Κόσμος

18 Ιουνίου 2024 09:31

Ισραήλ: Συλλήψεις στην αντικυβερνητική διαδήλωση (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Τι αναφέρει διαπραγματευτής του Ισραήλ για τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραήλ: Συλλήψεις στην αντικυβερνητική διαδήλωση (εικόνες)
-

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες βράδυ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να απαιτήσουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για εννιά συλλήψεις, ορισμένες για αντίσταση κατά της αρχής ή επιθέσεις κατά οργάνων των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, διευκρινίζοντας πως μέλη της «τραυματίστηκαν ελαφρά».

Η διαδήλωση οργανώθηκε χονδρικά μια εβδομάδα μετά την παραίτηση από την κυβέρνηση πολέμου των δυο κεντρώων Μπένι Γκαντς και Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην αρχηγών του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, προτού χθες διαλυθεί εντέλει το όργανο αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Η αποχώρηση των δυο μορφών της αντιπολίτευσης, που εντάχθηκαν στην κυβέρνηση σε ένδειξη εθνικής ενότητας, δεν έχει πάντως καμιά επίπτωση στην πλειοψηφία του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, και των συμμάχων του, ακροδεξιών και υπερορθόδοξων παρατάξεων, στην Κνέσετ (το ισραηλινό κοινοβούλιο).

Αντικυβερνητική διαδήλωση - Ισραήλ

Χθες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Κνέσετ και μπροστά στην κατοικία του κ. Νετανιάχου για να απαιτήσουν να παραιτηθεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Κάθε ενέργεια» του πρωθυπουργού Νετανιάχου «οδηγεί στην καταστροφή του Ισραήλ. Αυτός είναι υπεύθυνος για ό,τι έγινε την 7η Οκτωβρίου», κατήγγειλε ο Μοσέ Σαντάροβιτς, 73 χρονών, συνταξιούχος μηχανικός.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο κόσμος βγήκε στον δρόμο. Ελπίζω πως θα συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να θέσουμε υπό πολιορκία την Ιερουσαλήμ, την Κνέσετ. Πρέπει να παραλύσουμε τη χώρα για να πέσει αυτή η κυβέρνηση», πλειοδότησε ο Γιαακόβ Γκόντο, ο γιος του οποίου Τομ σκοτώθηκε στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Αντικυβερνητική διαδήλωση - Ισραήλ

Η επίθεση εκείνης της ημέρας, χωρίς ιστορικό προηγούμενο από ιδρύσεως κράτους, στοίχισε τη ζωή σε 1.194 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 251 απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους 116 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι, πλην όμως τουλάχιστον 41 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Αντικυβερνητική διαδήλωση - Ισραήλ

«Όλοι! Τώρα!»

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η κυβέρνησή του γνωρίζει «με βεβαιότητα» ότι δεκάδες εξ αυτών είναι ακόμη ζωντανοί.

«Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκεί πέρα για πολύ, θα πεθάνουν», πρόσθεσε.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας, καταστροφικές επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 37.347 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν χθες, για ακόμη μια φορά, να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς για να μπορέσουν οι όμηροι να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Όλοι! Τώρα!», φώναζαν, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τους ομήρους που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αντικυβερνητική διαδήλωση - Ισραήλ

Αρκετοί φόραγαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο», ή «Είμαστε όλοι ίσοι».

«Έπειτα από 75 ύπαρξης αυτής της χώρας κι οκτώ μήνες πολέμου χάσκει τεράστιο χάσμα, δεν είμαστε ίσοι. Αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε ο Κφιρ Ροφέ, πενηντάρης διαδηλωτής. «Πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι, οι μουσουλμάνοι, οι χριστιανοί», όλοι όσοι ζουν στο Ισραήλ, επέμεινε.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν γίνει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ιδίως στο Τελ Αβίβ, τη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Αντικυβερνητική διαδήλωση - Ισραήλ

Ισραήλ: Δεκάδες όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας είναι βέβαιο πως είναι ακόμη ζωντανοί

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος εμπλέκεται στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η κυβέρνησή του γνωρίζει, «με βεβαιότητα», ότι δεκάδες εξ αυτών είναι ακόμη ζωντανοί.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της εφόδου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, 116 θεωρείται πως βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως οι 41 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τους αριθμούς του ισραηλινού στρατού.

Έπειτα από οκτώ και πλέον μήνες πολέμου, οι ΗΠΑ ασκούν πίεση για την εφαρμογή συμφωνίας βάσει πρότασης που παρουσιάστηκε στα τέλη του Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και προβλέπει, στην πρώτη της φάση, κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου και απελευθέρωση κάποιων ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Με τις έμμεσες διαπραγματεύσεις να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ο ισραηλινός διαπραγματευτής επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησής του να δεχθεί την αξίωση της Χαμάς να εφαρμοστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο —προτού υπογραφτεί συμφωνία— να δεσμευτούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο», εξήγησε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Διότι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση είναι η απελευθέρωση των ανδρών και των στρατιωτών» που κρατούνται όμηροι, συνέχισε.

Διευκρίνισε ότι η ομάδα διαπραγματευτών του Ισραήλ έχει εγκρίνει το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν — όμως όχι ακόμη η ισραηλινή κυβέρνηση.

«Ελπίζουμε και περιμένουμε η Χαμάς να πει ναι», ανέφερε, παρότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα συνεχίζει να χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Χαμάς, ο Τσάχαλ (σ.σ. ο ισραηλινός στρατός) θα συνεχίσει» τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκαθάρισε: «με διαφορετικό, αλλά εντατικό τρόπο».

Ο πόλεμος, ο οποίος διανύει τη 256η ημέρα του, ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 1.194 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις.

Σε αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν ευρείας κλίμακας, καταστροφικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 37.347 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου κυβερνά η Χαμάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Ερυθρά Θάλασσα - ΗΠΑ: Νεκρός ναύτης σε πλοίο που επιτέθηκαν οι Χούθι

NBA: Οι Μπόστον Σέλτικς πρωταθλητές! (εικόνες)

Αχαΐα: Πήγε να ποτίσει και βρήκε νεκρό τον πατέρα του


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ