Κόσμος

23 Απριλίου 2024 18:09

Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Διάβασέ μου το...

Τι αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία.

Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
-

Σε 86 σελίδες εκτείνεται το κείμενο της έκθεσης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία.

 Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Κ.Τσίτσα, στην εισαγωγή της έκθεσης αναφέρεται:

«Οι περιορισμοί στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης πριν από τις Προεδρικές και Κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ήταν μια σημαντική εξέλιξη κατά τη διάρκεια του έτους, κατά το οποίο επηρεάστηκε αρνητικά η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανέφεραν ότι οι πολίτες ήταν σε θέση να εξασκήσουν το δικαίωμά τους, να ψηφίσουν ελεύθερα μεταξύ γνήσιων πολιτικών εναλλακτικών, αλλά εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την μεροληψία των ΜΜΕ και τους περιορισμούς στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, οι οποίες διαμόρφωσαν άνισους όρους ανταγωνισμού και συνέβαλαν σε ένα μη δίκαιο πλεονέκτημα για τον κατέχοντα την εξουσία.

Τα σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα περιελάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για: Βίαιη εξαφάνιση. Βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία από την κυβέρνηση ή για λογαριασμό της κυβέρνησης. Αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση. Σοβαρά προβλήματα με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Διεθνή καταστολή κατά ατόμων σε άλλη χώρα. Σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της βίας και απειλών βίας κατά δημοσιογράφων. Αδικαιολόγητες συλλήψεις ή διώξεις δημοσιογράφων, λογοκρισίας ή επιβολής ή απειλής επιβολής της ποινικής νομοθεσίας περί συκοφαντικής δυσφήμισης για τον περιορισμό της έκφρασης. Σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία του διαδικτύου.

Ουσιαστική παρέμβαση στην ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικά περιοριστικών νόμων για την οργάνωση, τη χρηματοδότηση ή τη λειτουργία μη κυβερνητικών οργανώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή εντός της επικράτειας και στο δικαίωμα εξόδου από τη χώρα.

Επαναπροώθηση προσφύγων σε χώρα όπου θα αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή δίωξη, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών βλαβών, όπως απειλή για τη ζωή ή την ελευθερία ή άλλη κακομεταχείριση η οποία συνιστά ξεχωριστή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημαντικοί κυβερνητικοί περιορισμοί ή παρενόχληση εγχώριων και διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκτεταμένη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής βίας, της βίας στο χώρο εργασίας, του παιδικού, πρόωρου και αναγκαστικού γάμου, του ακρωτηριασμού/αποκοπής των γυναικείων γεννητικών οργάνων, της γυναικοκτονίας και άλλων τέτοιων μορφών βίας. Αδικήματα τα οποία περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών ομάδων όπως πρόσφυγες και κουρδικές μειονότητες, αλλά και αδικήματα τα οποία περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας με στόχο λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ, queer ή διαφυλικά άτομα.

Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για να εντοπίσει και να τιμωρήσει ορισμένους αξιωματούχους οι οποίοι μπορεί να έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης του  Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των θυγατρικών του συνεχίστηκαν και οδήγησαν σε τραυματισμό ή θάνατο μελών των δυνάμεων ασφαλείας, τρομοκρατών και πολιτών. Η κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες έρευνας ή δίωξης προσώπων για παράνομους ή ακούσιους θανάτους αμάχων οι οποίοι οφείλονταν στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

Το κείμενο της Έκθεσης για την Τουρκία είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)

Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ