Κόσμος

24 Ιανουαρίου 2023 20:46 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιανουαρίου 2023 21:54

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία το τραβάει στα άκρα για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Διάβασέ μου το...

Η Άγκυρα ανέβαλλε επ΄ αόριστον προγραμματισμένη συνάντηση για την ένταση των δυο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία.

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία το τραβάει στα άκρα για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας
-

Η Τουρκία ανέβαλε επ' αόριστον μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας –που μπλοκάρεται από τον Μάιο από την Άγκυρα– έχει βρεθεί σε αδιέξοδο έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, σε μία από τις οποίες κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

«Μετά τις προκλήσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK με στόχο τον πρόεδρο Ερντογάν και το Κοράνι, η Τουρκία χτύπησε το τραπέζι με τη γροθιά της πολύ δυνατά», σχολιάζουν τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Τουρκίας.

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε και ο Πρέσβης της Ολλανδίας στον οποίο έγινε διαμαρτυρία για νέο περιστατικό στη Χάγη με ακροδεξιό ηγέτη που έσκισε αυτή τη φορά το Κοράνι.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άθλια επίθεση ενός αντιισλαμιστή στη Χάγη της Ολλανδίας, με στόχο το ιερό μας βιβλίο, το Κοράνι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι «αυτή η απεχθής πράξη που προσβάλλει τις ιερές μας αξίες και περιλαμβάνει ένα έγκλημα μίσους, αυτή τη φορά στην Ολλανδία μετά τη Σουηδία, είναι μια σαφής δήλωση ότι η ισλαμοφοβία, οι διακρίσεις και η ξενοφοβία δεν έχουν όρια στην Ευρώπη.Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν άμεσα τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, τις ηθικές αξίες και την κοινωνική ανοχή όχι μόνο των μουσουλμάνων αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Υπονομεύει επίσης την κουλτούρα της ειρηνικής συμβίωσης».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ ο Ολλανδός Πρέσβης κλήθηκε στο Υπουργείο όπου του εκφράστηκε η διαμαρτυρία της Άγκυρας «με έντονες εκφράσεις» όκαι απαιτήθηκε «από την Ολλανδία να μην επιτρέψει τέτοιες προκλητικές ενέργειες». Αναμένουμε από τις ολλανδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά του δράστη και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων περιστατικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Ειδήσεις σήμερα: 

Πάτρα: Περπατούσε και του έπεσε μαρκίζα πολυκατοικίας στο κεφάλι (εικόνες)

Θεσσαλονίκη: Διάρρηξη με ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο (βίντεο)

ΕΛ.ΑΣ: Έκλεβαν κι έκαναν αναρτήσεις με τη λεία τους στα social!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ