Καιρός

27 Ιανουαρίου 2023 06:04 Τελευταία ενημέρωση : 27 Ιανουαρίου 2023 07:06

Κακοκαιρία - Παρασκευή: καταιγίδες, χιόνια, παγωνιά και ισχυροί άνεμοι

Διάβασέ μου το...

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα. Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία. Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την Παρασκευή, στην Θράκη, στις ανατολικές Κυκλάδες, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 - 600 μέτρα και πάνω). Οι άνεμοι θα πνέουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις, 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ, που γρήγορα θα εξασθενήσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς, 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Στα βόρεια ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 8 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στη νότια νησιωτική χώρα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα, μέχρι το απόγευμα, μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες νοτιοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, τοπικές με βροχές και στα θαλάσσια-παράκτια τμήματα με μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000 μέτρα και πάνω). Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα με μεμονωμένες καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί-νοτιοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από το μηδέν έως τους 08 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω) και στη δυτική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω). Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις και στα νότια από δυτικές 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, στη Θεσσαλία (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω) και την κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω). Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί στα βόρεια, 3 με 5 μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στις ανατολικές Κυκλάδες. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοανατολικοί, 6 με 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες, οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός το Σάββατο

Στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί στα δυτικά, 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο νότιο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ειδήσεις σήμερα:

Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή

Κρίσεις ΕΛΑΣ: Οι ταξίαρχοι που προάγονται

Κακοκαιρία - Πυροσβεστική: 425 κλήσεις σε ένα 24ώρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ