Κόσμος

04 Ιουνίου 2024 14:50 Τελευταία ενημέρωση : 04 Ιουνίου 2024 19:17

Εκλογές - Ινδία: Επανεκλογή Μόντι χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία;

Διάβασέ μου το...

Οι μεγαλύτερες εκλογές του πλανήτη ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου. Ο Ινδός πρωθυπουργός εξασφαλίζει τρίτη 5ετή θητεία αλλά με λιγότερες έδρες

Εκλογές - Ινδία: Επανεκλογή Μόντι χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία;
-

Αριθμός ρεκόρ 642 εκατ. ανθρώπων ψήφισε στις εκλογές - μαμούθ της Ινδίας, αψηφώντας ακόμα και τον κίνδυνο θερμοπληξίας από τον ακραίο καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Οι μεγαλύτερες εκλογές του πλανήτη ξεκίνησαν στις 19 Απριλίου, διεξήχθησαν σε 7 φάσεις και ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξασφαλίζει τρίτη 5ετή θητεία. Tα exit poll έδειχναν την 1η Ιουνίου ότι ο Μόντι και το κόμμα του, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), θα κατέγραφαν μεγάλη νίκη, με την Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία τους (NDA) να προβλέπεται να κερδίσει πλειοψηφία δύο τρίτων ή και μεγαλύτερη.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΝΔΙΑ

Ωστόσο, σήμερα το πρωί, στα αρχικά στάδια τις καταμέτρησης (είχε καταμετρηθεί περίπου το 10% με 15% του συνόλου των ψηφοδελτίων), τα έξιτ πολ έδειχναν ότι η συμμαχία του Ινδού πρωθυπουργού οδεύει προς μια πλειοψηφία, όμως οι αριθμοί υπολείπονται πολύ από τη σαρωτική επίδοση που προοιωνίζονταν οι δημοσκοπήσεις,

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΝΔΙΑ

Στις 07:30 (ώρα Ελλάδας), τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν ότι η NDA προηγείται στα αρχικά στάδια της καταμέτρησης σε σχεδόν 300 από τις 543 διεκδικούμενες έδρες του κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει πως κερδίζει απλή (όχι απόλυτη) πλειοψηφία.

Μόνο του το BJP (το κόμμα του Μόντι) κερδίζει σχεδόν 250 από τις έδρες στις οποίες προηγείται η NDA, σε σύγκριση με τις 303 που είχε κερδίσει το 2019. Οι τάσεις έφεραν επίσης τον Μόντι να προηγείται, μετά να υπολείπεται του πρώτου και στη συνέχεια να προηγείται και πάλι στην έδρα του στο Βαρανάσι, την ιερή πόλη των ινδουιστών.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης INDIA με επικεφαλής το Κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι σημειώνει κέρδη: προηγούνταν σε περισσότερες από 200 αναμετρήσεις, περισσότερες απ' ό,τι αναμενόταν.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπελέρης στον ΑΝΤ1: Η Αριστερά στην Ελλάδα ταυτίστηκε με την ακροδεξιά στην Αλβανία

Ιταλία: 3 φίλοι αγκαλιάζονται πριν τους παρασύρουν τα ορμητικά νερά ποταμού (βίντεο)

Άρης - Εμπρησμός: Χειροπέδες σε 22χρονο για την υπόθεση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ