Κόσμος

06 Ιουλίου 2024 08:57

Ισραήλ - Χαμάς: Νέα διαπραγμάτευση για κατάπαυση πυρός και ομήρους

Διάβασέ μου το...

Αμφότερες οι πλευρές πάντως επισημαίνουν με νόημα ότι υπάρχουν ακόμη "χάσματα" ανάμεσα στις θέσεις τους.

Ισραήλ - Χαμάς: Νέα διαπραγμάτευση για κατάπαυση πυρός και ομήρους
-

Ο αρχηγός της Μοσάντ επέστρεψε στο Ισραήλ από την Ντόχα, έπειτα από μια πρώτη επαφή με τους μεσολαβητές που προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.

Στην ανακοίνωση πάντως αναφέρεται ότι υπάρχουν ακόμη «χάσματα» μεταξύ των δύο πλευρών.

Μία υψηλόβαθμη πηγή της Χαμάς δήλωσε το Σάββατο το πρωί ότι μία αναθεωρημένη πρόταση συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών, αλλά και των αντρών ομήρων, θα μπορούσαν να αρχίσουν σε μία περίοδο 16 ημερών, μετά από την πρώτη φάση της συμφωνίας.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η πρόταση διασφαλίζει ότι οι διαμεσολαβητές θα εγγυηθούν για μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός, για τη διανομή βοήθειας, αλλά και για την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ για όσο χρόνο, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να υλοποιούν τη δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Γάζα - Ισραήλ -  Άρμα μάχης

Συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς: “Υπάρχει πραγματική πιθανότητα”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν την Πέμπτη τηλεφωνικά τις προσπάθειες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πρόσφατη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι οι ομάδες εθνικής ασφαλείας των δύο χωρών τους θα συναντηθούν στις 15 Ιουλίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος «χαιρέτισε την απόφαση του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτήσει τους (Ισραηλινούς) διαπραγματευτές να συζητήσουν με τους Αμερικανούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος σχολίασε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι η απάντηση της Χαμάς περιλάμβανε μια «πολύ σημαντική εξέλιξη», τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» για μια συμφωνία. «Όσον αφορά εμάς, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία για τους ομήρους, εξαρτάται από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου», πρόσθεσε.

Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

Ειδήσεις σήμερα:

Παναγιώτης Στάθης: Προσαγωγή 44χρονου για την δολοφονία στο Νέο Ψυχικό

Βουλγαρία: Άγαλμα του Ερμή σε εξαιρετική κατάσταση ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι (εικόνες)

Μπάιντεν: Μόνο ο Θεός μπορεί να με “αποσύρει” - Τα “θαλάσσωσα” στο ντιμπέιτ, αλλά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ