Πολιτική

12 Ιουλίου 2024 11:24

Κικίλιας: 2000 φωτιές από την αρχή του καλοκαιριού

Διάβασέ μου το...

Τι είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας για την αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ενάρξεις πυρκαγιών των Ιούνιο του 2024 ήταν τριπλάσιες σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023.

Κικίλιας: 2000 φωτιές από την αρχή του καλοκαιριού
-



Από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες από 2.000 φωτιές, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι οι ενάρξεις πυρκαγιών των Ιούνιο του 2024 ήταν τριπλάσιες σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σήμερα Παρασκευή το πρωί, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων 20 ετών, έπειτα από έναν άνυδρο χειμώνα. Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην Κορινθία, έκανε λόγο για δύσκολη περιοχή, με χαράδρες στις οποίες είναι δύσκολο να επιχειρήσουν αεροσκάφη τύπου Καναντέρ. Είπε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη μικρές εστίες σε 2 χαράδρες και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ερωτηθείς τι έχει αλλάξει φέτος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αρχικά σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι 10 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα. Είπε επιπλέον ότι ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, όπως και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν προχωρήσει σε καθαρισμούς, ενώ σημείωσε ότι οι εθελοντές είναι στην πρώτη γραμμή και τα εναέρια μέσα σε επιφυλακή.

Όπως τόνισε, τα drones που πετούν πάνω από την Αττική ανέρχονται σε 27, ενώ αναμένονται ακόμη 101 την επόμενη χρονιά.

«Φέτος τα εναέρια σηκώνονται με τον πρώτο καπνό. Έχουμε βιώσει με πικρό τρόπο πολλές φορές, ότι αν αφήσεις μια πυρκαγιά να εξελιχθεί δεν φτάνουν 20-30 εναέρια μέσα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αν φτάσεις στο πεδίο στην έναρξη της πυρκαγιάς έχεις υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να την πιάσεις. Αυτό κάνουμε λοιπόν, προσπαθούμε να φτιάξουμε πιο έγκαιρα στο πεδίο».

Τέλος, σημείωσε ότι «χθες στον Έβρο, το έχω πει πολλές φορές, στο κομμάτι της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είναι ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι για εμάς, είχαμε 23 ενάρξεις πυρκαγιών. Στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στις γύρω περιοχές».

«Βάζω το ερώτημα για μια ακόμη φορά, λέγοντας ότι εκφεύγει πλέον των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι στρατηγικής σημασίας η περιοχή για εμάς. Συνεργαζόμαστε με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την Ελληνική Αστυνομία. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί πάλι να είναι τυχαίο ότι χθες για κάποιες ώρες είχαμε ανά 20 λεπτά πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία του δάσους».

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη της πυροσβεστικής με διάσπαρτες εστίες

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας

Μπάιντεν: Είμαι σε καλή φόρμα - Πρέπει να καθησυχαστούν οι φόβοι


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ