Πολιτική

07 Ιουνίου 2024 12:25 Τελευταία ενημέρωση : 07 Ιουνίου 2024 14:52

Ευρωεκλογές 2024 – Μητσοτάκης: Την Κυριακή λέμε όχι στον λαϊκισμό

Διάβασέ μου το...

Τι είπε για το πόθεν έσχες Κασσελάκη, την ακρίβεια, τα «λεφτόδεντρα» και την κριτική περί αλαζονείας. Η έκκληση για περιορισμό της αποχής και τα προγνωστικά για το Euro2024.

Ευρωεκλογές 2024 – Μητσοτάκης: Την Κυριακή λέμε όχι στον λαϊκισμό
-

«Εύχομαι να μη συμβεί και να αντιληφθούν οι πολίτες ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΙ για το ενδεχόμενο να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα η αποχή την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την κούραση του κόσμου από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. «Θέλω να κάνω έκκληση. Αξίζει τον κόπο η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Πολύ σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Παρά τον καλό καιρό και την κούραση να υπάρξει συμμετοχή. Δεν θα ήθελα το βράδυ των εκλογών να λέμε ότι είμαστε όλοι χαμένοι επειδή είχαμε μεγάλη αποχή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο σημειώνοντας ότι την έφερε η ΝΔ μόνη της. «Μέχρι στιγμής η διαδικασία διεξήχθη άψογα. Χαίρομαι όταν λένε πολίτες ναι, αυτό είναι Ευρώπη. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή Ελλάδα την οποία θέλουμε», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το σύνθημα της ΝΔ είναι «σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».

«Ψηφίζουμε για το αν θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης, αν θα έχουμε νέο κοινό ταμείο για την άμυνα, τι θα γίνει με τους αγρότες μας. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις για το τι θα γίνει στην πατρίδα. Όμως είναι εθνική κάλπη από την οποία θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα», σημείωσε βάζοντας τον πήχη για τη ΝΔ δυο ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση από πέρσι. «Δεν θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε κανένα να αμφισβητήσει το βράδυ των εκλογών ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ισχυρή νομιμοποίηση να κάνει αλλαγές», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η λέξη «Ευρώπη» δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είπε ότι κανένα αποτέλεσμα δεν οδηγεί σε εθνική κάλπη.

Μητσοτακης - ΣΚΑΙ

«Ο λαϊκισμός ξανασηκώνει κεφάλι. Και τα κόμματα στα δεξιά μας και στα αριστερά μας, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Λεφτόδεντρα. Και ως προς το ύφος του πολιτικού λόγου. Αποδεικνύεται ο μαθητής να έχει ξεπεράσει το δάσκαλο. Αν αυτός ο πολιτικός λόγος συνιστά τομή, αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταψηφίσει όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως την αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου και την επιστολική ψήφο.

«Δεν βλέπω στο ΠΑΣΟΚ καμία τεράστια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ . Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά είναι ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ με όσα λέει», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα φέρει μια συνολική ρύθμιση για την επιστολική ψήφο για να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές η οποία δε πρώτη φάση θα αφορά τους εκτός συνόρων ψηφοφόρους.

Κληθείς να κρίνει τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας , ανέφερε ότι «πάντα μπορούμε καλύτερα». Είπε ότι η ακρίβεια είναι πραγματικό πρόβλημα και η μόνιμη απάντηση είναι η αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για να υπάρχει πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 28% και οι πολίτες που αμείβονται με τον κατώτατο είναι λιγότεροι. «Έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της δεύτερης τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το νέο δικαστικό χάρτη αναλυτικά σημειώνοντας ότι δεν ήταν εύκολη μεταρρύθμιση η οποία σύντομα θα δείξει αποτελέσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι δεν αρκεί να μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά θέλουμε να δούμε μείωση τιμών κάτι που αρχίζουμε να βλέπουμε κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα στα σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν για τις πολυεθνικές ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μετακινηθεί σε πόστο στην Ευρώπη είπε ότι αυτές είναι φήμες, ότι είναι τιμητικό να γίνεται αυτή η συζήτηση για τον πρωθυπουργό αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των πολυεθνικών είπε ότι είναι τεράστιο ζήτημα και μόνο η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει πανευρωπαϊκά.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πολλοί διαφωνούσαν για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά τελικά έγινε. «Ναι, η Ευρώπη αργεί αλλά τα καταφέρνει», σημείωσε.

Μητσοτακης - ΣΚΑΙ

Απαντώντας στην κριτική περί αλαζονείας ανέφερε ότι «αν υπάρχει, εγώ είμαι πρώτος αυστηρός με τον εαυτό μου και μετά με τους συνεργάτες μου». «Δεν μπορώ να ανεχτώ οποιαδήποτε έκφανση αλαζονείας. Ο πολίτης όταν λέει ότι έχει ένα πρόβλημα οφείλουμε να τον ακούσουμε. Δεν μπορούμε να περιφρονούμε τα προβλήματα των πολιτών. Το λέω και στους υπουργούς», συμπλήρωσε.

Για τους τρίτεκνους είπε ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες κινήσεις. «Το πρόβλημα μας με το δημογραφικό δεν είναι μόνο οι τρίτεκνοι και θα κάνουμε κινήσεις για τους τρίτεκνους. Όμως πολλές οικογένειες δεν πάνε από το πρώτο στο δεύτερο παιδί», πρόσθεσε.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταλαβαίνω ότι είναι το οικονομικό. Δημογραφικές αλλαγές δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Και επίσης γερνάμε ως κοινωνία», συνέχισε ενώ μίλησε για την αλλαγή της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται. Μίλησε και για τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες η κυβέρνηση έχει επενδύσει, είπε, πολύ.

Για τους περιορισμούς στο Airbnb παρότι είναι φιλελεύθερος απάντησε πως «με αυτή τη λογική θα έπρεπε η αγορά να δουλεύει χωρίς περιορισμό». Εξήγησε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά γίνονται για το δημόσιο συμφέρον.

«Όταν γίνεται υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης και δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά το κράτος οφείλει να εξετάσει την πραγματικότητα, αν πρέπει να μπουν λελογισμένοι περιορισμοί. Έγινε καλή μπίζνα για τους ιδιοκτήτες. Αλλά πρέπει να πληρώσεις τον ίδιο φόρο με τα ξενοδοχεία», ανέφερε.

Είπε ότι είναι σύνθετο ζήτημα χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις σχετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Για την κλιματική αλλαγή και το φετινό καλοκαίρι δήλωσε πως «κάνεις δεν μπορεί να σας πει ότι είμαστε έτοιμοι αλλά είμαστε πιο έτοιμοι από πέρσι». Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα έχει κάνει η κυβέρνησης και είπε ότι υπάρχει καλύτερος συντονισμός. «Ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι . Ακούω κι εγώ την γκρίνια για τους καθαρισμούς των οικοπέδων αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε», υπογράμμισε.

Για το πόθεν ευχές του κ. Κασσελάκη ανέφερε τα εξής: «Θα μπορούσε να έχει καταθέσει το πρώτο πόθεν έσχες εδώ και αρκετούς μήνες. Ο ίδιος επέλεξε να κάνει το πόθεν έσχες του σόου και μάλλον να δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα. Το δικό μου πόθεν έσχες έχεις ελεγχθεί εξονυχιστικά». Και πρόσθεσε για τον κ. Κασσελάκη ότι αναγνώρισε πως έχει παρανομήσει και «δεν μας κάνει χάρη να καταθέσει το πόθεν έσχες του, είναι υποχρέωση του».

Για την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και το ενδεχόμενο να την προτείνει ξανά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανάφερε πως «επιτελεί άριστα τα καθήκοντα της».

«Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Μπορεί να προσδιορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου», ανέφερε για τον Έλληνα επίτροπο.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του για το Euro είπε ότι θα μπορεί να μιλήσει αφού δει τα πρώτα παιχνίδια.

«Η Γαλλία έχει αποδείξει στις μεγάλες διοργανώσεις έχει τη δυνατότητα να φτάνει στο στόχο», είπε.

Για τους τελικούς στο πρωτάθλημα μπάσκετ είπε «κλέψαμε το αβαντάζ της έδρας. Ολυμπιακός είμαι εγώ».

Για τις προβλέψεις του για τις ευρωεκλογές την Κυριακή είπε ότι θα τις γράψει σε χαρτάκι στο σπίτι όπως κάθε φορά αύριο, ενώ είπε για τις προηγούμενες προβλέψεις του ότι κάνεις από την οικογένεια δεν πέτυχε πέρσι τον Μάιο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Και αυτός είναι ο στόχος τον οποίο έχω θέσει. Το βράδυ των εκλογών όλοι θα θέλουν να εμφανιστούν ως κερδισμένοι. Τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που θα μας υποδείξουν οι πολίτες. Εγώ θα κλείσω όπως ξεκίνησα, ζητώντας συμμετοχή», πρόσθεσε.

Για τη Βόρεια Μακεδονία ανέφερε ότι περιμένει να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός και πως δεν του επιτρέπει η ανάληψη των καθηκόντων του να μιλάει ως ιδιώτης. «Θέλουμε καλές σχέσεις αλλά θα προστατεύσουμε και εμείς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», ξεκαθάρισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Η απολογία του Νορβηγού για την αγγελία που ζητούσε… συντροφιά σε Λύκειο

Δήμος Μετεώρων: Υπάλληλος εμφανίστηκε μετά από 13 χρόνια - Είχε πάρει αναρρωτική άδεια

Ρόδος: Σφραγίστηκε το beach bar με τις ξαπλώστες μέσα στην θάλασσα (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ