Πολιτική

10 Ιανουαρίου 2023 15:42 Τελευταία ενημέρωση : 10 Ιανουαρίου 2023 22:31

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ακύρωση από δικαστήριο της Τρίπολης

Διάβασέ μου το...

Η απόφαση του δικαστηρίου της Τρίπολης για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ακύρωση από δικαστήριο της Τρίπολης
-

Το δικαστήριο της Τρίπολης σταμάτησε τη συμφωνία εξερεύνησης φυσικού αερίου-πετρελαίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Σύμφωνα με πηγές, η εκτέλεση έχει ανασταλεί. Η δικαστική υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εφημερίδα Haber, έσπευσε να σχολιάσει με άρθρο της τις εξελίξεις σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με τίτλο: "Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ακυρώθηκε! Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τρίπολης έκανε την Ελλάδα να χαρεί*

"Η είδηση που χαροποίησε το HDP, μαζί με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τον Χάφταρ, ήρθε από τη Λιβύη. Το διοικητικό δικαστήριο της Τρίπολης ανέστειλε την εκτέλεση της συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, 5 Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των λιβυκών μέσων ενημέρωσης, η δικαστική επιτροπή, η οποία αξιολόγησε την εν λόγω αίτηση, αποφάνθηκε υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι η συμφωνία περιορίζει την κυριαρχία της Λιβύης επί του εδάφους της. Στα ανατολικά της χώρας, ο πραξικοπηματίας Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα τη Βεγγάζη και οι υποστηρικτές του υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντιμπέιμπε, τον οποίο κατηγορούσαν ως παράνομο, δεν είχε την εξουσιοδότηση να υπογράψει τη συμφωνία.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έκαναν γιορτή με την τελευταία απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τρίπολης, ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση αυτή θα δυσχεράνει την υπογραφή νέων διεθνών συμφωνιών από τη σημερινή κυβέρνηση. Πιστεύεται ότι το εν λόγω δικαστήριο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Haftar." αναφέρει το άρθρο.


Ειδήσεις σήμερα:

Καλιφόρνια: Καταστροφικές πλημμύρες – Εκκενώνονται επαύλεις διασήμων (εικόνες)

Άγιος Παντελεήμονας: Σύλληψη για αρπαγή, βιασμό και κλοπή γυναίκας

Ελλείψεις φαρμάκων - ΕΟΦ: Η λίστα με τα εναλλάξιμα φάρμακα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ