Πολιτική

28 Μαΐου 2024 09:50 Τελευταία ενημέρωση : 29 Μαΐου 2024 13:16

Εμίρης του Κατάρ - Αλ Θάνι: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και η σημασία της

Διάβασέ μου το...

Τι δηλώνει ο Άλι Αλ Νασούρι, πρέσβης του Κατάρ, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι στην Ελλάδα. Ποια ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εμίρης του Κατάρ - Αλ Θάνι: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και η σημασία της
-

Τη σημασία της πρώτης επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, αναδεικνύει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καταριανός πρέσβης στη χώρα μας, Άλι Αλ Μανσούρι.

Ειδικότερα, τη χαρακτηρίζει υψίστης σημασίας και διαμηνύει πως θα αποτελέσει δίαυλο για σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, κυρίως στον οικονομικό και επενδυτικό, με έμφαση στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη γεωργία.

Παράλληλα, εκφράζει το «ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον» του Κράτους του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, τονίζει πως από τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που έχουν ζήτηση στην αγορά του Κράτους του Κατάρ είναι: μάρμαρο, τραβερτίνη, αλάβαστρο, τσιμέντο, σπόροι βαμβακιού, φάρμακα, μηχανήματα, συσκευές, γεωργικές καλλιέργειες και ελιές.

Τέλος, αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το Κατάρ για την επίτευξη Συμφωνίας για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανταλλαγή των αιχμαλώτων και κρατουμένων και βιώσιμη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας.

Μητσοτάκης - Αλ Θάνι - Εμίρης του Κατάρ - Tamim bin Hamad Al Thani

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή του Κατάρ Άλι Αλ Μανσούρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Η επίσκεψη της Α.Υ. Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, Εμίρη του Κράτους το Κατάρ στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του. Τι σηματοδοτεί;

ΑΠ: Η επίσκεψη της Α.Υ. Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, Εμίρη του Κράτους του Κατάρ, στην Ελληνική Δημοκρατία είναι ύψιστης σημασίας, καθότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Α.Υ. στην Ελλάδα και ενσαρκώνει τους δεσμούς φιλίας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη της Α.Υ. Εμίρη του Κατάρ θα αποτελέσει δίαυλο για σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, κυρίως στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα.

ΕΡ: Ποιο είναι σήμερα το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ και ποιες οι προοπτικές τους; Ποια η σημασία της Ελλάδας για το Κατάρ;

ΑΠ: Οι διμερείς σχέσεις Κατάρ-Ελλάδας σημειώνουν συνεχή ανάπτυξη, στην οποία συμβάλλουν οι αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου αξιωματούχων και αντιπροσωπειών των δυο χωρών, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Κράτος του Κατάρ εργάζεται επίσης για την εδραίωση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Ελληνική Δημοκρατία μέσω της αμοιβαίας διπλωματικής υποστήριξης σε διεθνή φόρουμ και της υπογραφής σειράς συμφωνιών. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε η εναέρια σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και ολοκληρώθηκαν σημαντικές εκκρεμείς συμφωνίες που αναδεικνύουν την σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης της Συμφωνίας Απαλλαγής από την υποχρέωση Θεώρησης (Visa) για τους κατόχους Διπλωματικών και Ιδιωτικών Διαβατηρίων, η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Από πλευράς αεροπορικής σύνδεσης, οι Καταρινές Αερογραμμές (Qatar Airways) πρόσθεσαν δύο νέους προορισμούς, εκτός τους προορισμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ήτοι την Μύκονο και την Σαντορίνη.

Εμίρης του Κατάρ - Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι

Υπογράφηκαν επίσης αρκετές συμφωνίες μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τελευταία από τις οποίες αφορά τον Τομέα της Δικαιοσύνης. Αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφούν Συμφωνίες Συνεργασίας μεταξύ της Ντόχα και της Αθήνας στους τομείς της Ναυσιπλοΐας, της Εκπαίδευσης και των Επενδύσεων, καθώς και πλήθος Μνημονίων Συνεργασίας.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, της Γεωργίας και των Επενδύσεων.

ΕΡ: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το Κατάρ για την Ελλάδα; Πώς διαγράφονται οι προοπτικές καταρινών επενδύσεων στην Ελλάδα; Σε ποιους τομείς εστιάζεται το ενδιαφέρον;

ΑΠ: Το ενδιαφέρον του Κράτους του Κατάρ στον Τομέα των Επενδύσεων είναι έκδηλο τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών στον Τομέα των Επενδύσεων μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Κατάρ παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον προκειμένου να προβεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επισημαίνουμε ότι αυτό που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας με τους Έλληνες Υπουργούς και αξιωματούχους της παρούσας Ελληνικής Κυβέρνησης είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον για διεύρυνση και εδραίωση τρόπων συνεργασίας και φιλίας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον επενδυτικό τομέα.

Μητσοτάκης - Αλ Θάνι - Εμίρης του Κατάρ - Tamim bin Hamad Al Thani

ΕΡ: Ποιες είναι οι ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά του Κατάρ;

ΑΠ: Από τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που έχουν ζήτηση στην αγορά του Κράτους του Κατάρ είναι: μάρμαρο, τραβερτίνη, αλάβαστρο, τσιμέντο, σπόροι βαμβακιού, φάρμακα, μηχανήματα, συσκευές, γεωργικές καλλιέργειες και ελιές.

ΕΡ: Το Κράτος του Κατάρ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων. Πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο; Βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη εκεχειρίας;

ΑΠ: Το Κράτος του Κατάρ, μέσω της κοινής μεσολάβησης, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη Συμφωνίας για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανταλλαγή των αιχμαλώτων και κρατουμένων και βιώσιμη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας.

ΕΡ: Ανησυχείτε ότι η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή; Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή;

ΑΠ: Η λήξη του εν λόγω πολέμου δεν αποτελεί πλέον αίτημα του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας μόνο, αλλά μετετράπη πλέον σε περιφερειακό και διεθνές αίτημα.

Η περιοχή μας δεν μπορεί να ζήσει με περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, για αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο κύριο ζήτημα, καθώς η αποκατάσταση της ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας είναι απαραίτητη για την εκτόνωση κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή.


Ειδήσεις σήμερα:

Ενδοοικογενειακή βία: 1000 κλήσεις και εκατοντάδες συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα

Πρέσβης του Ισραήλ κατά Κασσελάκη με αιχμές για την επίσκεψη μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη

Πάπας Φραγκίσκος για γκέι στην εκκλησία: Έχουμε αρκετούς απ' αυτούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ