Πολιτισμός

02 Μαΐου 2023 22:47 Τελευταία ενημέρωση : 02 Μαΐου 2023 23:15

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αυστρία επιστρέφει δύο μεγάλα θραύσματα στην Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά εξαιρετικά συμβολικών χειρονομιών. Τι ανέφερε σε δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας.

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αυστρία επιστρέφει δύο μεγάλα θραύσματα στην Ελλάδα
-

Του Ισαάκ Καριπίδη

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Αυστρία για την επιστροφή δύο μαρμάρινων θραυσμάτων του Παρθενώνα που βρίσκονται σε μουσείο της Βιέννης. 

Πρόκειται για δύο θραύσματα από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα. Το ένα είναι 25 εκατοστών και το άλλο 65. Πρόκειται για σχετικά μεγάλα θραύσματα από τον Παρθενώνα, πέρα όμως από αυτό οι συζητήσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν θετικά στο πάγιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών.

Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η φόρμουλα της επιστροφής, ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για αμοιβαίο δανεισμό μεταξύ των δύο μουσείων. Σε συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομολογό του εξέφρασαν και οι δύο την ικανοποίησή τους.

Σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδiας επισήμανε πως πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών.

Να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση της Σικελίας πέρυσι αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος φέτος έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα οπότε αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά επιστροφή τμημάτων του Παρθενώνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Αναστέλλονται οι δίκες και οι πλειστηριασμοί

Μητσοτάκης: Θέλουμε να φέρουμε μια επανάσταση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ