Τεχνολογία - Επιστήμη

25 Ιανουαρίου 2024 15:40

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Ποια η ένταση, το επίκεντρο και το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης η οποία... ταρκούνησε τη γειτονική χώρα.

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία
-

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,21 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην επαρχία Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD).

Η δόνηση σημειώθηκε στις 15:04 ώρα Ελλάδος (16:04 τοπική ώρα) και είχε εστιακό βάθος 13,93 χλμ.

Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και έγινε αισθητός και στους γειτονικούς νομούς.

H Μαλάτια είχε πληγεί σοβαρά και υπέστη σοβαρές καταστροφές από τους δύο ισχυρούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023, των 7,7 και 7,6 βαθμών, με επίκεντρο τη γειτονική επαρχία Καχραμάνμαρας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές επαρχίες

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Η AFAD και όλες οι αρμόδιες ομάδες μας ξεκίνησαν εργασίες στην περιοχή. Προς το παρόν, δεν υπάρχει αρνητική κατάσταση. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Εύχομαι οι πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό να γίνουν σύντομα καλά. Ο Θεός να σώσει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές». 

Ο δήμαρχος του Battalgazi, Osman Guder, δήλωσε στο  NTV: «Όταν νιώσαμε τον σεισμό, είπαμε ότι ήταν σίγουρα ένας σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ. Αυτή τη στιγμή, οι συνεργάτες μας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με όλες τις γειτονιές μας». Ο δήμαρχος είπε ότι δεν έχει δηλωθεί καμία αρνητική κατάσταση μέχρι στιγμής.  Όπως σημείωσε, οι πολίτες στην περιοχή βγήκαν από τα σπίτια τους. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε επιφυλακή με τους συνεργάτες μας» ανέφερε προσθέτοντας ότι τα κτίρια που υπέστησαν σοβαρές και μέτριες ζημιές στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στο Battalgazi δεν χρησιμοποιήθηκαν. «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για κατεδαφισμένα σπίτια μέχρι στιγμής», είπε.

Ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca δήλωσε σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ομάδες δεν έλαβαν αρνητικές κλήσεις. Ο Koca ανέφερε ότι «2 ομάδες βρίσκονται σε υπηρεσία για να σπεύσουν στην περιοχή».

Καθηγητής Okan Tuysuz: Αυτός είναι ένας νέος σεισμός

Ο σεισμολόγος – γεωλόγος, καθηγητής Okan Tuysuz δήλωσε ότι αυτός ο σεισμός δεν ήταν μετασεισμός των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου. Ο Tuysuz είπε «Πρόκειται για ένα αδιάσπαστο ρήγμα μεταξύ του σεισμού 6,8 Ρίχτερ στην Ελαζίγ που ζήσαμε το 2020 και του σεισμού Kahramanmaras της 6ης Φεβρουαρίου. Έχει ασκηθεί πίεση σε αυτό το τμήμα του ρήγματος με αυτούς τους δύο σεισμούς».

Υπογραμμίζοντας ότι ένας τέτοιος σεισμός είναι ένας αναμενόμενος σεισμός, ο Tuysuz είπε «Μετασεισμοί είναι πιθανοί. Σεισμοί έως και 4,5 Ρίχτερ μπορεί να υπάρξουν»

Ειδήσεις σήμερα:

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη διαρρήκτης που απειλούσε να πέσει στο κενό (βίντεο)

Δολοφονία στο Μεσολόγγι - Τσούκαλης: ο Μπάμπης παγιδεύτηκε (βίντεο)

Δικαιοσύνη – Φλωρίδης: Οι αλλαγές μας θα φέρουν γρηγορότερες δίκες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ