταίος.

Αφού αντάλλαξαν γρήγορα εντολές, τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας βοήθησαν τον Τραμπ να σηκωθεί. «Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου», τους είπε ενώ εκείνοι δημιούργησαν έναν κύκλο γύρω του για να τον προστατεύσουν.

Με αίματα στο πρόσωπο ο πρώην πρόεδρος ύψωσε τη γροθιά του και κάλεσε το πλήθος «να πολεμήσει», οι συγκεντρωμένοι τον επευφημούσαν.

Λιγότερα από δύο λεπτά μετά τους πυροβολισμούς ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε μακριά από τη σκηνή και τον μπήκε σε ένα τεράστιο, μαύρο SUV.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο περιστατικό στις 20:42, όταν έγραψε στο Truth Social «χτυπήθηκα από μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το δεξί μου αφτί».

«Αμέσως αισθάνθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά διότι άκουσα ένα σφύριγμα, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να μου σκίζει το δέρμα», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες αργότερα, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομιστεί, κατέβηκε χωρίς βοήθεια από το αεροπλάνο του το οποίο τον μετέφερε στο Νιού Τζέρσι.

Ντόναλντ Τραμπ - πυρολοβολισμός

Η προεκλογική του ομάδα επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να μεταβεί κανονικά στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αύριο.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 18:50.

«Δεν υπάρχει θέση για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική», τόνισε ο Δημοκρατικός από το Ντέλαγουερ όπου βρισκόταν για το Σαββατοκύριακο.

Λίγο πριν τις 22:30 ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Τραμπ και ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός, ταυτοποιήθηκε από το FBI ως ο «Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα) το FBI επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν «απόπειρα δολοφονίας» εις βάρος του Τραμπ.

Η Μυστική Αστυνομία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι ο δράστης «πυροβόλησε πολλές φορές προς τη σκηνή από μια υπερυψωμένη θέση εκτός (της περιμέτρου) της συγκέντρωσης», προτού «εξουδετερωθεί» από μέλη της.

Εικόνες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί δείχνουν το πτώμα του δράστη να κείτεται σε μια επικλινή στέγη χαμηλού κτιρίου από όπου πιστεύεται ότι πυροβόλησε εναντίον του Τραμπ.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν τον δράστη πριν την επίθεση και ότι ενημέρωσαν την αστυνομία του Μπάτλερ, η οποία επεσήμανε ότι «απάντησε σε κάποιον αριθμό αναφορών για ύποπτη δραστηριότητα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι AR15.

Ένας παριστάμενος στην προεκλογική συγκέντρωση σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, επεσήμανε η αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι όλα τα θύματα είναι ενήλικες άνδρες.

Ντόναλντ Τραμπ - πυρολοβολισμός

Μελάνια: Ο δράστης είναι ένα τέρας

Η Μελάνια Τραμπ, αντέδρασε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο δράστης “είναι ένα τέρας”, που έβλεπε τον σύζυγό της ως “μία απάνθρωπη πολιτική μηχανή”.

 Βούτσιτς: Πράξη μίσους που καλλιεργείται καθημερινά η επίθεση κατά του Τραμπ (13:23)

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. «Εκφράζω την βαθιά μου ανησυχία για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και φίλου της Σερβίας, Ντόναλντ Τραμπ, και καταδικάζω έντονα τη βία ως τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση, γνωρίζοντας ότι θα βγει από αυτόν τον αγώνα ακόμα πιο δυνατός» αναφέρει σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Βούτσιτς μιλώντας σε Σέρβους δημοσιογράφους, από την Αίγυπτο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, εξέφρασε την άποψη ότι «η επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί πράξη μίσους που καλλιεργείται καθημερινά, ανατρέποντας τα πάντα, σε σημείο που να θεωρείται ένοχος αυτός που γίνεται στόχος επίθεσης».

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κόσμος όπου όλοι θα σκέφτονται με το ίδιο τρόπο προκαλεί μίσος και ανέφερε ως παράδειγμα τις επικρίσεις που δέχτηκε ο Βίκτορ Όρμπαν στην προσπάθεια του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Όλο και περισσότερο, ο στόχος θα είναι εκείνοι οι φιλελεύθεροι ηγέτες σε όλο τον κόσμο που αντιτίθενται στο αφήγημα και στην προσπάθεια να γίνει ο κόσμος μονόχνοτος, χωρίς διαφορές, χωρίς διαφορετική στάση. Και κάθε ένας που τηρεί διαφορετική στάση, τότε καλύτερα να μην υπάρχει» καταλήγει στην δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Τραμπ: Επίθεση στη βούληση του λαού (12:56)

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και έναν από τους προεδρικούς υποψηφίους στις επερχόμενες εκλογές, τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκδήλωσης στην Πενσυλβάνια.

Η εν λόγω απόπειρα δολοφονίας αποτελεί επίσης επίθεση στη βούληση του λαού. Η παρέμβαση στη δημοκρατική πολιτική με βία, πραξικοπήματα και άλλα παράνομα μέσα είναι απαράδεκτη.

Ελπίζουμε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν σε ειρηνικό περιβάλλον.

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλή για την παγκόσμια Δημοκρατία η πολιτική βία (12:45)

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι πράξεις πολιτικής βίας αποτελούν απειλή για την Δημοκρατία παγκοσμίως και είναι αυτονόητα απαράδεκτες και κατακριτέες».

Ντόναλντ Τραμπ - επίθεση - απόπειρα δολοφονίας

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η πολιτική βία (12:17)

Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X». 

«Η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των περαστικών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.


Στόλτενμπεργκ: Σοκαρισμένος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ (11:48)

«Σοκαρισμένος για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με ανάρτησή του στο «Χ».

«Είμαι σοκαρισμένος με την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου Τραμπ. Του εύχομαι γρήγορα περαστικά και οι σκέψεις μου είναι με αυτούς που επλήγησαν. Καταδικάζω αυτήν την επίθεση. Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις δημοκρατίες μας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται ενωμένοι για να υπερασπιστούν την ελευθερία και τις αξίες μας», είναι το μήνυμα του Γ. Στόλτενμπεργκ στο «Χ»

Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδικάζουν την επίθεση και εκφράζουν και τη συμπαράστασή τους στα θύματα

Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγινε στόχος πυροβολισμών και τραυματίστηκε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο.

Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,«εμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του πρώην προέδρου Τραμπ. Εύχομαι στον Ντόναλντ Τραμπ ταχεία ανάρρωση και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του αθώου θύματος. Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω Χ.

Νωρίτερα, τη σθεναρή καταδίκη του εξέφρασε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας εναντίον πολιτικών».

Ντόναλντ Τραμπ - πυρολοβολισμός

Ο πρόεδρος Μακρόν "ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση" στον πρώην πρόεδρο και εξέφρασε την "αγανάκτησή" του

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα "ευχές για ταχεία ανάρρωση" στον Ντόναλντ Τραμπ, θύμα απόπειρας δολοφονίας χθες Σάββατο στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, "μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας", όπως ανέφερε στο Χ.

"Ένας υποστηρικτής (σ.σ. του Τραμπ) πέθανε, πολλοί τραυματίστηκαν. Πρόκειται για μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας. Η Γαλλία μοιράζεται το σοκ και την αγανάκτηση του αμερικανικού λαού", πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Η πολιτική βία είναι απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατία» (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ)

Την καταδίκη του για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Σάββατο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Χ. «Η πολιτική βία είναι απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατία» τόνισε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένη για «τη φρικτή επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική βία είναι απαράδεκτη, δεν πρέπει να έχει θέση στις κοινωνίες μας».

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς κατήγγειλε μια "ειδεχθή" πράξη

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε σήμερα «ειδεχθή» την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτική βία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

«Η επίθεση κατά του υποψήφιου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ είναι ειδεχθής. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Οι σκέψεις μου είναι επίσης με τους ανθρώπους που επλήγησαν από την επίθεση. Τέτοιου είδους πράξεις βίας απειλούν τη δημοκρατία», έγραψε ο Σολτς στο Χ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι εξέφρασε τη "συμπόνια" του προς τον πρώην πρόεδρο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε σήμερα «τα συλλυπητήρια και τη συμπόνια του» προς τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

Ντόναλντ Τραμπ - πυρολοβολισμός

«Η Κίνα παρακολουθεί την κατάσταση σε σχέση με το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς θύμα των οποίων ήταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπόνια του», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα έκανε λόγο για μια "στιγμή σοκ για όλο τον κόσμο"

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι «μια στιγμή σοκ όχι μόνο για την Αμερική, αλλά για το σύνολο του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου», εκτίμησε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Ο Ντούντα, σε ανάρτησή του στο Χ, «ευχαρίστησε τον Θεό» που «έσωσε τη ζωή» του Τραμπ, ενώ εξέφρασε την ευχή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ «να αναλάβει γρήγορα τις δυνάμεις του».

Η Ρωσία κάλεσε την Ουάσινγκτον να "αποτιμήσει τις πολιτικές που υποκινούν σε μίσος"

Μετά την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ η Μόσχα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να «αποτιμήσουν» τις «πολιτικές τους που υποκινούν σε μίσος κατά πολιτικών αντιπάλων, χωρών και λαών», εκμεταλλευόμενη την απόπειρα κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για να καταγγείλει την αμερικανική στήριξη στο Κίεβο.

Απευθυνόμενη «σε αυτούς στις ΗΠΑ που ψηφίζουν υπέρ της παροχής όπλων στον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλε την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε ότι εξυφαίνει «απόπειρες κατά του Ρώσου προέδρου».

Εξάλλου εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ, αντί να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, «θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν καλύτερα αυτά τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την αμερικανική αστυνομία και άλλες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου και της τάξης στις ΗΠΑ».

Ντόναλντ Τραμπ - πυρολοβολισμός

Ερντογάν: Καταδικάζω έντονα την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

«Καταδικάζω έντονα την απόπειρα δολοφονίας εναντίον Τραμπ», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δράστες και οι υποκινητές θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη προκειμένου να μην επισκιαστούν οι αμερικανικές εκλογές και η παγκόσμια σταθερότητα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει: «Καταδικάζω έντονα την απόπειρα κατά του 45ου Προέδρου και Υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ, κ.Ντόνλαλτ Τραμπ.

Εκφράζω τις πιο ειλικρινείς μου ευχές στον κ. Τραμπ, την οικογένειά του και τους αγαπημένους του.

Πιστεύω ότι η έρευνα για την επίθεση θα διεξαχθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και οι δράστες και οι υποκινητές θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να μην σκιαστούν οι αμερικανικές εκλογές και η παγκόσμια σταθερότητα.

Ως Τουρκία θα σταθούμε δίπλα στον φιλικό και σύμμαχο λαό των ΗΠΑ».

Η ταυτότητα του δράστη (15:15)

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας.

Ο ύποπτος δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε από τη Μυστική Αστυνομία, δευτερόλεπτα μετά από την κίνηση του να πυροβολήσει κατά της εξέδρας, από την οποία μιλούσε ο Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια

Το FBI ανακοίνωσε ότι εργάζεται προκειμένου να προσδιοριστεί το κίνητρο της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε έναν από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση του Τραμπ, ενώ δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε ο Κρουκς. Διαβάστε περισσότερα για τα νέα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη ΕΔΩ

Η νέα ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ 

Τι ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε νέα του ανάρτηση. Τι κάλεσε τους Αμερικάνους να κάνουν. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

 Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητάει να πέσουν οι τόνοι στην πολιτική ρητορική των ΗΠΑ (15:18)

Η πολιτική ρητορική στις ΗΠΑ έχει φουντώσει πρόσφατα και οι τόνοι είναι αναγκαίο να πέσουν, δήλωσε σήμερα ο Μάικ Τζίονσον πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στο MSNBC, μετά από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ σε μία προεκλογική ομιλία του το Σάββατο.

 Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ (16:40)

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του θύματος.

«Καταδικάζω την απόπειρα δολοφονίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η βία δεν πρέπει να έχει θέση στη δημοκρατία μας - όχι στην Αμερική, όχι εδώ. Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό: ας απαγορεύσουμε τη βία στον πολιτικό διάλογο! Ας απωθήσουμε το μίσος και τη ρητορική μίσους από τις προεκλογικές εκστρατείες και τις συζητήσεις! Η Δημοκρατία μπορεί να ανεχθεί έντονες διαμάχες - αλλά η βία καταστρέφει τη δημοκρατία. Εύχομαι στον Ντόναλντ Τραμπ και στους τραυματίες ταχεία ανάρρω. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος», αναφέρει ο κ. Σταϊνμάιερ σε ανακοίνωσή του.

 Τι βρέθηκε στο αυτοκίνητο του δράστη (18:55)

Η αμερικανική αστυνομία βρήκε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του νεαρού άνδρα ο οποίος επιχείρησε να σκοτώσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.

Το όχημα που οδηγούσε ο Τόμας Μάθιου Κρουκς ήταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AP βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου.

Η εφημερίδα και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφεραν επίσης ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο Κρουκς είχε αγοραστεί νόμιμα από τον πατέρα του.

Η φωτογραφία με τη σφαίρα δίπλα στο πρόσωπό του (19:08)

Μία συγκλονιστική στιγμή, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός από την δολοφονική απόπειρα κατά του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην Πενσιλβάνια.

Οι New York Times δημοσιεύουν φωτογραφία που δείχνει τη σφαίρα να περνάει δίπλα από το κεφάλι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Στη φωτογραφία του Doug Mills, που δημοσιεύουν οι New York Times στο twitter, διακρίνεται η διαδρομή της σφαίρας καθώς κατευθύνεται προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στη φωτογραφία ντοκουμέντο φαίνεται η σφαίρα να αγγίζει το πρόσωπο του Τραμπ, προτού εκείνος με μια κινηση του κεφαλιού να στραφεί πέρα από την σφαίρα που τελικά του τραυματίζει το αυτί. Οι άλλες σφαίρες σκοτώνουν έναν υποστηρικτή του Τραμπ και τραυματίζουν δύο ακόμα.


Ειδήσεις σήμερα:

Γάζα: Διακοπή των διαπραγματεύσεων για εκεχειρεία μετά το μακελειό (εικόνες)

Σεισμός στην Ανδραβίδα

Πανελλαδικές - Μηχανογραφικό: Κλείνει η πλατφόρμα για την υποβολή του


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ