Κόσμος
Τουρκικός Τύπος για Κύπρο: Η Άγκυρα μπορεί να προσφύγει στον ΟΗΕ, λόγω Ισραήλ
Σύμφωνα με τον Τούρκο νομικό Σελαμί Τουράν, η χρήση της Κύπρου από το Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετη με την ιδρυτική συμφωνία της.
Παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο βλέπουν Τούρκοι νομικοί λόγω της χρήσης από το Ισραήλ κυπριακού εδάφους και υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Συμβόυλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να προχωρήσει σε άλλα βήματα καταγγέλλοντας παραβίαση της συνθήκης εγγυήσεων που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση TRTHaber, ο νομικός Σελαμί Κουράν υποστηρίζει ότι μετά τις 7 Οκτωβρίου, τα αεροπλάνα που απογειώνονταν από τη βρετανική στρατιωτική βάση στα νότια του νησιού μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ. Η πιθανότητα να υπογραφεί η συμφωνία για την εξερεύνηση θαλάσσιων πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για τα στρατιωτικά συμφέροντα του Ισραήλ δεν είναι καθόλου αμελητέα αυτές τις μέρες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, η χρήση της Κύπρου από το Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετη με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου. «Επίσης η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία είναι εγγυήτριες εδώ. Οι δραστηριότητες του Τελ Αβίβ εδώ δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο που χαράσσει όλο αυτό το διεθνές δίκαιο. Για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, το Ισραήλ και η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου’ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζει ο Τούρκος νομικός.
Ο Σελαμί Τουράν ισχυρίζεται ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια και έχει δικαίωμα να μιλήσει σε υποθέσεις που αφορούν ολόκληρο το νησί, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν και οι στρατιωτικές συμφωνίες που έγιναν με τρίτες χώρες.
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Θα τα χρησιμοποιήσει ξανά αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι ενάντια στις συμφωνίες. Η Άγκυρα μπορεί να προσφύγει Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εάν η ‘ελληνική διοίκηση’ δεν λάβει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία ενδέχεται να αναλάβει κάποιες άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυητής της ακεραιότητας του νησιού, μπορεί να έχει κάτι να πει», ανέφερε ο Τούρκος νομικός.
Ενδοοικογενειακή βία: Ποινική δίωξη στον δημοσιογράφο που χτύπησε την σύντροφό του
Φυλακές Κορυδαλλού: Συμπλοκή με νεκρό
Ηράκλειο: Τα έσπασε όλα και τραυμάτισε αστυνομικό κατά την προσαγωγή του