Πολιτισμός

07 Ιουνίου 2023 16:42 Τελευταία ενημέρωση : 07 Ιουνίου 2023 19:51

Πέθανε ο Θανάσης Σπυρόπουλος

Διάβασέ μου το...

Έφυγε από την ζωή ο διάσημος καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος.

Πέθανε ο Θανάσης Σπυρόπουλος
-


Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος σε ηλικία 92 ετών.

Να σημειώσουμε ότι την τέχνη του ακολούθησε και ο γιος του Κώστας, ενώ μαζί λειτουργούσαν το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη – Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλου.

Από που πήρε τα πρώτα ερεθίσματα

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είδε για πρώτη φορά Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του και από εκεί πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα για να γίνει καραγκιοζοπαίχτης.

«Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός» ήταν αυτά που τον έκαναν αρχικά βοηθό – μαθητή του τοπικού καραγκιοζοπαίκτη Βασίλη Φιλντισάκου από την ηλικία των 15 ετών.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ήτα επί 16 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.

Ο ίδιο ήταν και συλλέκτης του Θεάτρου Σκιών με μεγάλη συλλογή από φιγούρες και σκηνικά από όλους τους καραγκιοζοπαίχτες (Φρίξο Γαζεπίδη, Βασίλη Ανδρικόπουλο (Βασίλαρος), Αβραάμ Αντωνάκο κ.ά.).

θανάσης Σπυρόπουλος - καραγκιοζοπαίχτης

Πολλές παραστάσεις στο εξωτερικό

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είχε δώσει παραστάσεις στο εξωτερικό και για δέκα συνεχόμενα χρόνια έπαιζε στην τότε ΕΡΤ2 τις ιστορίες του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του «Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη».

Κυκλοφόρησε έξι βιβλία για το θέατρο σκιών:

  • Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Φιγούρες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
  • Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Σκηνικά του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
  • 12+1:Τα παραμύθια της Θεσσαλίας (εικονογράφηση) (Εκδόσεις Καστανιώτη)
  • Ρεμπέτικες ιστορίες (Εκδόσεις Συλλέκτης)
  • Ο Καραγκιόζης Προξενητής συλλεκτικό βιβλίο (Εκδόσεις Αντήνωρ)
  • Ιστορίες με τον Καραγκιόζη – Οκτώ κωμωδίες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Τοπάλη)

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος έδινε παραστάσεις σε δύο ιδιόκτητα θέατρα, το Σπυροπούλειο στους Αγίους Αναργύρους και το παραδοσιακό του θέατρο σκιών στο Γαλάτσι.

Συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού πολιτισμού Γ. Κουμεντάκη 

«Aποχαιρετούμε τον Θανάση Σπυρόπουλο με εκτίμηση στην προσφορά του σε ένα καλλιτεχνικό είδος, ιδιαίτερα σημαντικό για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, το οποίο επηρέασε πολλούς άλλους καλλιτέχνες και υπήρξε πάντοτε συνυφασμένο με τη χαρά και το γέλιο» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης πληροφορούμενος την απώλεια του Θανάση Σπυρόπουλου.

«Από τα 15 του χρόνια μέχρι και λίγο πριν το τέλος, ο Θανάσης Σπυρόπουλος αγάπησε και υπηρέτησε το Θέατρο Σκιών, διατήρησε την παράδοση αυτού του ξεχωριστού θεατρικού είδους και το εμπλούτισε με δικούς του χαρακτήρες, έργα, φιγούρες και με τα θέατρα που δημιούργησε» αναφέρει στο μήνυμα του ο Γιώργος Κουμεντάκης. «Η προσφορά του στο λαϊκό θεατρικό δρώμενο, το οποίο αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπήρξε πολύτιμη, τόσο με την καλλιτεχνική του παρουσία πίσω από το πανί, με τις τηλεοπτικές του εκπομπές, με τις οποίες πλησίασε ένα ευρύτερο κοινό, καθώς και με το έργο του επί 16 χρόνια, ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών. Τον αποχαιρετούμε με εκτίμηση στην προσφορά του σε ένα καλλιτεχνικό είδος, ιδιαίτερα σημαντικό για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, το οποίο επηρέασε πολλούς άλλους καλλιτέχνες και υπήρξε πάντοτε συνυφασμένο με τη χαρά και το γέλιο» καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού, εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Μάκρη - Θάνατος εγκύου: ΕΔΕ για το ΕΚΑΒ και πολιτικές αντιδράσεις

Έβρος: Επέστρεψαν στην Τουρκία οι μετανάστες που ήταν στη νησίδα

Πατήσια: Ηλικιωμένη πουλούσε ναρκωτικά έξω από σχολεία (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ