Υγεία

05 Ιουνίου 2024 10:39

Σχολικά γεύματα - Λαμία: Πληροφορίες για πρώτες ύλες που είχαν λήξει ένα χρόνο πριν

Διάβασέ μου το...

Νέα στοιχεία για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο που εμπλέκεται στην υπόθεση των σχολικών γευμάτων.

Σχολικά γεύματα - Λαμία: Πληροφορίες για πρώτες ύλες που είχαν λήξει ένα χρόνο πριν
-

Nέα στοιχεία για την πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο «Γιαννίτση» στη Λαμία προκύπτουν από την εν εξελίξει έρευνα της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας παρακείμενων κτιρίων έχουν καταγραφεί οι κινήσεις υπαλλήλου της εταιρείας στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου περίπου 40 λεπτά πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Το εύρημα γέννησε υποψίες, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) να εντοπίζουν και να εξετάζουν τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Εξάλλου, όπως έχει γίνει ήδη από την περασμένη εβδομάδα γνωστό, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής, παρότι δεν έχουν συντάξει τελικό πόρισμα, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό. Πηγές της «Κ» διευκρίνισαν ότι ο υπάλληλος κατάφερε να δικαιολογήσει την παρουσία του στον χώρο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενώπιον των στελεχών της ΔΑΕΕ έχουν καταθέσει με την ιδιότητα των μαρτύρων ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο αλλοδαπός επιστάτης, ενώ επίκειται η εξέταση και άλλων μαρτύρων από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του ιδιοκτήτη για όσα διαδραματίστηκαν τη νύχτα της 19ης Μαΐου.

Στον χώρο της επιχείρησης που εκδηλώθηκε πυρκαγιά λειτουργούσε κλειστό κύκλωμα καμερών υποστηριζόμενο από τρία καταγραφικά εικόνας. Τα δύο εντοπίστηκαν έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες από τη φωτιά, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι αδύνατη η ανάκτηση εικόνων από τη μοιραία νύχτα. Το τρίτο καταγραφικό δεν εντοπίστηκε, δίχως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αφαιρέθηκε σκόπιμα ή εάν εξαϋλώθηκε από τη φωτιά.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της εταιρείας προς την ασφαλιστική εταιρεία για αύξηση της αποζημίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως έχει ήδη γράψει η «Κ» αυτό κατατέθηκε στο διάστημα 13-14 Μαΐου, μόλις πέντε ημέρες πριν ξεσπάσει η φωτιά. Υπεβλήθη μέσω email με την εταιρεία να ζητά η αποζημίωση να αυξηθεί από τα 4,5 εκατ. ευρώ στα 7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ της περασμένης Δευτέρας, το αίτημα κατέθεσε ασφαλιστικός πράκτορας της Λαμίας που εκπροσωπεί την εταιρεία τροφίμων.

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν υπάλληλο της εταιρείας στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου πριν από την πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη δηλητηρίαση μαθητών που είχαν καταναλώσει γεύματα παρασκευασμένα από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησαν στελέχη της Πυροσβεστικής στον χώρο του εργοστασίου εντόπισαν και κατάσχεσαν ως πειστήρια, πρώτες ύλες για την παρασκευή γευμάτων οι οποίες –σε ορισμένες περιπτώσεις– είχαν λήξει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Επιπλέον, λόγω της ταχείας εξάπλωσης της πυρκαγιάς οι ανακριτικοί υπάλληλοι πήραν δείγματα από το εσωτερικό του εργοστασίου, τα οποία έστειλαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. σε αναζήτηση τυχόν εύφλεκτου υλικού. Δεν έχουν ωστόσο προκύψει αποτελέσματα.

«Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις εγκαταστάσεις του ομίλου στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας δεν έχει επηρεάσει την παραγωγική μονάδα που παρήγαγε τα προϊόντα αλλά κατέστρεψε ολοσχερώς τις αποθήκες συντήρησης και κατάψυξης», διευκρίνισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της απαντώντας στις κατηγορίες ότι η φωτιά εκδηλώθηκε προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος στις εγκαταστάσεις από τον ΕΦΕΤ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Εξάρχεια - Κυψέλη: Αστυνομική επιχείρηση σε κτήρια υπό κατάληψη

Ευρωεκλογές: Το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Μητρόπολη Κηφισιάς: Διαρρήκτες “ξήλωσαν” το χρηματοκιβώτιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ