Οικονομία

09 Ιουλίου 2024 20:57

Διακοπές: Τιμές “φωτιά” σε εισιτήρια και καταλύματα

Διάβασέ μου το...

Διακοπές στο εξοχικό ή ως φιλοξενούμενοι σε κάποιο φίλο ή συγγενή θα κάνουν φέτος πολλοί Έλληνες , εξατίας της ακρίβειας σε υπηρεσίες, μεταφορές και διαμονή.

Διακοπές: Τιμές “φωτιά” σε εισιτήρια και καταλύματα
-

Με… το κιάλι βλέπουν φέτος πολλοί Έλληνες τα νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς αφού η ακρίβεια… ζει και βασιλεύει.

Αρκετοί στρέφονται σε οικονομικότερους τρόπους διακοπών για να μην θυσιάσουν την απαραίτητη καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια άλλωστε… έχουν πάρει την ανηφόρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat την τελευταία 5ετία οι τιμές αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 38,1% όταν σε επίπεδο ΕΕ οι ανατιμήσεις άγγιξαν το 10,5%.

ΚΑΡΤΕΣ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα νησιά βγαίνουν πιο ακριβά και από τα αεροπορικά για το εξωτερικό! Για παράδειγμα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Σαντορίνη για μια τριμελή οικογένεια, πήγαινε- έλα, μαζί με ΙΧ, κοστίζουν συνολικά €621,50 με γρήγορο πλοίο. Την ίδια ώρα ένα αεροπορικό ταξίδι στο εξωτερικό όπως πχ στην Νάπολη η τιμή είναι χαμηλότερη και συγκεκριμένα €596 ευρώ!

 ΚΑΡΤΕΣ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι και τα αεροπορικά εισιτήρια δεν πήραν την ανιούσα αφού το ίδιο χρονικό διάστημα οι ανατιμήσεις στη χώρα μας ξεπέρασαν το 34% , πολύ παραπάνω δηλαδή και πάλι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΚΑΡΤΕΣ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Αν προσθέσουμε δε το κόστος διαμονής αλλά και τη δαπάνη για φαγητό τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει… σε απαγορευτικά επίπεδα αφού το επίδομα αδείας, που το δικαιούνται άλλωστε μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν φτάνει ούτε για ζήτω.

Σύμφωνα άλλωστε με έρευνα της Klarna που αποκαλύπτει τα σχέδια των Ελλήνων για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει το 42,7% των ερωτηθέντων είναι οι αυξημένες τιμές διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και τα εξίσου τσουχτερά μεταφορικά κόστη.

Προβληματισμένο εμφανίζεται και το 14,2% για αν το τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ανταποκρίνεται πράγματι και στις προσδοκίες τους γεγονός που δείχνει την ανάγκη τους για αξιόπιστες επιλογές σε μια εποχή που… ακόμα και το λιγότερο ποιοτικό είναι υπερτιμημένο.

 ΚΑΡΤΕΣ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Για αυτό και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για επιδοτούμενες διακοπές είναι μεγάλο. Ενδεικτικά, για 300.000 επιταγές του φετινού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού οι αιτήσεις άγγιξαν τις 536.000. Παρόμοια εικόνα και στο πρόγραμμα «Thessaly- Evros pass» αφού για 35.000 δικαιούχους οι αιτήσεις ανήλθαν σε 206.490.

ΚΑΡΤΕΣ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Γιούλια Ναβάλναγια: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος της

Δολοφονική επίθεση... παραγράφηκε, παρά τα αποτυπώματα και στοιχεία για φερόμενο ως δράστη!

Φωτιά στην Πάτρα: Διάσπαρτες εστίες σε γειτονιές - Εκκενώθηκαν νοσοκομείο και ιδρύματα (εικόνες)