Πολιτική

26 Ιανουαρίου 2023 09:00 Τελευταία ενημέρωση : 26 Ιανουαρίου 2023 21:23

Πρόταση δυσπιστίας: Σκληρή κόντρα στη Βουλή με “άρωμα” εκλογών

Διάβασέ μου το...

Με» άρωμα» εκλογών και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε ήδη η μάχη στη Βουλή, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση δυσπιστίας: Σκληρή κόντρα στη Βουλή με “άρωμα” εκλογών
-

Για τη μεγάλη «μάχη» της Παρασκευής προετοιμάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται, στις πολύωρες και ολονύχτιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας, θα πάρουν το λόγο όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού τους έργου.

Από την άλλη, αναμένονται επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αντικείμενα τόσο την υπόθεση Παππά – Καλογρίτσα, όσο και τον «Μάξιμο Σαράφη». Τα πρώτα δείγματα, άλλωστε δόθηκαν ήδη χθες με τις αναφορές στη «Μαρία του Έβρου» από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση, θα «πατήσει» στο θέμα των υποκλοπών, ενώ η κυβέρνηση θα «απαντήσει» με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο να μπαίνει στο «κάδρο» ως υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος πάντως, απάντησε πως δεν έχει καμία πολιτική βλέψη.

Ολομέτωπη σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε χθες στη Βουλή ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους». Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».

Αλέξης Τσίπρας - Πρόταση Δυσπιστίας - βουλή

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, τα δικαιώματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, με αποδείξεις πια, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της, ο πρωθυπουργός αυτός δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μια μέρα στη θέση του».

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε τα "πυρά" κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή και την πρόταση μομφή, από την Κρήτη. Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων είπε: "Όσα κατακτήσαμε με κόπο δεν πρέπει να ανατραπούν. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα συνέπεια και συνέχεια. Όχι μια δεύτερη φορά στη συμφορά, αλλά μια δεύτερη εντολή στην προκοπή. Γι'αυτό σε όλο το επόμενο διάστημα λίγα θα έχουμε να πούμε με τους εκπροσώπους του χθες.

Κυριάκος Μητσοτάκης - ομιλία - Ηράκλειο

Οι πολίτες έχουν βιώσει μια τετραετία ψεμάτων και φόρων και πιστεύω τα χρόνια της εθνικής αξιοπρέπειας που ακολούθησαν. Ξέρουν ποιος στην πράξη μετρά και προχωρά και ποιος στα λόγια σκορπάει δίχως να μετρά. Η κοινωνία γνωρίζει ποιος μπορεί να ξεπερνά τρικυμίες. Κάθε πολίτης ο οποίος θα προσέλθει στην κάλπη την άνοιξη θα σκέφτεται τι θα είχε συμβεί αν ήταν άλλος στο τιμόνι να διαχειριστεί τις μεγάλες κρίσεις που μας έτυχαν. Βλέπει καθαρά, συγκρίνει, κρίνει, γυρίζει την πλάτη στο διχασμό και τη μιζέρια και είναι έτοιμοι οι πολίτες να απαντησουν στο δίλημμα αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω.

Σήμερα, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας τους καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεν θα διαπιστώσουμε απλά την αρραγή ενότητα του κόμματός μας. Θα είναι ευκαιρία να μάθουμε πολλά. Για το θέμα των υποκλοπών έχουμε ήδη τοποθετηθεί, χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία.

Σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται:

«Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Απογευματινή”, αποκαλύπτει υπόγειες διαδρομές και το πώς ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μετατρέψει μια ανεξάρτητη αρχή σε προεκλογικό του ορμητήριο. Κάτι που έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα με την εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ και αποδείχθηκε ακόμη πιο έντονα χθες όταν ο κ. Τσίπρας έφθασε να παρανομεί από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας ονόματα και επικαλούμενος τη συνάντησή του με τον κ. Ράμμο, τον οποίο είχε προτείνει σε αυτή τη θέση ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2019. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα όταν, όπως αποκαλύπτεται, η Αντιπρόεδρος και Τακτικό Μέλος της Αρχής, κ. Παπανικολάου ήταν συνεργάτης του  Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλτά, αλλά και στο γραφείο πρώην Διοικητή της ΕΥΠ. Για πολλοστή φορά, γινόμαστε δυστυχώς θεατές σε μία ακόμη παράσταση του έργου “Αρμοί της εξουσίας”, με πρωταγωνιστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του».

 Το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει την κατάντια της δημοκρατίας και των θεσμών μετά από 13 χρόνια μνημονίων. Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται από χθες το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, με τα κυβερνητικά στελέχη να αναμασούν συγκεκριμένες -παντελώς άσχετες με τις υποκλοπές- υποθέσεις, την ώρα που οι Βουλευτές και οι Βουλεύτριες της ΝΔ δεν τολμούν καν να ξεστομίσουν το οτιδήποτε για τις υποκλοπές της ΕΥΠ υπό τον κ. Μητσοτάκη, καταδεικνύει την κατάντια της λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών της μετά από 13 χρόνια μνημονίων. Μια κατάντια στην οποία συνέβαλαν όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνθηκολόγηση του 2015, που σήμερα εξεγείρεται για τις πρακτικές του κ. Μητσοτάκη. Όσο όμως ακριβώς, υπάρχουν και εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές της ολιγαρχίας για την λεηλασία της κοινωνίας, είναι δεδομένο πως τέτοιες σκοτεινές πρακτικές, μαζί ακόμα και με την κατάλυση της λειτουργίας των θεσμών, θα συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που το ΜέΡΑ25 δεν μέμφεται απλώς μετά βδελυγμίας την Μητσοτάκης Α.Ε. που όχι μόνο πλιατσικολογεί ή και "πατσηκολογεί" στις πλάτες της κοινωνίας, αλλά βάζει και τα ανδρείκελα της ΕΥΠ να την κρυφακούν, την ίδια ώρα που βάζει τα ΜΑΤ να την δέρνουν.  Το ΜέΡΑ25 μέμφεται συνολικά αυτή την ολιγαρχία και τις πολιτικές της, που χρειάζονται αυτές τις ακόμα και παρακρατικές, κατασταλτικές και σε κάθε περίπτωση αντιδημοκρατικές πρακτικές, για να διαιωνίζει την ισχύ και κυρίως τα κέρδη της».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Χιόνια, πλημμύρες και κατολισθήσεις (βίντεο)

Ουκρανία: “Έπεσε” η πόλη Σολεντάρ , οι ουκρανικές δυνάμεις αναδιπλώνονται

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Αποστρατεύονται 12 ταξίαρχοι, προάγονται επτά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ