Πολιτισμός

06 Μαΐου 2024 08:05 Τελευταία ενημέρωση : 06 Μαΐου 2024 20:42

Μονή της Χώρας: Ως τζαμί λειτουργεί από σήμερα το ιστορικό μοναστήρι

Διάβασέ μου το...

Πληροφορίες σε τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της βυζαντινής μονής ως ισλαμικού τεμένους.

Μονή της Χώρας: Ως τζαμί λειτουργεί από σήμερα το ιστορικό μοναστήρι
-

Σήμερα προγραμματίζεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένης της Μονής της Χώρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο συνεδριακό κέντρο του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνδεθεί απευθείας με τη Μονή της Χώρας.

Προηγούμενα δημοσιεύματα τοποθετούσαν χρονικά τα εγκαίνια για τη λειτουργία του ιστορικού βυζαντινού ναού με ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά περί την 23η Φεβρουαρίου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας τα διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τζαμί τον Μάιο.

Μονή της Χώρας - Κωνσταντινούπολη

ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τα έργα διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.

Μονή της Χώρας - Κωνσταντινούπολη

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο, έχουν καλυφθεί από τις τουρκικές Αρχές για την προσευχή.

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ γράφει σήμερα ότι τα βυζαντινά ψηφιδωτά μέσα στη Μονή έχουν καλυφθεί και στους τοίχους και στην οροφή για τις ανάγκες της μουσουλμανικής προσευχής. Ωστόσο γίνονται διευθετήσεις ώστε να επιτρέπεται και η είσοδος στους τουρίστες κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Επομένως ενδεχομένως να παραμένουν ανοιχτές κάποια ψηφιδωτά

Με τις “εργασίες αποκατάστασης” τα ψηφιδωτά στους τοίχους και στην οροφή καλύφθηκαν, ενώ καθορίστηκε η περιοχή που θα την επισκέπτονται οι τουρίστες με ξεναγό. Επιπλέον, πληροφορίες για τα έργα στο τζαμί, που οι Τούρκοι αποκαλούν Καριγέ Τζαμί, θα μπορούν να επεξηγηθούν σε πολλές γλώσσες.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

«Ο δικτάτορας Ερντογάν εκμεταλλευόμενος την απάθεια της κυβέρνησης, δεν διστάζει να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος και τον βυζαντινό ναό της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη! Πρόκειται για ένα παγκοσμίων διαστάσεων ανοσιούργημα, λίγα χρόνια μετά την βεβήλωση του ιδίου του Λίκνου της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία. Όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα! Εάν, λοιπόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμείνει στην απόφαση του να συναντηθεί με τον Ερντογάν (με κρυφή ατζέντα), έπειτα από αυτή την ιστορική πρόκληση, τότε από “ανίκανος”, καθίσταται “συνεργός”», αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Ο Πρόεδρος των Δημοκρατών, Ανδρέας Λοβέρδος, σε δήλωση του αναφέρει «Ο Ερντογάν επανέλαβε το ανοσιούργημα στην Αγιά Σοφιά με τη Μονή της Χώρας. Είναι χρόνια τώρα που με κάθε τρόπο φωνάζω και για την Αγιά Σοφιά και για τη Μονή της Χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αρκείται σε διαμαρτυρίες και να ξεχνά τις ευθύνες της έναντι της ιστορίας της. Ο Ερντογάν προσβάλλει έμπρακτα και βάναυσα κορυφαία μνημεία του καταλόγου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ποιο θα είναι το μέλλον των μοναδικών ψηφιδωτών της Μονής της Χώρας; Αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει ένα τέλος!  Το κόμμα των Δημοκρατών δεν λησμονεί. Η μοίρα αυτών των μνημείων αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο του κόμματός μας».


Ειδήσεις σήμερα:

Θήβα - Θάνατος μωρού: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα

Πέθανε ο Σέζαρ Λουίς Μενότι

Εορτολόγιο - 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ