Αθλητικά

07 Ιουλίου 2024 19:03

F1 - Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας – Χάμιλτον: Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από χρόνια

Διάβασέ μου το...

Ο Lewis Hamilton κατέκτησε στην πατρίδα του την πρώτη του νίκη από τη Σαουδική Αραβία το 2021 και ένατη στο Σίλβερστον, στον πιο συγκλονιστικό αγώνα της σεζόν.

F1 - Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας – Χάμιλτον: Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από χρόνια
-

Του Γιώργου Ανανίδα

Η εκκίνηση στο Σίλβερστον ήταν απρόσμενα φυσιολογική, χωρίς συμβάντα και στις πρώτες στροφές δεν υπήρχαν αλλαγές. Μέχρι ο Norris να κάνει ένα λάθος, που του κόστισε την 3η θέση από τον Verstappen.

Πιο πίσω, ο Hulkenberg είχε πραγματοποιήσει άσχημο ξεκίνημα και μέσα σε δύο γύρους είχε απωλέσει τρεις θέσεις, ενώ ο Albon είχε μία μικρή επαφή που τον έριξε 12ο. Ο Gasly από την άλλη, ήταν ο πιο άτυχος, καθότι δεν εκκίνησε καθόλου λόγω προβλήματος στο κιβώτιο ταχυτήτων. Πίσω από τη βαθμολογούμενη 10άδα γίνονταν μερικές προσπεράσεις, ωστόσο το ενδιαφέρον συγκεντρωνόταν γύρω από την επικείμενη βροχή.

Στον 14ο γύρο, ο Leclerc προσπέρασε τον Stroll έπειτα από πολλή προσπάθεια για την 7η θέση. Αλλά δύο γύρους μετά, οι πρώτες σταγόνες είχαν ξεκινήσει να πέφτουν και οι ομάδες έπρεπε να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.

Πριν από αυτό όμως, ο Norris πήρε από τον Verstappen πίσω την 3η θέση, προσπερνώντας στην πίσω μεγάλη ευθεία. Στο ίδιο ακριβώς σημείο, δύο γύρους μετά, ο Piastri έκανε το ίδιο στον Ολλανδό ανεβαίνοντας 4ος.

Στον 18ο γύρο, ο Hamilton κατέκτησε τη διαφαινόμενη πρωτοπορία, με ένα εύκολο προσπέρασμα στον Russell. Έναν γύρο αργότερα, ο Norris πέρασε επίσης τον νεαρό Βρετανό της Mercedes, καθώς η πρόσφυση ήταν ελάχιστη πια και είχε έρθει η ώρα για ενδιάμεσα ελαστικά.

Η McLaren «πετούσε» σε εκείνο το σημείο και μέσα στους επόμενους δύο γύρους είχε προσπέράσεις τις Mercedes και βρέθηκε στο 1-2. Στο μεταξύ, η βροχή είχε έρθει, αλλά όχι παντού στην πίστα.

Από τους πρωταγωνιστές, οι Verstappen και Sainz ήταν οι πρώτοι που άλλαξαν σε ενδιάμεσα ελαστικά, στον 27ο γύρο. Αμέσως ακολούθησαν οι Norris, Hamilton και Russell. Το pit crew που νίκησε σε αυτή τη μικρή μάχη ήταν της McLaren. Μεγάλος χαμένος στη στρατηγική απόφαση ήταν ο Piastri που μπήκε μετά από όλους και έπεσε 6ος, ενώ ο Verstappen ανέβηκε 3ος και μπήκε πάλι στη μάχη.

Το απρόσμενο των εξελίξεων ήρθε στον 33ο γύρο, όπου ζητήθηκε από τον George Russell να αποσύρει το μονοθέσιο, καθώς είχε εντοπιστεί πιθανό πρόβλημα στο υδραυλικό σύστημα της W15.

Με τον ήλιο να έχει επιστρέψει για τα καλά και την πίστα στεγνή, στον 39ο γύρο οι Verstappen και Hamilton μπήκαν για αλλαγή σε σκληρή και μαλακή γόμα, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, ο Piastri έβαλε μέση και ο Norris έμεινε εκτός.

Λανθασμένα, μπήκε στον ακριβώς επόμενο γύρο και στην έξοδο των πιτ είδε τον Hamilton να τον προσπερνάει για την πρωτοπορία.

Αν και με σκληρή γόμα, ο Verstappen γυρνούσε πιο γρήγορα από τους δύο Βρετανούς, ενώ πιο πίσω ο Piastri είχε ανέβει 4ος μετά τα πιτ. Ο Ολλανδός πρωταθλητής ήταν ο ταχύτερος άνθρωπος στην πίστα και στον 48ο γύρο προσπέρασε τον Norris για τη 2η θέση.

Ωστόσο, δεν προλάβαινε να πιάσει τον Hamilton που έφτασε πρώτος στην καρό σημαία και επέστρεψε μετά από σχεδόν 3 χρόνια στις νίκες. Εντυπωσιακοί οι Albon, Tsunoda και Hulkenberg που πήραν βαθμούς.

Δείτε βίντεο από τον εντυπωσιακό αγώνα στο https://www.antenna.gr/F1/videos

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Πέθανε κοριτσάκι που είχε νοσήσει από παρβοϊό

Υποβρύχιο “JANTINA”: Εντοπίστηκε η πλώρη του, 83 χρόνια μετά την βύθιση στο Αιγαίο (βίντεο)

Πέθανε ο γιατρός που υπέστη εγκεφαλικό στην εφημερία του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ