Κόσμος

04 Ιουνίου 2024 15:30

Γάζα - Oxfam: Μία τουαλέτα για 4000 ανθρώπους στην αλ Μαουάσι

Διάβασέ μου το...

Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε φριχτές συνθήκες διαβίωσης στη περιοχή όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Γάζα - Oxfam: Μία τουαλέτα για 4000 ανθρώπους στην αλ Μαουάσι
-

«Φρικτές» είναι οι συνθήκες διαβίωσης στην αλ Μαουάσι, την περιοχή στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα, καθώς υπάρχει κατά μέσο όρο μία τουαλέτα για 4.000 ανθρώπους, κατήγγειλε σήμερα η Oxfam.

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο φρικτές που στην αλ Μαουάσι υπάρχουν μόλις 121 τουαλέτες για 500.000 ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι 4.130 άνθρωποι πρέπει να μοιραστούν μία τουαλέτα», τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Η κατάσταση είναι απάνθρωπη. Οι συνθήκες ανυπόφορες, δεν υπάρχει καθαρό νερό, οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν θαλασσινό νερό», περιγράφει στην ανακοίνωση η Μέερα, μία εργαζόμενη στην Oxfam που ζει πλέον στην αλ Μαουάσι αφού έχει εκτοπιστεί επτά φορές από τον Οκτώβριο.

Χθες Δευτέρα ένας καταυλισμός εκτοπισμένων στη Χαν Γιουνές, επίσης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πλημμύρισε από λύματα, αφού έσπασε αγωγός. Οι κάτοικοί του προσπαθούσαν με μικρά δοχεία ή πλαστικά μπουκάλια να βγάλουν τα βρόμικα νερά από τις σκηνές τους.

Την ώρα που «1,7 εκατομμύριο κάτοικοι» είναι πλέον στοιβαγμένοι «σε λιγότερο από το ένα πέμπτο της Λωρίδας της Γάζας», «οι ασταμάτητοι αεροπορικοί και χερσαίοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και η σκόπιμη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής απάντησης καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στους αμάχους που βρίσκονται πολιορκημένοι και λιμοκτονούν», κατήγγειλε η Oxfam στην ανακοίνωσή της με τίτλο: «Ο κίνδυνος λιμού αυξάνει την ώρα που το Ισραήλ καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παροχή βοήθειας στη Γάζα».

«Όταν κηρυχθεί λιμός, θα είναι πολύ αργά. Όταν η πείνα προκαλέσει πολλούς επιπλέον θανάτους, κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί τις φρικτές επιπτώσεις του σκόπιμου, παράνομου και σκληρού αποκλεισμού της βοήθειας από το Ισραήλ», υπογράμμισε η Σάλι Αμπί Χαλίλ διευθύντρια της Oxfam για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς» τις καταγγελίες ότι η χώρα του οδηγεί στον λιμό τους κατοίκους της Γάζας.

«Διαθέσαμε μισό εκατομμύριο τόνους τροφίμων και φαρμάκων. Ασφαλτοστρώσαμε δρόμους, ανοίξαμε νέους δρόμους, κάναμε ρίψεις με αεροπλάνα, κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον λιμό», απάντησε, ενώ πρόσθεσε ότι στη Λωρίδα της Γάζας οι άνθρωποι καταναλώνουν «3.200 θερμίδες» ημερησίως, δηλαδή «1.000 θερμίδες περισσότερες από όσες χρειάζονται την ημέρα».

Ειδήσεις σήμερα:

Μαυρομμάτης: Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον αθλητικογράφο

UEFA Europa League και Conference League στον ΑΝΤ1 για τα επόμενα τρία χρόνια

Ισραήλ: 4 όμηροι νεκροί στα χέρια της Χαμάς (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ