Οικονομία

18 Μαΐου 2023 11:58 Τελευταία ενημέρωση : 18 Μαΐου 2023 20:36

Εισφορές - Ελεύθεροι επαγγελματίες: “Πυρ ομαδόν” στον Κατρούγκαλο από την αγορά

Διάβασέ μου το...

Οι αναφορές του πρώην Υπ. Εργασίας “άναψαν φωτιές” σε εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών που μιλούν για “κόκκινες γραμμές” που αφορούν την επιβίωση τους.

Εισφορές - Ελεύθεροι επαγγελματίες: “Πυρ ομαδόν” στον Κατρούγκαλο από την αγορά
-

Νέα ένταση στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και αγωνία στην αγορά και στους ελευθέρους επαγγελματίες πυροδότησαν αναφορές του Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με την επαναφορά των διατάξεων του νόμου που φέρει το όνομα του, σε ότι έχει να κάνει με τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελευθέρων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους.

Για το θέμα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Άκης Σκέρτσος, ενώ η Πόπη Τσαπανίδου ανταπέδωσε τα πυρά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε διευκρινίσεις, που φαίνεται πάντως ότι δεν καθησύχασαν τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς.

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

«Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή». Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε από την πλευρά του:

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% - των εισφορών επί των εσόδων. Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά. Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων. Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

Χέρια - λεφτά - χρήματα

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός, η πλήρης δήλωση του οποίου έχει ως εξής:

«Ο ”νόμος Κατρούγκαλου”, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών- επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

H Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημειώνει σε δηλώσεις της ό,τι «Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς. Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας. Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση. Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας υπογραμμίζει ότι «Το ενδεχόμενο επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων στο 20% του εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης τους, αποτελεί επαναφορά στο πρόσφατο παρελθόν, βαρύτατων υποχρεώσεων για τους ιδίους και την επαγγελματική δραστηριότητά τους. Βασική αρχή των ασφαλιστικών συστημάτων συνιστά η με οποιονδήποτε τρόπο σύνδεση του επιπέδου της τελικής σύνταξης με τις καταβληθείσες εισφορές. Η αρχή αυτή καταφανώς παραβιάζεται όταν οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το εισόδημα ως ποσοστό αυτού, ενώ η τελική σύνταξη που αποδίδεται στο δικαιούχο αποσυνδέεται μερικώς ή πλήρως από τα πραγματοποιθέντα εισοδήματα στον ενεργό βίο του. Η πράξη αυτή συνιστά, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογία που καλύπτεται με ανάλογο μανδύα. “Για την Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδος είναι προφανές ότι τυχόν επαναφορά τέτοιου τύπου «μεταρρυθμίσεων» του ασφαλιστικού μας συστήματος μόνο καταστροφική μπορεί να είναι  για τους ελεύθερους επαγγελματίες και – ταυτόχρονα - θα αποτελέσει ένα πλήγμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας σοβαρά αντικίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης. Συμπλήρωσε τέλος ότι “διερωτάται εύλογα κανείς ποιοι τελικά και αν τελικά θα ωφεληθούν από μια τέτοια ενέργεια, που σίγουρα θα δυσχεράνει τη δραστηριότητα των αυτοαπασχολουμένων και ειδικότερα των μικρών επιχειρήσεων”».

ΕΦΚΑ - Εισφορές

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την πλευρά του αναφέρει: «Με μεγάλη έκπληξη, τις τελευταίες ώρες, ακούσαμε δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου σε τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές θα επανέλθει το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Να θυμίσουμε ότι ο η προηγούμενη κυβέρνηση, με εμπνευστή τον κ. Κατρούγκαλο, εφάρμοσε ένα από τα πιο άδικα και φορομπηχτικά συστήματα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, συνδέοντας την καταβολή των μηνιαίων εισφορών με το εισόδημα του κάθε επαγγελματία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισφορές πολλών ελευθέρων επαγγελματιών και ειδικά συναδέλφων ιατρών να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη μέχρι και 1.500,00 ευρώ χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στην σύνταξη αλλά και ούτε στην περίθαλψη.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης δήλωσε τα εξής:  «Οι ελευθεροεπαγγελματιες θελουν στήριξη και όχι περαιτέρω επιβάρυνση, ειδικά οι γιατροι που με αυταπάρνηση, στήριξαν το ΕΣΥ,κατα τη διάρκεια της πανδημίας. Ο συγκεκριμένος νόμος είχε οδηγήσει σε απόγνωση πληθώρα ελεύθεροεπαγγελματιών που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές. Είμαστε δίπλα στην ομάδα αυτή της κοινωνίας και δεν θα επιτρέψουμε καταστροφικά πισωγυρίσματα

Ο Ι.Σ.Α. εκείνη την περίοδο πρωτοστάτησε μαζί και με άλλους επιστημονικούς συλλόγους ούτως ώστε να καταργηθεί το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο τελικά έγινε αργότερα με υπουργό τον κ. Βρούτση. Πάγια θέση του Ι.Σ.Α. την  οποία έχει εκφράσει πολλές φορές ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης είναι ότι για να μπορέσει η χώρα να έχει σωστές βάσεις πρέπει να υπάρχει ένα δίκαιο αλλά και σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο. Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι όντως προσωπικές απόψεις του κου Κατρούγκαλου, πρώην Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θα τολμήσουν να επαναφέρουν αυτό το άδικο και φοροληστρικό σύστημα υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών. Ο Ι.Σ.Α. είναι μπροστάρης σε κάθε αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών του και δε θα δεχτεί κανένα εμπαιγμό και κανένα πισωγύρισμα.»

 Σε ανακοίνωσή τους οι Πρόεδροι των Υγειονομικών Συλλόγων αναφέρουν: «Σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην Υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε ότι προτίθεται να επαναφέρει το μέτρο της σύνδεσης των εισφορών με το εισόδημα και της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες . Με βάση αυτή τη τοποθέτησή του έχουμε  να δηλώσουμε τα εξής : Παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα της λανθασμένης αυτής πολιτικής στο συνταξιοδοτικό του κ. Κατρούγκαλου , ο ίδιος τρία μόλις 24ωρα πριν την εκλογική διαδικασία, αποκαλύπτει  τις πολιτικές προθέσεις του χώρου που εκπροσωπεί όσον αφορά στην εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και των ελευθέρων επαγγελματιών. Δεν ξεχνάμε την 12η Μαΐου 2016,  ημερομηνία ψήφισης του «νόμου Κατρούγκαλου» και ορόσημο της εγκληματικής καταστροφής  όλων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων που είχε σαν αποτέλεσμα πέραν των άλλων και την μείωση των νέων συντάξεων κατά 40%. Δεν ξεχνάμε επίσης ούτε τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων , την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών , την επιβολή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς , ούτε την κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων. Οι «διαψεύσεις» και τα ψελλίσματα του κ. Κατρούγκαλου περί προσωπικών απόψεων ούτε μας πείθουν ούτε μας καθησυχάζουν. Οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αντέχουν εκ νέου «φωστήρες» και «σωτήρες»   από όπου και αν προέρχονται»

Μαίνεται και η πολιτική κόντρα

Εν τω μεταξύ, το νήμα της πολιτικής αντιπαράθεσης έπιασε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, δηλώνοντας:

«Σε χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος το είπε ξεκάθαρα: εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν κάθε χρόνο το 20% του ετήσιου εισοδήματός τους ως εισφορά στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή θα επαναφέρουν όλες εκείνες τις διατάξεις που διέλυσαν σκόπιμα τόσο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όσο και τη μεσαία τάξη και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εφαρμόζοντας όσα υποσχεθήκαμε στους πολίτες το 2019, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι την ασφαλιστική τους κατηγορία και, αντίστοιχα, τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Με τον τρόπο αυτόν, οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν τις εισφορές τους να μειώνονται κατά ποσοστό άνω του 35%. Αποδεικνύεται ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, θα κάνει ξανά επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης. Είναι, άλλωστε, ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία αποδεδειγμένα διαθέτει τεχνογνωσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όμως, οι πολίτες πλέον ξέρουν, την Κυριακή με την ψήφο τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιλέξουν να συνεχίσουμε σταθερά και τολμηρά, μπροστά».

Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου αναφέρει

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή λέγοντας ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμά μας. Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση. Η μεσαία τάξη ξέρει κ. Μητσοτάκη. Άλλα τέσσερα χρόνια ΝΔ, σημαίνουν άλλα τέσσερα χρόνια φορολεηλασία, κουπόνια και πλειστηριασμοί. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ανάσα στη μεσαία τάξη».

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση του, «Οι δηλώσεις του “ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου” που η νομοθεσία του αποτέλεσε το “κερασάκι στην τούρτα” διαδοχικών αντιασφαλιστικών νόμων, αποτελούν πρόκληση για κάθε σημερινό και αυριανό συνταξιούχο. Πρόκληση αποτελεί και η στάση της ΝΔ, που εφαρμόζει τις βασικές διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου τις οποίες υποσχόταν ότι θα καταργήσει. Αποτελεί μια κραυγαλέα απόδειξη αυτού που υποστηρίζει το ΚΚΕ ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Όλες οι κυβερνήσεις αποδείχθηκαν συνεταιράκια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης: τσάκισαν τις συντάξεις οδηγώντας ακόμα και σε μειώσεις 30-40%, εξανέμισαν την προβλεπόμενη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, νομιμοποίησαν την κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων.

Η άμεση απαίτηση όλων των επαγγελματιών, όλων των συνταξιούχων είναι να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να δοθούν εδώ και τώρα γενναίες αυξήσεις, για αξιοπρεπείς συντάξεις. Αυτό το αίτημα στηρίζει σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ. Οι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη: ούτε αυξήσεις στις εισφορές χωρίς αντίκρισμα, ούτε τις σημερινές συντάξεις πείνας Το Κομμουνιστικό Κόμμα από την πρώτη στιγμή στήριξε τους αγώνες των επαγγελματιών και των συνταξιούχων και κατέθεσε επανειλημμένα τις προτάσεις του διεκδικώντας:

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αυξήσεις στις συντάξεις, με βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης και αύξηση των δαπανών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών εδώ και τώρα.
  • Κατάργηση του ποσού της εισφοράς για την υγεία. Το σύνολο των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια να αποδίδεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023».

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Συγκλονίζει ο πατέρας της Φραντζέσκας - Ερμηνεύει το τραγούδι της (βίντεο)

Εκλογές - Δρυμιώτης: εφικτή η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες (βίντεο)

Μύκονος: Κατεδάφιση αυθαίρετου για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ