Κοινωνία
Πανελλαδικές - Νέα Ελληνικά: Τα θέματα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ
Δείτε τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν, την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών, οι υποψήφιοι που αποφοίτησαν από Επαγγελματικά Λυκεία.
Στην δημοσιότητα δόθηκε, μετά την αποχώρηση των πρώτων υποψηφίων από τις αίθουσες εξέτασης, το θέμα που τέθηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Επαγγελματικών Λυκείων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Δείτε το θέμα στα Νέα Ελληνικά για τους υποψήφιους στα ΕΠΑΛ:
"Βατά και χωρίς εκπλήξεις τα θέματα των Νέων Ελληνικών"
Απλά και αναμενόμενα χαρακτηρίζονται τα σημερινά θέματα και τα κείμενα των Νέων Ελληνικών, που κλήθηκαν να αναλύσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.
«Η θεματική της φιλαναγνωσίας είναι οικεία ήδη από την Α' Λυκείου και έτσι δεν φαίνεται να έκρυβε εκπλήξεις για τα παιδιά», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φιλόλογος, καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Πέτρος Τασσόπουλος, σχολιάζοντας τα σημερινά θέματα.
Όπως σημείωσε, οι ερωτήσεις ήταν «σαφείς και αναμενόμενες» και οι ασκήσεις «δεν παρουσίασαν δυσκολία». «Σε γενικές γραμμές, μιλάμε για θέματα βατά και αναμενόμενα, χωρίς εκπλήξεις που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους μαθητές», κατέληξε ο κ. Τασσόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ μπήκαν σήμερα, Πέμπτη 30 Μαϊου, στον στίβο των πανελλαδικών εξεταζόμενοι στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναλύσουν ένα διασκευασμένο κείμενο από το διαδίκτυο και ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα» (1956).
Αντικείμενο και των δύο κειμένων ήταν η σημασία και η χρησιμότητα που έχουν στη ζωή μας τα βιβλία.
Αναλυτικά, οι υποψήφιοι, πέραν των ερωτήσεων συντακτικού, λεξιλογίου και ερμηνείας, κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία, 200-250 λέξεων, με αφορμή το αρχικό κείμενο από το διαδίκτυο, που θα μπορούσαν να εκφωνήσουν στο σχολείο τους στο πλαίσιο ημερίδας για τη φιλαναγνωσία, στην οποία θα παρουσιάσουν την αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο.
Επιπλέον, με αφορμή το απόσπασμα από το βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη, κλήθηκαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους για το ποια είναι η στάση των νέων της εποχής μας απέναντι στο βιβλίο.
Αύριο η "πρεμιέρα" για τα ΓΕΛ
Αύριο Παρασκευή 31 Μαΐου ξεκινούν οι αντίστοιχες εξετάσεις για τα ΓΕΛ. Οι πανελλαδικές των γενικών μαθημάτων ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου, και ακολουθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων μεταξύ 18 και 28 Ιουνίου.
Φέτος, περίπου 90.000 υποψήφιοι συνολικά διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 θα ανέλθει στους 68.851, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Εκτός των ανωτέρω, αναμένεται να προστεθούν θέσεις και στα ένστολα τμήματα, δηλαδή το Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Καθοριστικό ρόλο για την εισαγωγή των υποψηφίων, αναμένεται να παίξει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). σε σύνολο 450 Τμημάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παραμένει σταθερή στα 411 από αυτά, αυξήθηκε στα 18 και μειώθηκε στα 21.
Τα αποτελέσματα των γραπτών και των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και τέλη Ιουλίου για τα ΓΕΛ.
Τεχνικά ζητήματα και κανονισμοί
Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες. Ως ώρα έναρξης εξέτασης για τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού έχει ορισθεί η 08.30 π.μ., με τους υποψηφίους να πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Για τα ειδικά μαθήματα η ώρα προσέλευσης και εξέτασης διαφοροποιείται. Συγκεκριμένα, η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά). Στα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30, μέχρι τις 11.30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12.00 και μέχρι τις 11.00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11.30.
Την ημέρα της εξέτασης οι υποψήφιοι:
α) θα πρέπει να φέρουν μαζί τους:
- Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
- Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι)
- Στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων), γόμα και ξύστρα
- Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται
- Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό
- Ένα ρολόι χειρός (όχι smartwatch), για την ορθή διαχείριση του χρόνου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
β) απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους:
- Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις
- διορθωτικό (blanco)
- κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές.
Οι αλλαγές στις φετινές εξετάσεις
Ορισμένες αλλαγές στις Πανελλαδικές 2024 έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
- Συγκεκριμένα, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, το τμήμα «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» (Ρέθυμνο) του Πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε τμήμα «Φιλοσοφίας». Επίσης, στο «2. Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών», το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) - Παν. Κρήτης», μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο) - Παν. Κρήτης».
- Εξάλλου από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, προστίθεται το νέο τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Τα μηχανογραφικά δελτία
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων την Παρασκευή 28 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους. Εφόσον γίνει η ανακοίνωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειο φοίτησής τους, ώστε να λάβουν τον ειδικό κωδικό password για να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σε ό,τι αφορά στους υποψήφιους, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις Πανελλήνιες 2024 και παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα καταθέσουν μηχανογραφικό μετά την ολοκλήρωσή τους, οπότε θα αποκτήσουν και password.
Κατσούρης - Ολυμπιακός: Παίκτες κατέθεσαν στεφάνι στο σημείο της δολοφονίας του (βίντεο)
Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: “Καταπέλτης” ο Συνήγορος του Πολίτη κατά της ΕΔΕ της ΕΛΑΣ (βίντεο)