Κόσμος

22 Μαΐου 2023 16:57 Τελευταία ενημέρωση : 22 Μαΐου 2023 17:10

Εκλογές - Διεθνή ΜΜΕ: Πώς σχολιάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης

Διάβασέ μου το...

Κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν οι εκλογές στην Ελλάδα. Τι γράφουν BBC, Guardian, Reuters και Anadolu. Οι εκτιμήσεις πολιτικού αναλυτή στο AP.

Εκλογές - Διεθνή ΜΜΕ: Πώς σχολιάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης
-


Κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, με τα περισσότερα από αυτά να επισημαίνουν ότι η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες, παρά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά.

Το βρετανικό BBC γράφει ότι «για μια χούφτα έδρες» η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Ο κεντροαριστερός αντίπαλος (σ.σ. του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη), Αλέξης Τσίπρας τον συνεχάρη, καθώς το κόμμα του οδεύει προς ένα κακό αποτέλεσμα, με ποσοστό μόλις 20%. Παρά τη μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς, ενδέχεται να επιλέξει να πάει σε δεύτερες εκλογές αντί να επιδιώξει μια (κυβέρνηση) συνασπισμού». Το δίκτυο αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, ενώ επισημαίνει ότι νικητής των εκλογών αναδεικνύεται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 12%.

Η επίσης βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει ότι «οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έβγαλαν νικητή, μολονότι το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε το 41% των ψήφων με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψηφοδελτίων». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαφορά των 20 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τον Σύριζα, είναι κάτι που «παρατηρείται σπάνια» μετά την πτώση της χούντας, το 1974, ενώ σημειώνει επίσης ότι ακόμη και στην Κρήτη, το «προπύργιο των Σοσιαλιστών», η Νέα Δημοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά». Φιλοξενεί εξάλλου τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε για το μέλλον, ψήφισε για τις μελλοντικές γενιές».

Η Times εκτιμά ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις και τις ξένες επενδύσεις που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα από πονοκέφαλος της Ευρώπης έχει γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ. Παράλληλα σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει τα εύσημα της Δύσης για τις προσπάθειες που έκανε να κατευνάσει τις εντάσεις και να «αποφύγει τον πόλεμο» με την Τουρκία.

H Financial Times εκτιμούν πως το αποτέλεσμα δυνητικά απειλεί την πολιτική καριέρα του κ. Τσίπρα ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τους «ριψοκίνδυνους» χειρισμούς για την συμμετοχή της Ελλάδος στο ευρώ.

H Daily Telegraph χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «εκπληκτικό μπουστάρισμα» για τον κ. Μητσοτάκη και «καταστροφή» για τον κ. Τσίπρα.

Το περιοδικό Economist αναλύοντας την δημογραφική εικόνα των ψηφοφόρων σημειώνοντας πως ο Σύριζα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους πάνω από τους 400.000 νέους ψηφοφόρους ηλικίας μεταξύ 16 και 21 ετών, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των δημοσκόπων. Ενώ η ΝΔ που παραδοσιακά έχει σαφή απήχηση στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους εξακολουθεί να έχει την ισχυρή τους στήριξη.

Το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), σε μια από τις πρώτες ανταποκρίσεις του, μετέδωσε το έξιτ πολ, σημειώνοντας ότι «παρά το ισχυρό προβάδισμά της, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της χώρας». «Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι κάτι σπάνιο και συχνά αποτυχημένο στην Ελλάδα. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εντός 10 ημερών, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο», προσθέτει το πρακτορείο.

Η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς μια «συντριπτική νίκη», γράφει το Reuters, βασιζόμενο στα πρώτα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα, λέει το πρακτορείο, δίνει μια ώθηση στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μολονότι σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation, γράφουν επίσης, επικαλούμενες τα μερικά αποτελέσματα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και το κόμμα του προηγείται με διαφορά, μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, επειδή δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε το exit poll, τα αποτελέσματα αλλά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «πολιτικό σεισμό» και το γεγονός ότι οι πολίτες έδωσαν την εντολή στη ΝΔ να κυβερνήσει αυτοδύναμη.

«Οι κυβερνώντες συντηρητικοί προηγούνται στις εκλογές, αλλά είναι πιθανές δεύτερες εκλογές», τιτλοφορεί εξάλλου το θέμα του το Politico, βασιζόμενο στα πρώτα έξιτ πολ.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, επικαλούμενο τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα, ενώ φιλοξενεί και εκτενές φωτορεπορτάζ από την ημέρα των εκλογών.

Για «ξεκάθαρη νίκη» του Κυρ. Μητσοτάκη στις εκλογές κάνει λόγο η ισπανική El Pais, επισημαίνοντας και αυτή το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Associated Press: Εκτιμήσεις πολιτικού αναλυτή για το εκλογικό αποτέλεσμα και το μετεκλογικό τοπίο

To Associated Press σε άρθρο του για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αναφέρει: "Ο κεντροδεξιός Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας καταφέρει τη βαρύτερη ήττα εδώ και μισόν αιώνα στην αντιπολίτευση, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει δεύτερες εθνικές εκλογές εντός εβδομάδων για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται ώστε να κυβερνήσει μόνος.

Με καταμετρημένο το 99,70% των ψήφων, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη κέρδισε το 40,79% — διπλάσιο από το 20,07% της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ — κυριαρχώντας σε 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο με 11,46%, ενώ η συμμετοχή ήταν 61%.

Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρόσφερε επίσημα τη Δευτέρα στον Μητσοτάκη την εντολή να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τηλεοπτικής συνομιλίας, o Π/Θ της είπε ότι θα την επιστρέψει εντός ωρών, καθώς δεν φαινόταν καμία προοπτική επιτυχίας. Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν ήδη στις 25 Ιουνίου. Το περιθώριο νίκης της ΝΔ ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των δημοσκόπων και ήταν το μεγαλύτερο από το 1974, όταν διεξήχθησαν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Ελλάδα μετά την πτώση της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Προεδρικό Μέγαρο

Οι αγορές καλωσόρισαν αυτό που φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας που προβλημάτισε τη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την οικονομική κρίση του 2009, με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο άνω του 7% στο άνοιγμα της Δευτέρας και τα ελληνικά ομόλογα επίσης να αυξάνονται. Αλλά το εφάπαξ σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης που ισχύει την Κυριακή σημαίνει ότι η ΝΔ κερδίζει μόνο 146 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου, πέντε λιγότερες από μία κυβερνητική πλειοψηφία. Οι νέες εκλογές, που αναμένονται το αργότερο στις 2 Ιουλίου, θα διεξαχθούν με το προηγούμενο σύστημα που δίνει στο πρώτο κόμμα μπόνους έως και 50 εδρών. Αυτό θα εξασφάλιζε στον Μητσοτάκη μια άνετη πλειοψηφία για μια δεύτερη θητεία στην εξουσία, εάν ισχύει το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ο 55χρονος Πρωθυπουργός είπε στην Πρόεδρο Σακελλαροπούλου τη Δευτέρα ότι δεν βλέπει «ουσιαστικά κανέναν τρόπο για το σημερινό κοινοβούλιο να σχηματίσει κυβέρνηση», ξεπερνώντας το «εμπόδιο» του εκλογικού συστήματος.

«Γι’ αυτό θα σας επιστρέψω την εντολή σήμερα το απόγευμα, ώστε να κατευθυνθούμε σε νέες εκλογές», εάν τα άλλα κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν συμφωνία συνασπισμού, «το συντομότερο δυνατό, ίσως και στις 25 Ιουνίου», είπε ο Μητσοτάκης. «Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με τετραετή θητεία και μόλις αυτό διευθετηθεί τόσο το καλύτερο». Ο Μητσοτάκης είχε από καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα αναζητούσε εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο αναλυτής Wolfango Piccoli, ο οποίος παρακολουθεί την ελληνική πολιτική για χρόνια, είπε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομία και στην πολιτική σταθερότητα έναντι όλων των άλλων κριτηρίων.

«Η συντριπτική επίδοση της ΝΔ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θετικό ιστορικό της στο οικονομικό μέτωπο των τελευταίων τεσσάρων ετών», δήλωσε στο AP ο ανώτερος αναλυτής πολιτικού κινδύνου της Teneo. «Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ένα συνεκτικό και αξιόπιστο οικονομικό σχέδιο βοήθησε επίσης τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τη ΝΔ του». «Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να απομακρυνθεί από την τοξική λαϊκιστική πολιτική που προέκυψε κατά τη διάρκεια» της οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε.

Όταν ο Μητσοτάκης παραδώσει την εντολή, αυτή θα περάσει στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη — κανένας από τους δύο δεν έχει ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας. Ο καθένας θα έχει το πολύ τρεις ημέρες για να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό. Μόλις εξαντληθούν όλες οι επιλογές, ένας ανώτερος δικαστής θα διοριστεί προσωρινός πρωθυπουργός και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Ο Μητσοτάκης, πρώην τραπεζικό στέλεχος με σπουδές στο Χάρβαρντ, ήρθε στην εξουσία το 2019 με μια υπόσχεση για μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στις επιχειρήσεις και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις φορολογικές περικοπές, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να ενισχύσει την απασχόληση της μεσαίας τάξης. Η νίκη του αναμένεται ευρέως να δώσει ώθηση στην αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, την οποία έχασε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αυτό θα ενίσχυε έντονα την ικανότητα της χώρας να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, διευρύνοντας την απήχηση των ομολόγων της στους επενδυτές.

Στον Μητσοτάκη πιστώθηκε η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και των δύο κρίσεων με τη γειτονική Τουρκία, η υψηλή ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης 2009-2018, αλλά η θητεία του αμαυρώθηκε από ένα σκάνδαλο υποκλοπών και μία σιδηροδρομική καταστροφή. Ο 48χρονος Τσίπρας τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη το βράδυ της Κυριακής για να τον συγχαρεί. «Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον Σύριζα», είπε στις αρχικές δηλώσεις του. «Οι αγώνες έχουν νικητές και ηττημένους». Ο Σύριζα κέρδισε 71 έδρες στη Βουλή. Ο Τσίπρας, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός από το 2015 έως το 2019 — καβαλώντας ένα κύμα κατά του κατεστημένου εν μέσω οικονομικής κρίσης — είπε ότι θα συνέλθουν τα κομματικά όργανα, για να εξετάσουν τα αποτελέσματα και πώς προέκυψαν. «Ωστόσο, ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει», είπε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται για να μπορέσουμε να δώσουμε την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Αλέξης Τσίπρας - Εκλογές 2023

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Τσίπρας μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ από "πολιτικό τσιράκι" στον κύριο αριστερό πολιτικό πόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν κέρδισε το αξίωμα του Πρωθυπουργού δεσμευόμενος να αντιστρέψει τις περικοπές που υπαγορεύτηκαν από τους διεθνείς πιστωτές. Αντίθετα, γρήγορα αναγκάστηκε να επιβάλει περαιτέρω οικονομικό πόνο σε αντάλλαγμα για ένα νέο δάνειο διάσωσης. Τώρα, το πολιτικό του μέλλον είναι ασαφές, ιδιαίτερα εάν οι επικείμενες εκλογές επιβεβαιώσουν την τάση που διαμορφώθηκε την Κυριακή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την εμφάνισή του το 2019.

Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκης, ωστόσο, είναι δυναμικός, βλέποντας το κόμμα του να ανακτά μέρος του εδάφους που έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση - πριν από την οποία κυριαρχούσε παραδοσιακά στην Κεντροαριστερά της Ελλάδας. Ο αναλυτής Piccoli είπε ότι το «καταστροφικό πλήγμα» που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και η αποτυχία των μικρότερων αριστερών κομμάτων να εισέλθουν στο κοινοβούλιο «υποδηλώνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι αποφασισμένοι να κοιτάξουν μπροστά και να αφήσουν πίσω τους οδυνηρές πρόσφατες αναμνήσεις της οικονομικής κρίσης». «Μένει να δούμε εάν το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο για την πρόκληση της ανάκτησης ενός κεντρικού ρόλου στην αριστερή πλευρά του φάσματος στην ελληνική πολιτική τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί», είπε". 

Ειδήσεις σήμερα:

Γκύζη: Ανατροπή με τη νεκρή γυναίκα

Τροχαίο με νεκρούς στη Λεωφόρο Αθηνών

Εκλογές 2023: Οι 300 της νέας Βουλής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ