Κόσμος

20 Μαΐου 2024 14:21

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Αίτημα σύλληψης για τον Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς

Διάβασέ μου το...

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι ζητά την σύλληψη και του Υπ. Άμυνας του Ισραήλ.

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Αίτημα σύλληψης για τον Νετανιάχου και ηγέτες της Χαμάς
-

Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Karim A.A. Khan KC δήλωσε την Δευτέρα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ότι πρόκειται να υποβάλει αίτημα έκδοσης για εντάλματα σύλληψης ενώπιον του Προδικαστικού Τμήματος Ι του δικαστηρίου για κάθε υπαίτιο για την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Παλαιστίνη, αναφερόμενος σε ευθύνες τόσο των επικεφλής της Χαμάς όσο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Εισαγγελέας σε δήλωση την οποία δημοσίευσε ανέφερε:

«Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε το γραφείο μου, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Yahya SINWAR (Επικεφαλής του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης ("Hamas") στη Λωρίδα της Γάζας, ο Mohammed Diab Ibrahim AL-MASRI, ευρύτερα γνωστός ως Ο DEIF (Ανώτατος Διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, γνωστή ως Ταξιαρχίες Al-Qassam) και ο Ismail HANIYEH (Επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς) φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ισραήλ και το κράτος της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου 2023:

 • Εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο β του Καταστατικού της Ρώμης.
 • Δολοφονία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο α, και ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ σημείο i.
 • Σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ σημείο iii.
 • Βιασμός και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο ζ, και επίσης ως εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 στοιχείο ε σημείο vi στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
 • Επιβολή βασανιστηρίων ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο στ, και επίσης ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ σημείο i, στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
 • Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά παράβαση του άρθρου 7 ιβ και ια, στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας·
 • Βάναυση μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ σημείο i, στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας· και
 • Προσβολές της προσωπικής αξιοπρέπειας ως έγκλημα πολέμου, κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ σημείο ii, στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας.

[…]

Χάγη - Ένταλμα

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε το γραφείο μου, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Benjamin NETANYAHU, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Yoav GALLANT, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά ανθρωπότητα που διαπράχθηκε στο έδαφος του Κράτους της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023:

 • Επιβολή πείνας αμάχων ως μέθοδος πολέμου ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο β σημείο xxv του Καταστατικού.
 • Δόλια πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρού τραυματισμού στο σώμα ή την υγεία κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο α σημείο iii, ή σκληρή μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ σημείο i.
 • Δόλια θανάτωση κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο α σημείο i, ή δολοφονία ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ σημείο i.
 • Δόλια εξαπόλυση επιθέσεων κατά άμαχου πληθυσμού ως έγκλημα πολέμου σε αντίθεση με τα άρθρα 8 παράγραφος 2 στοιχείο β σημείο i ή 8 παράγραφος 2 στοιχείο ε σημείο i.
 • Εξόντωση ή/και δολοφονία αντίθετη με τα άρθρα 7 παράγραφος 1 στοιχείο β και 7 παράγραφος 1 στοιχείο α, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο θανάτων που προκαλούνται από πείνα, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας·
 • Καταδίωξη ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο η·
 • Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αντίθετες με το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ια».

Ειδήσεις σήμερα:

ΠΑΟΚ – Τούμπα: Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί στην απονομή (εικόνες)

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Το θύμα δεν είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη του πρώην άντρα της

Ιράν – Ραϊσί: Εντοπίστηκε η σορός του (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ