Πολιτική

01 Ιουνίου 2023 13:34

Μπελέρης - Αλβανία: Προφυλακισμένος παραμένει ο δήμαρχος Χειμάρρας

Διάβασέ μου το...

Η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου για την προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας.

Μπελέρης - Αλβανία: Προφυλακισμένος παραμένει ο δήμαρχος Χειμάρρας
-

Του Χρήστου Μαζανίτη

Παρατείνεται η προφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, σύμφωνα με την απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου, που εκδόθηκε πριν λίγα λεπτά ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελής Κοκαβέσης αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η δίκη ξεκίνησε στις 11 το πρωί μετά την έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων επί της απόφασης του Ειδικού Εισαγγελέα Τιράνων για παράταση της προφυλάκισης.

Στις 10.30 το πρωί ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών κρατών- μελών ΝΑΤΟ στο Όσλο, μεταξύ του Βασίλη Κασκαρέλη και της Olta Xhacka. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έθεσε στην αλβανίδα ομόλογό του ζήτημα της αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χείμαρρας Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση.

Υπενθυμίζεται ότι αν δεν απελευθερωθεί ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας μέχρι τις 5 Αυγούστου και να ορκιστεί τότε εκπίπτει του αξιώματος και θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές. Ο Μπελέρης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε στην καρδιά ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Παντελής Κοκαβέσης , νοσηλευέται από την πρώτη στιγμή φρουρούμενος στο νοσοκομείο Μητέρα Τερέζα των Τιράνων με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τώρα, με την απόφαση για την παράταση της προφυλάκισης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε σκληρές κυρώσεις απέναντι στην αλβανική κυβέρνηση, αφού θεωρείται ότι παραβιάζονται θεμελειώδεις αρχές των ανρθωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνάντηση Τσίπρα με τον γιό του Μπελέρη και εκπροσώπους της Ομογένειας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Γιώργο Τζομάκα, Αντιπρόεδρο της Ομόνοιας, Θοδωρή Γκούμα, Πρόεδρο Ένωσης Χειμαρριωτών και τον Πέτρο Μπελέρη, γιο του Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, σε σχέση με τη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει η απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη προσθέτοντας ότι η σύλληψή του, δύο μέρες πριν τις εκλογές και η συνεχιζόμενη κράτησή του χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε τη σημασία που έχει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας όπως κατοχυρώθηκαν στα Συμπεράσματα της ΕΕ στις 18/6/2019. Από πλευράς της η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σταθερή, διαχρονική στήριξη στα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Γιώργος Τρίχας, συντονιστής του Δικτύου Βορειοηπειρωτών μελών και φίλων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αλέξης Τσίπρας - αντιπροσωπεία Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας - απελευθέρωση - Φρέντι Μπελέρη

Αλέξης Τσίπρας - αντιπροσωπεία Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας - απελευθέρωση - Φρέντι Μπελέρη

Αλέξης Τσίπρας - αντιπροσωπεία Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας - απελευθέρωση - Φρέντι Μπελέρη

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεργία - ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,2% τον Απρίλιο

Ηράκλειο: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο αγνοούμενων

Αλέξης Γεωργούλης - Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η άρσης της ασυλίας του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ