Πολιτική

09 Αυγούστου 2023 07:22 Τελευταία ενημέρωση : 09 Αυγούστου 2023 20:00

Νέα Φιλαδέλφεια - Οικονόμου: Τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης

Διάβασέ μου το...

Ο Υπουργός μίλησε για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν. Τι απαντά στην αντιπολίτευση που τον καλεί να παραιτηθεί.

Νέα Φιλαδέλφεια - Οικονόμου: Τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης
-

Για τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης σχετικά με την κάθοδο των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τα σοβαρά επεισόδια που κατέληξαν στην δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, φιλάθλου της ΑΕΚ, έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».

Παράλληλα, απαντώντας στην αντιπολίτευση που τον καλεί να παραιτηθεί, σημείωσε ότι ο εύκολος δρόμος θα ήταβν της παραίτησης για να αποφύγει την κριτική, την πολιτική και την κομματική. «Δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να παραιτηθώ -αν και είμαι μόλις δέκα μέρες στη θέση μου- αν το ζήτημα είχε να κάνει με τον πολιτικό σχεδιασμό. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν, ή για να προβάλει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα και μην μπορούν να σταματήσουν κάπου» δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι και αναλαμβάνω την ευθύνη μου, για όσο καιρό ο Πρωθυπουργός με εμπιστεύεται σε αυτή τη θέση, έτσι ώστε να δουλέψουμε σκληρά με τους Αξιωματικούς, με τους Έλληνες αστυνομικούς για να αλλάξουμε όσα δεν δουλεύουν σωστά. Αυτή είναι η εντολή, άλλωστε, που έδωσε ο κόσμος στη Νέα Δημοκρατία, να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται, να αλλάξουμε ό,τι αλλάζεται, να κάνουμε μία Ελληνική Αστυνομία έτσι όπως πρέπει να είναι».

Ο Υπουργός μίλησε για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα και πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν, γεγονός που επέτρεψαν στους οπαδούς της κροατικής ομάδας να περάσουν το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Αθηνών-Κορίνθου και να βρεθούν εκεί που έγιναν τα επεισόδια, χωρίς να τους σταματήσει κανείς.

«Αυτό είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, και ήδη αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες», είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε ότι δεν θα μείνει θα μείνει στην απομάκρυνση επτά αξιωματικών, που έγινε άμεσα, καθώς ξεκίνησε ήδη η ΕΔΕ: «Απαντώ ξεκάθαρα -και στους καλοπροαίρετους και σε αυτούς που σπεύδουν να βγάζουν αποφάσεις, να ειρωνεύονται, να κουνούν εύκολα το δάχτυλο και να πηγαίνουν στο άλλο άκρο του απόλυτου μηδενισμού- πως ό,τι μας δείξει η έρευνα που διατάχθηκε και έχει ανατεθεί ήδη σε Ανώτατο Αξιωματικό, η έρευνα που ξεκινάει και το συντομότερο δυνατό θα ολοκληρωθεί, θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί, θέλω να το ξεκαθαρίσω απόλυτα», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Όπως είπε, «τα χτεσινά γεγονότα με τον τραγικό χαμό του συνανθρώπου μας, αναδεικνύουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά, φοβερά αντιφατικά, πρόσωπα της Ελληνικής Αστυνομίας. Eνώ στο κομμάτι των συλλήψεων υπήρξε επιχειρησιακή επάρκεια -συνελήφθησαν 98 άνθρωποι και άλλοι 7 στους Εύζωνες, των οποίων διερευνάται η σχέση τους με το περιστατικό, με υψηλή πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα, ανάμεσα σε αυτούς, που έχουν συλληφθεί, να είναι ο δολοφόνος του συμπολίτη μας- στον τομέα της πρόληψης, της αποτροπής, είχαμε μια τραγική αποτυχία».

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου επεσήμανε:

«Να θυμίσω ότι οι δολοφόνοι του 'Αλκη Καμπανού είναι στη φυλακή. Ρέπουμε στην υπερβολή, το μηδενισμό, την καταγγελία και ακυρώνουμε τη σπουδαία προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια σειρά από πράγματα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Έχουμε 98 συλληφθέντες, ενδεχομένως και κάποιους ακόμη, στοιχεία τα οποία θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε, προκειμένου να βρούμε τον δράστη αυτής της αποτρόπαιης αυτής δολοφονίας».

Καλπάκης: Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Οικονόμου θα είχε ήδη παραιτηθεί μετά το φιάσκο 

«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Οικονόμου θα αποτελούσε ήδη παρελθόν, θα είχε ήδη παραιτηθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1.

«Κατ' αρχάς απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Μιχάλη. Έχουμε ένα τραγικό γεγονός που μας έχει συγκλονίσει όλους», σημείωσε.

«Οι ευθύνες για αυτό το πρωτοφανές φιάσκο είναι τεράστιες. Μιλάμε για ασύλληπτη ανικανότητα. Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών το επιτείνει η στάση του κ. Οικονόμου, όταν λέει ότι δεν φέρει καμία πολιτική ευθύνη για το γεγονός αυτό», δήλωσε ο Στέργιος Καλπάκης.

«Έχουμε περίπου 200 σεσημασμένους νεοναζί χούλιγκαν, με ιστορικό στη βία, να εισέρχονται στη χώρα, να διασχίζουν με κονβόι τη μισή Ελλάδα, να φτάνουν στην Αθήνα, να μπαίνουν στον Ηλεκτρικό, να φτάνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, να σκορπούν τον τρόμο και να δολοφονούν ένα νέο άνθρωπο. Και όλα αυτά ανενόχλητοι!», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κι ενώ υπήρχε η απαγόρευση της UEFA για την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών, ενώ υπάρχουν από χθες όλες οι αποκαλύψεις για το έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης για την αθλητική βία από τις 6 Αυγούστου, ακόμη και για το πού θα έμεναν οι χούλιγκαν, το έγγραφο από την αστυνομία του Μαυροβουνίου, ακόμη και για τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Η ΣΤΑΣΥ είπε ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία για την παρουσία χούλιγκαν με καδρόνια και full face στη Γραμμή 1 στον Ηλεκτρικό».

«Υπάρχουν και επιχειρησιακές ευθύνες και πολιτικές ευθύνες. Πολιτικός προϊστάμενος είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο «ο κ. Οικονόμου να βγαίνει σε συνέντευξη χθες το βράδυ και να δηλώνει ότι δεν περνούσε από το χέρι του τίποτα». «Δεν μπορεί να το λέει αυτό, όταν ήδη από την κλήρωση ακόμα διαβάζαμε στα sites για τον κίνδυνο επεισοδίων και η UEFA απαγόρεψε την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών», σημείωσε και συνέχισε: «Κι όλα αυτά μάλιστα όταν η κυβέρνηση της ΝΔ εκλέχθηκε και το 2019 και επανεξελέγη πριν ενάμιση μήνα, έχοντας ως σημαία την ασφάλεια και το επιτελικό κράτος». «Δίπλα στην αδράνεια και την ανικανότητα, η στάση του υπουργού και της κυβέρνησης επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Μποφόρ, πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές την Τετάρτη

Νέα Φιλαδέλφεια - Οικονόμου: Τραγική αποτυχία στον τομέα της πρόληψης

Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 174 σημεία


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ