Τεχνολογία - Επιστήμη

13 Απριλίου 2023 10:50 Τελευταία ενημέρωση : 14 Απριλίου 2023 08:08

Κορονοϊός - “Αρκτούρος”: Η νέα υποπαραλλαγή και τα συμπτώματα στα παιδιά

Διάβασέ μου το...

Σε έξαρση η νέα υποπαραλλαγή στην Ινδία, έφτασε και στην Βρετανία. Τα συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά. Τι υποστηρίζουν επιστήμονες.

Κορονοϊός - “Αρκτούρος”: Η νέα υποπαραλλαγή και τα συμπτώματα στα παιδιά
-


Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ινδία βρίσκεται ήδη στη Βρετανία. Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών εντόπισαν για πρώτη φορά τον “Αρκτούρο” τον περασμένο μήνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί σχεδόν 50 κρούσματα, αναφέρει η MailOnline.

Ήδη, τα νοσοκομεία της Ινδίας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, με την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ορισμένα κρατίδια για να περιοριστούν τα εκρηκτικά ποσοστά μόλυνσης που έχουν εκτοξευθεί κατά 13 φορές τον τελευταίο μήνα.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι η παραλλαγή – που επιστημονικά ονομάζεται XBB.1.16 – δεν είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους του Covid που κυκλοφορούν σήμερα, ωστόσο απειλεί με νέο μεγάλο κύμα κρουσμάτων.

Το όνομα «Αρκτούρος» δόθηκε στην εν λόγω παραλλαγή από τον πρώην επικεφαλής της ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Βίπιν Βασίστα, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή σε ανάρτησή του τον Μάρτιο με την οποία προειδοποιούσε για τη νέα έξαρση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο η παραλλαγή «Αρκτούρος» έχει ένα ιδιαίτερο επιπλέον σύμπτωμα όσον αφορά τα παιδιά - εκτός από πυρετό και βήχα - καθώς όσα βρίσκονται θετικά σε αυτήν έχουν επιπεφυκίτιδα ή κόκκινα μάτια χωρίς πύον. Όπως εξήγησε είναι ένα σύμπτωμα που δεν είχε παρατηρηθεί σε κανένα από τα προηγούμενα «κύματα» του κορονοϊού.

Ο Ινδός παιδίατρος, Ραούλ Νάγκπαλ, δήλωσε στους Indian Times ότι οι γιατροί στη χώρα έχουν παρατηρήσει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με τον «Αρκτούρο» σε παιδιά. «Συνήθως τα παιδιά αυτά έρχονται με αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και πυρετό και όταν τους κάνουμε τεστ βγαίνουν θετικά».

Όπως είπε ο ίδιος, τα κυριότερα συμπτώματα από την παραλλαγή «Αρκτούρος» για τους ενήλικες μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ανάμεσα στα οποία η ρινική συμφόρηση, ο ξηρός λαιμός και ο βήχας.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο «Αρκτούρος»;

Ο «Αρκτούρος» έχει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αιχμής του, οι οποίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα μπορούσαν να αυξήσουν την ικανότητά του να μολύνει.

Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές είναι 1,2 φορές πιο μολυσματικός από τον ήδη υπερμεταδοτικό Kraken.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου, ούτε ότι παρακάμπτει την προστασία από τα εμβόλια, περισσότερο από τα spin-offs της Όμικρον.

Ειδήσεις σήμερα: 

“Qatar Gate” - Εύα Καϊλή: Η αποφυλάκιση με “βραχιολάκι” και το παρασκήνιο

Πάσχα - Εορταστικό ωράριο: πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

ΗΠΑ: μητέρα στραγγάλισε τον γιο της επειδή γκρίνιαζε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ