Πολιτική

21 Ιουνίου 2024 13:04 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιουνίου 2024 15:38

Μητσοτάκης για ΕΛΓΑ - ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μόνο για όσους τις δικαιούνται (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Τι εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αγροτική πολιτική, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την σύσκεψη του με την νέα ηγεσία του.

Μητσοτάκης για ΕΛΓΑ - ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μόνο για όσους τις δικαιούνται (εικόνες)
-

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις τους υπογραμμίζοντας όμως ότι «θα τις λαμβάνουν μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν».

Αναλυτικά ανέφερε: «Εύχομαι καλή δύναμη στη νέα πολιτική ηγεσία. Να επισημάνω ότι όλα αυτά τα πέντε χρόνια έχει γίνει μια σημαντική δουλειά, η οποία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά να επιταχυνθεί. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα, ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που αφορούν κόστος παραγωγής, και ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Αναφέρομαι στο νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στο πετρέλαιο. Αναφέρομαι επίσης στο φθηνότερο ρεύμα, το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό, και γι’ αυτό θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα. Η ηγεσία, μου υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα: Ότι τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα τρόφιμα με τις πολυεθνικές, τα αντιμετωπίζουμε και στα φυτοφάρμακα. Οι πρακτικές αυτές δεν θα γίνουν ανεκτές. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και από εμένα προσωπικά. Η πράσινη μετάβαση θα γίνει με ταχύτητα, αλλά χωρίς να επηρεάζει τους αγρότες. Είναι μεγάλη πρόκληση για τον πρωτογενή τομέα, η επένδυση στην ποιότητα και στη διεθνή προστασία. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε στη χώρα τους νέους αγρότες, τους νέους κτηνοτρόφους και τους νέους αλιείς. Είναι μεγάλη η ανάγκη εκσυγχρονισμού των δυο οργανισμών, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι όμως κανόνας αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση, ότι θα εισπράττουν επιδοτήσεις αυτοί οι οποίοι τις δικαιούνται. Είμαι αισιόδοξος ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, θα είναι ευοίωνο».

Κυριάκος Μητσοτάκης - ΥΠΑΑΤ

Αναλυτική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχόμενος καλή δύναμη στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον κ. Υπουργό, στον κ. Υφυπουργό, και να επισημάνω το γεγονός ότι όλα αυτά τα πέντε χρόνια σε αυτό το Υπουργείο και με την υποστήριξη των λοιπών στελεχών, των Γενικών Γραμματέων, των διοικήσεων των κρίσιμων οργανισμών οι οποίοι εποπτεύονται από το Υπουργείο, έχει γίνει μία σημαντική δουλειά, η οποία όμως πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να επιταχυνθεί. Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα είναι τόσο αυτονόητη που δεν χρειάζεται να την επαναλαμβάνουμε. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας, ακούγοντας τα αιτήματά τους και αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής. Θέλω να θυμίσω ότι στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, όπως αυτά κατατέθηκαν σε συζητήσεις, επαναλαμβανόμενες, που είχα και στο δικό μου το επίπεδο στις αρχές αυτού του έτους.

Αναφέρομαι σε έναν νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δίκαιο, πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα -και εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος “ΓΑΙΑ”, το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας-, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσω από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Παρεμβάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του Υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά.

Και βέβαια, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διαρθρωτικά ζητήματα, τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες του πρωτογενούς μας τομέα. Ευκαιρίες οι οποίες σχετίζονται και με σημαντικές αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, ο οποίος ξεκινάει με την ορκωμοσία του νέου Ευρωκοινοβουλίου και με την ανάληψη των θέσεων ευθύνης από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ήδη κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έτσι ώστε να λάβουμε υπόψη πραγματικές ευαισθησίες και ανησυχίες των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας. Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί από το Υπουργείο αλλά και εμένα προσωπικά. Η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Πρέπει να γίνει, όμως, με μία τέτοια ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μην “στραγγαλίζει” τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς. Και εκεί ήδη έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα εξορθολογισμού: την εξαίρεση των μικρών παραγωγών, κάτω των 100 στρεμμάτων, από βαριές διαδικασίες που “χτυπούσαν” ουσιαστικά το διαθέσιμό τους εισόδημα.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, καθώς θα εισέλθουμε και στον πυρήνα των όποιων αλλαγών μπορούν να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, εώς ότου προετοιμαστούμε φυσικά για τον νέο κύκλο και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2027 και μετά. Και βέβαια, η μεγάλη, νομίζω, πρόκληση για τον πρωτογενή τομέα -το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ απόλυτη ταύτιση με την ηγεσία του Υπουργείου- είναι η επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει περισσότερη συνεργασία των αγροτών μας. Η κυβέρνησή μας έχει επιβραβεύσει -και θα συνεχίσει να το κάνει- τα συνεργατικά σχήματα. Σημαίνει περισσότερο επένδυση στην τεχνολογία -με τα προγράμματα τα οποία δρομολογούνται ήδη και από το Ταμείο Ανάκαμψης- της ευφυούς, της έξυπνης γεωργίας, έτσι ώστε να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγικότητά μας, η οποία μπορεί να κάνει ακόμα άλματα στον πρωτογενή τομέα. Και σημαίνει, βέβαια, ναι, και την εκπαίδευση και την κατάρτιση, πρωτίστως των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Διότι η αλήθεια είναι ότι υπολειπόμαστε σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτόν. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία της εμπειρικής επαφής με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία, η τεχνολογία και η γνώση “τρέχουν” πολύ γρήγορα και νομίζω ότι έχουμε μια υποχρέωση να καταρτίσουμε, ειδικά τους νέους αγρότες, τους νέους κτηνοτρόφους, τους νέους αλιείς μας, οι οποίοι με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους, να επενδύσουν και να χτίσουν μία καριέρα γύρω από την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

Δύο καταληκτικές παρατηρήσεις: η μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στα έργα διαχείρισης νερού, όχι μόνο στο πρόγραμμα “Ύδωρ” για μεγάλα αρδευτικά έργα, αλλά και επιμέρους παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξορθολογήσουμε συνολικά τη χρήση του νερού. Θα χρειαστεί να δούμε μακροπρόθεσμα τα ζητήματα αυτά και τα ζητήματα της αναβάθμισης των δικτύων μας και της δημιουργίας πρόσθετων ταμιευτήρων εκεί όπου αυτό είναι εφικτό. Είναι η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, τα προβλήματα τα οποία θα έχουμε στα ζητήματα της άρδευσης. Και βέβαια, να κλείσω τονίζοντας την ανάγκη του περαιτέρω εκσυγχρονισμού δύο εμβληματικών οργανισμών οι οποίοι είναι τόσο ταυτισμένοι με τον πρωτογενή μας τομέα, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού. Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει ένας κανόνας -και θα κλείσω με αυτό- ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος γι’ αυτή την κυβέρνηση: εισπράττουν στήριξη, επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμα σε αυτή την κατεύθυνση και προς τα εκεί θα κινηθούμε. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι ευοίωνο, παρά τις δυσκολίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πια είμαστε πλεονασματικοί στις εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα σε σχέση με τις εισαγωγές μας και η Ελλάδα έχει να παίξει τον δικό της διακριτό ρόλο, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα, τα οποία θα βρίσκουν τη θέση τους και στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο στις αγορές του εσωτερικού, αλλά, κυρίως, προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους γεωργούς μας, τους κτηνοτρόφους μας, τους αλιείς μας, οι οποίοι θέλουν, επιμένουν να παράγουν στην πατρίδα μας και τους αξίζει ένα καλύτερο μέλλον».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας επισήμανε: ότι «Είναι προφανές ότι η παρουσία του πρωθυπουργού εδώ καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον του για πρωτογενή τομέα. Στις γνωστές προβληματικές καταστάσεις οι οποίες καταγράφονται από το παρελθόν, έρχονται να προστεθούν νέες προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα, στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Προσέθεσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠΤέλος, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και οι Υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - ΥΠΑΑΤ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ήλθον, είδον και απήλθον» ο κ. Μητσοτάκης

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «Η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενημερωθεί από τον νέο (πέμπτο κατά σειρά) Υπουργό του για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα και να θέσει (για πολλοστή φορά) τις προτεραιότητες του κυβερνητικού του έργου στον συγκεκριμένο τομέα, αποδεικνύει, για ακόμα μια φορά, την άγνοια, την ανεπάρκεια, την αλαζονεία και την αναλγησία της συγκεκριμένης Κυβέρνησης, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως χειρότερη μεταπολιτευτικά Κυβέρνηση, για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Γιατί ο κ. Πρωθυπουργός, δεν βρήκε, καταρχάς, να πει τίποτα ουσιαστικό για τη διαρκή απαξίωση του, υπό επιτήρηση(με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και την πλήρη κατάρρευση, σε ότι αφορά στην εγκυρότητα, εγκαιρότητα και διαφάνεια, του συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων. Ούτε βέβαια βρήκε να πει τίποτα για τα δυσθεώρητα πρόστιμα που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς επιβολή στη χώρα μας, ως συνέπεια της κακοδιαχείρισης των ενωσιακών πόρων της Κ.Α.Π., ούτε για το μη άνοιγμα των δηλώσεων του ΟΣΔΕ παρότι έχουμε φτάσει στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της καθυστέρησης στις πληρωμές των επιδοτήσεων, ούτε για τα πορίσματα των εγχώριων και ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών για τις δυσλειτουργίες στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Αντ’ αυτών, περιορίστηκε σε μία γενικόλογη και αόριστη διατύπωση, περισσότερο ως ευχολόγιο, για «εκσυγχρονισμό του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.» και για το ότι  «ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις τους» και συγκεκριμένα «μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν». Και βέβαια ουδεμία αναφορά έκανε στην ανάγκη για άμεση τροποποίηση του προβληματικού, δυσεφάρμοστου και χωρίς μακροπρόθεσμο προσανατολισμό Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας, για την ΚΑΠ 2023-2027, που συνέταξε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους αγρότες και τις οργανώσεις τους και το οποίο ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για τον τραγέλαφο των αγροτικών επιδοτήσεων, αρκούμενος στις θετικές τροποποιήσεις, που έγιναν, πρόσφατα στην τρέχουσα Κ.Α.Π.  Για το υψηλό κόστος παραγωγής, o κ. Μητσοτάκηςαπλά αναφέρθηκε στα ημίμετρα της Κυβέρνησής του για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο αγροτικό ρεύμα «ΓΑΙΑ», ενώ εξήγγειλε εξάμηνη παράταση -μέχρι τον Οκτώβριο- του προγράμματος για φθηνό αγροτικό ρεύμα, αγνοώντας τις εύλογες και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για επιβολή πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και στα αγροεφόδια, καθώς και για τη θεσμοθέτηση κάρτας πετρελαίου του αγρότη. Για τον ΕΛΓΑ, περιορίστηκε στο να εξαγγείλει ότι «ο νέος Κανονισμός του θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού», χωρίς και πάλι να κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά για το πώς θα διασφαλιστεί η ενίσχυση της ρευστότητας, της φερεγγυότητας και της αξιοπιστίας του ΕΛΓΑ στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του για την έγκυρη, δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή των αποζημιώσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Κατά τα λοιπά, δεν αναφέρθηκε καθόλου στις καταγγελίες του πρώην πρόεδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Χαρουτουνιάν, στην επιστολή παραίτησής του προς αυτόν, για πιέσεις για την υπογραφή «απευθείας αναθέσεων έργων, με βάση ποικίλες προφάσεις», ούτε για τον έλεγχο του πληθωρισμού των τροφίμων και της ακρίβειας και τον έλεγχο της «ψαλίδας» από το χωράφι στο ράφι, ούτε για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων και  του αθέμιτου ανταγωνισμού των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ούτε για την άμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργάτες γης,  ούτε για την άμεση αντιμετώπιση της μείωσης της αγροτικής παραγωγής και ούτε βέβαια για την άμεση υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας. Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης, ανακάλυψε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων», απόδειξη του πόσο μακριά βρίσκεται από την πραγματικότητα της αγροτικής παραγωγής, ενώ διατύπωσε και την αυτονόητη άποψη για την «επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία» και την αναγκαιότητα για προώθηση των «συνεργατικών σχημάτων», της εισαγωγής της «τεχνολογίας στην παραγωγή» και «την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών», χωρίς όμως να αναφέρει το τι ακριβώς έπραξε η Κυβέρνησή του, προς την κατεύθυνση αυτή, την τελευταία πενταετία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τρέφαμε αυταπάτες, αναφορικά με το «νέο» ξεκίνημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τη νέα πολιτική του ηγεσία, γιατί απλά γνωρίζουμε εδώ και 5 χρόνια τον τρόπο που πολιτεύεται η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά στα θέματα του πρωτογενή τομέα. Ευελπιστούσαμε όμως, ότι η κατακρήμνιση από το 41% στο 28%, ενδεχομένως, να έκανε τους κυβερνώντες να αντιληφθούν για το τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και 5 χρόνια στην ελληνική περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστός στις αξίες και στις αρχές του και με αίσθημα συνέπειας και ευθύνης δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί σκληρά, συνειδητά και συστηματικά, με προτάσεις και πρωτοβουλίες, για την ουσιαστική και άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών μας, πάντα δίπλα τους, πάντα μαζί τους και πάντα απέναντι στην άγνοια, στην ανεπάρκεια, στην αλαζονεία και στην αναλγησία της διακυβέρνησης της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης - ΥΠΑΑΤ

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει «Με τις δηλώσεις του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Πρωθυπουργός εμμέσως ομολόγησε ότι τα μέτρα για το ρεύμα, που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση μετά τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατα στη μείωση του κόστους παραγωγής. Ταυτόχρονα, υποκρίθηκε ότι τώρα ανακάλυψε πως στην παραγωγή τροφίμων και αγροεφοδίων τις τιμές εκτινάσσουν μια χούφτα μονοπώλια! Τα αιτήματα των αγροτών είναι γνωστά και δίκαια. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, να εξοφληθούν επιτέλους οι επιδοτήσεις χωρίς τις περικοπές της νέας ΚΑΠ. Έτσι μόνο μπορεί να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, να δοθούν ανάσες επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες και να μειωθούν οι τιμές στο ράφι για τα λαϊκά νοικοκυριά».

Ειδήσεις σήμερα:

Φονικές φωτιές στην Τουρκία (εικόνες)

Copa America: Ο “Μέσι” χάρισε την πρώτη νίκη στην Αργεντινή (εικόνες)

ΗΠΑ: Τρανς δολοφόνησε τους γονείς της, που αντιδρούσαν στην φυλομετάβασή της (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ