Πολιτική

20 Ιουνίου 2024 16:34

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Διάβασέ μου το...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έστειλαν τα μηνύματά τους ο Πρωθυπουργός και τα πολιτικά κόμματα.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας
-

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έστειλαν ο πρωθυπουργός και τα κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών κάποιους μήνες τον περασμένο χρόνο και την παράλληλη «ευελιξία» των διακινητών, ως προς τους τρόπους δράσης τους.

«Είχαμε μια μεγάλη αύξηση των ροών πέρυσι τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, η οποία μας δημιούργησε όντως κάποια προβλήματα. Είναι σημαντικά μειωμένες από τότε. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολύ χώρο στις δομές μας, διαχειριζόμαστε αυτές τις ροές που καταφέρνουν να φτάνουν στα ελληνικά νησιά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εξακολουθούμε και κάνουμε πολύ ισχυρή ενεργή αποτροπή στις θάλασσές μας, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Και οι διακινητές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο, θα έλεγα, προσπαθούν να βγάλουν τα χρήματά τους, από αυτό το άθλιο εμπόριο στο οποίο επιδίδονται. Άρα, και εμείς πρέπει να είμαστε μονίμως ένα βήμα μπροστά τους, για να βλέπουμε και τις καινούργιες τακτικές τους και να τις αντιμετωπίζουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real FM, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Πάντως η συνεργασία με την Τουρκία, γιατί υπάρχει συνεργασία, εξακολουθεί να λειτουργεί καλά. Δεν έχω κάποια ένδειξη, δηλαδή, ότι υπάρχει από την Τουρκία, από την Τουρκική Κυβέρνηση, κάποια απόφαση να χαλαρώσει την προσπάθεια επιτήρησης της δικής της ακτογραμμής», είπε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Ημέρα, αναφέρει πως «Κανένας από εμάς δεν επιλέγει να εγκαταλείψει τους ανθρώπους του, την περιουσία του, τις μνήμες όλων αυτών που λέμε πατρίδα. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αφήσουμε πίσω ό,τι αγαπάμε, μόνο και μόνο για να στραφούμε σε ένα νέο προορισμό με πυξίδα μας την ελπίδα για μία καλύτερη ζωή, διεκδικώντας το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Όλοι μαζί μπορούμε να  κάνουμε αυτή τη δύναμη για ζωή των προσφύγων μία πηγή δημιουργικότητας στο νέο τους «σπίτι». Μία τέτοια μέρα αφιερωμένη παγκοσμίως στους πρόσφυγες, ας σκεφτούμε πώς ο καθένας από εμάς, μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση μίας πιο ανοικτής και συμπεριληπτικής κοινωνίας ώστε να γίνει η σύγχρονη Ελλάδα η κοινή πατρίδα όλων μας με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη.

…Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα εκτός αν η πατρίδα είναι

μια ιδρωμένη φωνή στο αυτί σου

που λέει

φύγε,

τρέξε μακριά μου τώρα,

δεν ξέρω τι έχω γίνει

αλλά ξέρω ότι οπουδήποτε αλλού

θα είσαι πιο ασφαλής απ΄ ότι εδώ

Ουαρσάν Σάιρ «Πατρίδα».

Μετανάστες - Αιγαίο - Βάρκα

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως, «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σημαδεύεται από την ανείπωτη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και από τη συνέχιση του αιματηρού ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, σημαδεύεται από την επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την πυρετώδη πολεμική προετοιμασία και την διόγκωση των εξοπλισμών από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

Ο αριθμός των ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς το 2023 έφτασε στον αριθμό των 117,3 εκ. και ήδη σήμερα υπολογίζεται πάνω από 120 εκ. Το 40% περίπου είναι παιδιά. Κάθε χρόνο σημειώνεται νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τουλάχιστον 27,2 εκ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα στο 2023, δηλαδή 2 εκ. άνθρωποι το μήνα ή 75.000 περίπου τη μέρα! Περισσότεροι από τους μισούς, προέρχονται από 5 μόλις χώρες που μαστίζονται από συγκρούσεις και επεμβάσεις, Σουδάν, Κονγκό, Σομαλία, Παλαιστίνη, Μιανμάρ. Εάν σ’ αυτούς προσθέσουμε τους 6,5 εκ. περίπου Ουκρανούς πρόσφυγες της περασμένης χρονιάς, φανερώνεται η πρόκληση και το ψέμα της αστικής στρατηγικής για την δήθεν αντιμετώπιση της «παράτυπης μετανάστευσης» σύμφωνα με τους διάφορους «δημοκράτες» ή της «λαθρομετανάστευσης» σύμφωνα με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Μέσα στο έτος 2023, θεωρείται ότι ο αριθμός των ενόπλων συγκρούσεων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Τα πολύνεκρα ναυάγια και ο βασανιστικός θάνατος ανθρώπων στις επικίνδυνες διαδρομές του ξεριζωμού, έχουν γίνει καθημερινότητα. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σ’ ένα υγρό νεκροταφείο, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων νεκρών και αγνοούμενων να έχει φτάσει τους 28.000 από το 2014. Μόνο μέσα στο 2023, καταγράφηκε ο χαμός 3.155 ανθρώπων. Το ναυάγιο εκατοντάδων ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023, οι συνθήκες του οποίου επιχειρείται να συγκαλυφθούν, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Μεσογείου.

Οι επαναπροωθήσεις στα σύνορα έχουν γίνει «κανονικότητα» και νομιμοποιούνται από την αστική προπαγάνδα στο όνομα της «αποτροπής» εισόδου των «παράτυπων μεταναστών». Συγκλονιστικές εικόνες βιαιότητας σε βάρος απελπισμένων ανθρώπων έρχονται στο φως της δημοσιότητας ολοένα και πιο συχνά, ακόμη και σε διεθνή μέσα.

Αυτός είναι ο περιβόητος «κόσμος της ειρήνης και της ασφάλειας», που θα επικρατούσε τάχα μετά από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολεμικής προετοιμασίας της ΕΕ, συνιστά μια επικίνδυνη, αντιδραστική τομή. Γιατί προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής, με Frontex, νέους πελώριους φράχτες, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης ακόμα και σε τρίτες χώρες, εκτεταμένο φακέλωμα με λήψη βιομετρικών δεδομένων ακόμα και από 6χρονα παιδιά, μαζικές απορρίψεις των αιτήσεων ασύλου και απελάσεις μέσα από τις απαράδεκτες λίστες των ασφαλών χωρών ή ακόμα και των ασφαλών περιοχών μέσα σε εμπόλεμες ζώνες (π.χ. Συρία ή Παλαιστίνη). Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται το έδαφος για τη λεγόμενη «εξωτερίκευση» του συστήματος ασύλου, ώστε οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες να μην φτάνουν καν στο έδαφος χώρας της ΕΕ (όπως π.χ. η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας). Το νέο Σύμφωνο σηματοδοτεί τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Η άγρια αυτή καταστολή συμπληρώνεται από την ποικιλόμορφη εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων, πότε στα γεωπολιτικά παζάρια και πότε στην διαλογή του κατάλληλου φθηνού εργατικού δυναμικού με τσακισμένα δικαιώματα για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι συμφωνίες της λεγόμενης «νόμιμης μετανάστευσης» ανάμεσα στα αστικά κράτη, όπως αυτές που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, είναι σύγχρονο δουλεμπόριο στο όνομα της έλλειψης εργατικών χεριών. Παράλληλα, κάθε στοιχειώδης προστασία των ξεριζωμένων ανθρώπων στην ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, γίνεται πεδίο εμπορευματοποίησης, με τα διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πακέτα που ξεκοκκαλίζουν ΜΚΟ, ιδιώτες και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Μετανάστες - Αιγαίο - Βάρκα

Τα παραπάνω αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής ΕΕ και αστικών κρατών για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στον οποίο ομονοούν σοσιαλδημοκρατικές, νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές κυβερνήσεις και δυνάμεις. Αναδεικνύεται και από τη σκοπιά αυτή, η υποκρισία των διαφόρων «δημοκρατικών», «κεντρώων» ή «αριστερών» συνασπισμών για την ανάγκη ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στην Ακροδεξιά, όπως λέγεται.

Όμως, η καπιταλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των πολέμων και του ξεριζωμού δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει κι άλλος δρόμος, της σύγκρουσης με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού! Υπάρχει η διέξοδος, της πάλης των λαών! Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό, που εκδηλώθηκε σε όλο τον κόσμο παρά την βίαιη καταστολή και τις απαγορεύσεις, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα της περιόδου. Τα καμιόνια και τα πλοία των πολεμοφοδίων που σταμάτησαν από την παρέμβαση των εργατών και των σωματείων σε σταθμούς και λιμάνια, δείχνουν την ανεξάντλητη δύναμη του λαϊκού παράγοντα. Οι νίκες του κοινού αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς για τα δικαιώματά τους, εκφράζουν το πραγματικό μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, την ακροδεξιά και τον φασισμό. Η αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες για τα δικαιώματά τους, είναι διαχρονικά ένα αδιαμφισβήτητο συστατικό της γνήσιας ταξικής δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη! Το μέλλον τους ανήκει! Κι είναι το μέλλον ενός κόσμου χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πολέμους, μετανάστευση και προσφυγιά, με τους λαούς αφέντες στον τόπο τους. Είναι το μέλλον του σοσιαλισμού!

Αυτό το σάλπισμα αγώνα και πάλης απευθύνει το ΚΚΕ στους λαούς όλου του κόσμου!».

Αγίου Πνεύματος: Πώς αμείβεται η αργία

Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους - Τα Σκόπια δεν μπορεί να παίζουν με την Αθήνα

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέα μέτρα για προστασία των θυμάτων


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ